Naslovnica Info Press info Italija, Albanija i Crna Gora jačaju prekograničnu saradnju

Italija, Albanija i Crna Gora jačaju prekograničnu saradnju

Institucije i organizacije iz italijanskih regija Pulja i Molize, Albanije i Crne Gore uspješno sarađuju u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, a još bolji rezultati trilateralne saradnje očekuju se u okviru novog programa Interreg IPA Južni Jadran.

To je poručeno u Kolašinu, gdje su održani sastanci Zajedničkog odbora za nadgledanje programa prekogranične saradnje između tri države u okviru perspektive 2014-2020, odnosno Nadglednog odbora programa Južni Jadran, koji se sprovodi u okviru finansijske perspektive 2021-2027.

Sastancima su prisustvovale delegacije iz Italije, Albanije i Crne Gore, kao i Evropske komisije.

„Kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020 podržano je 100 projekata ukupne vrijednosti oko 82,4 miliona eura, od kojih je oko 70 milion eura opredijeljeno od strane Evropske unije“, kazao je Bojan Vujović, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore.

Kako je naveo, za novi program Interreg IPA Južni Jadran opredijeljeno je 81,3 milion eura.

„To nam daje podsticaj da nastavimo sa uspješnom saradnjom u cilju rješavanja zajedničkih izazova i podizanja kvaliteta života u području Južnog Jadrana“, nagalasio je Vujović.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što je na Prvi poziv programa Interreg IPA Južni Jadran pristiglo ukupno 128 predloga projekata, od kojih će najuspješniji biti podržani sredstvima u ukupnom iznosu od 5 miliona eura. Iz Crne Gore je interesovanje izrazilo ukupno 119 institucija i organizacija, od čega je 14 u svojstvu vodećeg partnera u predlozima projekata.

„Veliki broj pristiglih prijava pokazuje da su Zajednički sekretarijat Programa, Upravljačko tijelo i nacionalna tijela uložili veliki napor na informisanju javnosti o pozivu. Posebno mi je zadovljstvo što su partneri iz IPA zemalja, Crne Gore i Albanije u velikoj mjeri zastupljeni u predlozima projekata. Možete da budete ponosni na ovako uspješan poziv“, kazao je Žil Kitel, predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) u Evropskoj komisiji.

„Uložili smo veliki napor promovišući ovaj poziv, kako kroz nacionalne info dane tako i kroz brojne informativne sesije putem interneta. Trud se zaista isplatio“, kazao je Mauro Novelo iz Zajedničkog sekretarijata Programa, sa sjedištem u Bariju.

Tokom sastanaka je razgovarano o pripremi strateških projekata u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran, te predstavljeno trenutno stanje u sprovođenju programa 2014-2020, s naglaskom na finansijski napredak.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...