Naslovnica Press info Press IPA Iskustvo Hrvatske značajno za jačanje kapaciteta Crne Gore za korišćenje evropskih strukturnih...

Iskustvo Hrvatske značajno za jačanje kapaciteta Crne Gore za korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova

„Razmjena znanja i iskustava sa državama članicama i jačanje kapaciteta za korišćenje sredstava iz strukturnih fondova  u oblasti podrške mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), koji će nam biti dostupni nakon članstva u EU, od velike su važnosti kako bi se Crna Gora na vrijeme pripremila za mogućnosti koje punopravno članstvo donosi“, kazao je načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije, Miodrag Račeta.

Račeta je, otvorio dvodnevni seminar na temu prenošenja dobrih praksi i iskustava Republike Hrvatske pri planiranju, upravljanju i sprovođenju aktivnosti u okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Seminar je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore i Službom za prenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a u sklopu projekta SMART Adria plavi rast 360, koji se realizuje u okviru IPA trilateralnog programa prekogranične saradnje Interreg Italija Albanija Crna Gora 2014-2020 u kojem je Kancelarija za evropske integracije jedan od partnera, a Privredna komora pridruženi partner.

Otvarajući seminar, Račeta je istakao da su projektne aktivnosti za Kancelariju za evropske integracije u najvećem dijelu planirane u skladu sa potrebama pregovaračkog procesa u okviru 22. poglavlja – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, i da će sprovođenje projekta doprinijeti jačanju kapaciteta neophodnih za nastavak pregovaračkog procesa u okviru tog oglavlja.

Šefica Službe za prenos znanja Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Dubravka Smolić Vlaić je istakla značaj dalje bilateralne saradnje dvije zemlje kroz sprovođenje projekata koji uključuju prenos znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka iz pretpristupnog procesa i EU poslova.

„U sprovođenju projekata primarno smo orijentisani na saradnju s državama regije, ali i šire (države obuhvaćene Evropskom politikom susjedstva). Služba djeluje prvenstveno u području obrazovanja i savjetovanja za evropske integracije, kroz uspostavu, potporu i koordinaciju mreže stručnjaka koji se bave pitanjima iz područja evropskih poslova. Dodatno, prepoznajemo važnost i podupiremo jačanje nacionalnih administrativnih kapaciteta država kandidata članstvo u Europskoj uniji“, kazala je Smolić Vlaić.

Ona je ukazala da je putem zajedničkih aktivnosti ostvarena dugogodišnja saradnja s institucijama Crne Gore na kojima je učestvovalo oko 800 učesnika.

Na seminaru je predstavljena sveobuhvatna analiza finansijske perspektive 2014-2020 u Republici Hrvatskoj, sa posebnim osvrtom na tematski prioritet koji se odnosi na unapređenje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, konkretne primjere projekata u oblasti plavog rasta i preduzetništva, ali i ključne novine vezane za finansijsku perspektivu 2021-2027. Takođe, učesnicima seminara je predstavljen sistem kontrole i upravljanja Evropskim strukturnim i investicionim fondovima, kao i procedure za dostavljanje projektnih predloga za mikro, mala i srednjiha preduzeća.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Privredne komore Crne Gore, Ministarstva ekonomskog razvoja, Investiciono razvojnog fonda i privrednih društava. Svoja iskustva  u upravljanju ESI fondovima, predstavili su predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Evropske unije (SAFU), Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) i Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Seminar je bio dobra prilika za predstavljanje koncepta korištenja ESI fondova, s ciljem doprinosa jačanju kapaciteta i postepenog razvoja struktura za upravljanje tim fondovima, kao i za razmjenu mišljenja u vezi sa značajem kohezione politike, posebno imajući u vidu učešće predstavnika institucija koje će biti dio budućeg sistema upravljanja ESI fondovima u Crnoj Gori.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

PRIVREDNA KOMORA CRNE GORE

 

Saopštenja

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...