Naslovnica Info Press info Ivanović: Nedostajuće ekološke informacije potrebne zbog ispunjenja zahtjeva EU

Ivanović: Nedostajuće ekološke informacije potrebne zbog ispunjenja zahtjeva EU

Crna Gora će imati savremenu ekološko-informacionu bazu sa podacima o šumskim staništima i potencijalnim prirodnim šumskim zajednicama što predstavlja najbolju osnovu za održivo gazdovanje šumama i njihovu zaštitu, saopšteno je danas u Podgorici na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati i ciljevi projekta “Uspostavljanje šumsko-ekoloških staništa u Crnoj Gori”.

Projekat je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Njemačkom fondacijom za zaštitu okoline (DBU), Šumarskim fakultetom iz Beograda i partnerima iz Crne Gore i Njemačke. Na današnjem skupu saopšteno je da je na osnovu dva pilot projekta urađena u Crnoj Gori razvijena metodologija prikupljanja podataka o staništima. Podaci će biti integrisani u jedinstvenu bazu. Istovremeno, dva doktoranta iz Crne Gore su kroz projekat osposobljena da primjene rezultate na šire područje Crne Gore.

„Crna Gora se formalno i suštinski obavezala za primjenu najstrožih standarda u zaštiti šuma, a time i za zaštitu životne sredine. Ovaj projekat predstavlja značajan doprinos u tom pravcu i dobru osnovu za dalje unapređenje planiranja održivog gazdovanja šumama“, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović otvarajući konferenciju.

On je pojasnio da se u projekat krenulo zato što postojeći informacioni sistem koji opisuje šumska staništa, a koji je razvijen tokom projekta FODEMO, nije sadržavao ekološku informacionu bazu sa podacima o šumskim staništima i potencijalnim prirodnim šumskim zajednicama, kao ni zaštitu prirode u šumama.

“Nije postojala šumska mapa sa šumskim sastojinama, već samo jedna mapa tla sa razmjerom 1:100.000 koja nije dovoljna za gazdovanje šumama na sastojinskom nivou. To znači da se klimatski faktori šumskih sastojina nisu uzimali u obzir. Takođe, stare vegetacione mape sa razmjerom 1:1 milion nisu pružale dovoljno podataka. Konačno, Emerald Network identifikovala je rijetke i zagrožene vrste, biotope i habitate, ali njihovo sistematsko mapiranje nije bilo urađeno”, pojasnio je ministar Ivanović.

On je je istakao da su nedostajuće ekološke informacije potrebne zbog ispunjenja zahtjeva EU koja se odnose na Natura 2000, ali za bolju zaštitu biodiverziteta i razumijevanje klimatskih promjena.

„Projekat je prekretnica u postizanju ciljeva i načela multifunkcionalnog, održivog i prirodi bliskog gazdovanja šumama definisanog u Nacionalnoj šumarskoj politici. Istovremeno, ne manje važno je to što crnogorsko šumarstvo dobija dvojicu mladih doktoranata iz oblasti šumarskih nauka koji će svoja znanja, stečena tokom rada na ovom projektu staviti na raspolaganje daljem razvoju šumarske nauke i struke u Crnoj Gori. Primjena znanja, i na nauci i savremenoj praksi zasnovanih metoda i metodologija prijeko su potrebni crnogorskom šumarstvu“, kazao je Ministar Ivanović, dodajući da će Ministarstvo nastaviti sa aktivnostima na daljem iznalaženju podrške za realizaciju projekta za razvoj šumarstva, kao i u obazovanje i obuku kadrova.

Ivanović se zahvalio učesnicima u projektu: predstavnicima Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministartsva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za šume i Uprave za nekretnine, kompanija Solution i Unique Forestry & Land Use iz Njemačke, Univerziteta Albert-Ludwigs iz Frajburga i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Ipak, posebno bih izdvojio profesora Alberta Raifa i dvojicu mladih doktoranata Srđana Pejovića i Milana Gazdića. Nadam se da ste pored stečenog znanja razvili i upornost prijeko potrebnu za svaki naučno-istraživački rad, ali i za rovovsku borbu oko dobijanja sredstava potrebnih za nastavak projekta“, kazao je Ivanović.

Profesor Reif je predstavio rezultate projekta i zahvalio se partnerima iz tri zemlje. Istakao je da vjeruje da će biti ostvareni rezultati dobrog naučnog pristupa na razvoju stanišnih i vegetacijskih modela, karata šumskih zajednica i da će se poboljšati gazdovanje šumama u Crnoj Gori.

Ispred Šumarskog fakulteta u Beogradu, profesor Milan Knežević ukazao je na značaj rezultata projekta ističući da održivo gazdovanje šumama i šumskim ekosistemima može biti adekvatno samo ako se poznaju stanišne karakteristike.

“Kada govorimo o staništu, onda tu mislimo na klimatske karakteristike, geološke supstrate, različita zemljišta, zajednice koje se javljaju. I naravno sve to potencirano sa razvijenim reljefom. Danas nije bitna samo proizvodna funkcija šumskih ekosistema, sve više do izrađaja dolaze one druge, funkcije zaštitno-regulatorne. U vrmenu sve izraženijih klimatskih promjena, pitanje očuvanja biodiverziteta šumskih ekosistema mora polaziti od dobrog poznavanja šumskih karakteristika, odnosno tipova staništa, što je rezultat ovog projekta”, kazao je Knežević.

Jedan od mladih doktoranata na projektu koji će stečeno znanje primjenjivati u praksi, na cijeloj teritoriji Crne Gore, Srđan Pejović iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da se usavršava i upozna sa značajnim i novim načinima analize podataka.

Saopštenja

Žižić: Uspješna prekogranična saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine

0
„Uspješna prekogranična saradnja institucija i korisnika projekata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u okviru IPE I i IPE II, značajno je doprinijela...

Objavljen Prvi poziv za Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027

0
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini objavila je poziv za podnošenje predloga projekata za „Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora...

Žižić: Usklađivanje sa Direktivom o uslugama daje zamajac daljem razvoju naše ekonomije

0
„Imajući u vidu da je živimo u eri ubrzanog razvoja tehnologija i digitalne transformacije društva, jako je važno da našim građanima, odnosno privredi omogućimo...

Premijer Abazović: Naš sljedeći veliki cilj je članstvo u EU

0
„Danas je šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO, a sljedeći veliki cilj je članstvo u Evropskoj uniji. Postoje interni izazovi, ali smo pokazali...

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rješenja za zajedničke izazove. Zemlje...