Naslovnica Info Press info Ivanović: Crna Gora ispunila sve uslove za otvaranje tri poglavlja koja se...

Ivanović: Crna Gora ispunila sve uslove za otvaranje tri poglavlja koja se odnose na poljoprivredu

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović izložio je danas u Briselu predstavnicima država članica EU i EK napredak koji je Crna Gora ostvarila u ispunjavanju evropskih standarda u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane i ribarstva.

Na sastanku sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (COELA) i predstavnicima direktorata Evropske komisije zaduženim za proširenje, poljoprivredu, ribarstvo i bezbjednost hrane, koji je održan u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji, ministar Ivanović je naglasio da je Crna Gora ispunila sve uslove za otvaranje tri pregovaračka poglavlja koja se odnose na oblast poljoprivrede.

Ivanović Brisel 2

Naglašavajući da je proces usvajanja evropskih standarda u oblasti poljoprivrede mnogo više od administrativnog procesa, ministar Ivanović je predstavio konkretne ekonomske pokazatelje uvećanja stočnog fonda, povećanja produktivnosti i rasta broja zaposlenih u sektoru poljoprivrede. Naročito je impresivnim ocijenjen podatak da se značajno uvećao broj lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Prema podacima MONSTAT na osnovu provedene ankete o radnoj snazi broj zaposlenih u drugom kvartalu ove godine veći je za čak 48,3% u odnosu na II kvartal 2014. godine.

Ministar je pozvao evropske partnere da na bazi postignutih rezultata, i imajući u vidu značaj poljoprivrede za ukupnu crnogorsku ekonomiju, omoguće dinamičan nastavak reformi kroz otvaranje navedenih pregovaračkih poglavlja u što skorijem roku. “Vi znate da svaka promjena ritma nije dobra. Kao što atletičar održava dinamiku trčanja do cilja, tako i mi moramo nastojati da održimo uspostavljenu dinamiku rada do postizanja konačnog cilja. Ne samo da nas svako usporavanje odvlači od zajedničkog cilja, već će zahtijevati nepotrebno trošenje energije da se ponovo vratimo u ovaj dobar ritam koji smo zajedno uspjeli da postignemo”, naglasio je Ministar.

Ivanović Brisel 3

Zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u Evropskoj komisiji Tomas Haglajtner ocijenio je očiglednim napredak koji je ostvaren u Crnoj Gori u procesu usvajanja evropskih standarda u oblasti poljoprivrede i pozdravio konkretne koristi koje ovaj proces donosi u smislu unapređenja kvaliteta života poljoprivrednih proizvođača i rasta crnogorske ekonomije. „Zaista smo veoma zadovoljni i impresionirani poslom koji je u toku u Crnoj Gori u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva“, naveo je Haglajtner.

Predstavnici država članica pozdravili su napredak koji Crna Gora ostvaruje u ispunjavanju evropskih standarda u oblasti poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva i izrazili spremnost da, kroz dalji tok pregovaračkog procesa, pruže punu podršku nastavku reformi i unapređenju kvaliteta i produktivnosti crnogorske poljoprivrede. „Mislim da stvari izgledaju veoma obećavajuće i da ćemo uskoro početi da radimo na ovim poglavljima unutar naše radne grupe“, naglasila je predsjednica Radne grupe za poširenje Savjeta EU Kristin Goj.

Ivanović Brisel 4

Dogovoreno je da tokom holandskog Predsjedavanja bude organizovana posjeta članova Radne grupe COELA Crnoj Gori, kako bi se i lično uvjerili u kvalitet i dinamiku reformi.

Na interesovanje predstavnika država članica EU o načinima i obimu podrške države crngorskim poljoprivrednim proizvođačima, ministar je objasnio da država obezbjeđuje subvencije za nabavku stočnog fonda u iznosu od 50%, uz uslov da poljoprivrednici osiguraju stoku i ispune odgovarajuće procedure. Naveo je da je osnovni razlog za sklapanje kreditnog aranžmana sa Abu Dabi fondom bilo obezbjeđenje kreditnih sredstava za crnogorske poljoprivredne proizvođače, pod znatno povoljnijim uslovima od trenutno dostupnih na crnogorskom finansijskom tržištu, koji će poljoprivrednicima omogućiti lakše korišćenje IPA sredstava.

Ivanović Brisel 5

Ministar Ivanović je izrazio naročitu zahvalnost državama članicama EU, poput Francuske, Poljske, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske, za pružanje dragocjene ekspertske pomoći i organizaciju niza studijskih posjeta crnogorskih poljoprivrednika. Ministar je naglasio da je edukacija poljoprivrednika od presudnog značaja za unapređenje kvaliteta i produktivnosti crnogorske poljoprivrede, uz ocjenu da je za značajno povećanje proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori podjednako zaslužno povećanje stočnog fonda, kao i primjena savremenih tehnika proizvodnje, koje su crnogorski proizvođači naučili od njihovih evropskih kolega.

Nakon što je Crna Gora ispunila sva mjerila za otvaranje pregovora u tri pregovaračka poglavlja za oblast poljoprivrede, sljedeći korak je usaglašavanje početnih pregovaračkih pozicija.

U nastavku posjete ministar je imao više odvojenih sastanaka sa predstavnicima direktorata Evropske komisije zaduženih za proširenje, poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...

Marović: Civilno društvo konstruktivan partner i korektivan faktor u procesu demokratizacije društva

0
Građanske vrijednosti u Crnoj Gori su ugrožene, ali je tim prije uloga kritički orijentisang civilnog sektora krucijalno važna i civilno društvo ostaje konstruktivan partner...

Podrška Italije na putu prema članstvu u EU

0
Crna Gora mora intenzivirati reforme koje vode članstvu u EU, a na tom putu može da računa na punu podršku Italije, saopšteno je na...