Naslovnica Press info Press IPA Ivanović: Od utorka moguća prijava za IPARD Like 2

Ivanović: Od utorka moguća prijava za IPARD Like 2

Poziv IPARD Like 2, u okviru kojeg je obezbijeđena bespovratna podrška od 5,2 miliona eura, biće otvoren u utorak i trajaće do 31. maja, saopštio je ministar poljoprivrede i održivog razvoja Petar Ivanović.

On je kazao da je ukupna vrijednost granta 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant Evropske unije (EU), dok 1,6 miliona eura predstavlja nacionalnu kontribuciju, odnosno izdvajanja Vlade za razvoj poljoprivrede.

“Info kampanja, odnosno prezentovanje detalja poziva i obuka zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača da na što kvalitetniji način pripreme dokumentaciju, počinje naredne sedmice“, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je IPARD Like 2 sedmi u nizu javnih poziva koji priprema Direktorat za plaćanja, namijenjen izgradnji i jačanju prerađivačkih kapaciteta.

Ivanović je saopštio da će od utorka sva dokumentacija biti dostupna na web portalu Ministartsva poljoprivrede, kao i da nakon isteka roka za predaju zahtjeva slijedi evaluacija koja će, u zavisnosti od broja pristiglih zahtjeva, trajati između dva i tri mjeseca.

„Nakon što se provjere pristigli zahtjevi, priprema se lista prihvaćenih investicija. Po objavljivanju liste slijedi potpisivanje ugovora o grant podršci. Očekujemo da potpisivanje ugovora bude tokom trećeg kvartala ove godine“, rekao je Ivanović.

On je objasnio da se nivo prihvatljive investicije kreće od 25 do 250 hiljada eura,a da je podrška Vlade 50 odsto od neto dijela kompletno završene investicije.

„Uspješnost ovoga i svih narednih poziva ne zavisi samo od zaposlenih u Ministartstvu poljoprivrede. Ovo je timski poduhvat koji zahtijeva uključenje kreditnih institucija, Investiciono-razvojnog fonda, komercijalnih banaka, lokalnih samouprava, tehničkih tijela i institucija koje su zadužene za izdavanje dokumentacije u domenu njihove nadležnosti. Zato molim sve da se aktivno uključe i doprinesu jačanju prerađivačkih kapaciteta“, poručio je Ivanović.

On je pozvao trgovinske lance da intenzivnije posluju sa domaćim proizvođačima i prerađivačima, skrate rokove zadržavanja novca u svom sistemu i grade dugoročne partnerske odnose sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

„Do sada smo dosta radili na podizanju konkurentnosti i omogućavanju prostora za kreiranje novih radnih mjesta uglavnom u sjevernom dijelu Crne Gore. Sada smo skoncentrisani na podizanje standarda u preradi hrane u namjeri da podignemo nivo higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane kako bi pripremili prehrambenu industriju za pristupanje EU i korišćenju IPARD sredstava“, rekao je Ivanović.

On je saopštio da će se u okviru poziva jačati industrija prerade hrane životinjskog i biljnog porijekla.

„Podržaćemo one koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i u Ministarstvu zdravlja, u zavisnosti o kom sektoru proizvodnje je riječ, a to su sektori prerade mlijeka, mesa, ribarstva i akvakulture, prerade voća i povrća, maslina i proizvodnje maslinovog ulja, grožđa i proizvodnje vina i
ljekovitog, šumskog i aromatičnog bilja“, saopštio je Ivanović.

On je dodao da što više planirana investicija bude u skladu sa rješavanjem neusaglašenosti iz kategorizacije i ispunjavanju stavki iz planova unapređenja, to će imati veću šansu da dobije podršku.

„U narednom periodu, shodno interesima crnogorske poljorpivrede, pružićemo mogućnost odstupanja u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata za subjekte koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane, kao i za objekte koji proizvode tradicionalne proizvode ili koriste tradicionalne metode proizvodnje“, saopštio je Ivanović.

On je saopštio da od ponedjeljka počinje predaja zahtjeva za premije u stočarstvu, ratarstvu i za novu vrstu podrške, direktna plaćanja za višegodišnje zasade.

Ivanović je kazao i da će naredne sedmice biti objavljeno 17 javnih poziva, među kojima su pozivi za povećanje stočnog fonda, maslinarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, povrtartsvo, podizanje zasada ljekovitog bilja, za unapređenje kvalieta mlijeka, za preradu na gazdinstvima, za diversifikaciju ekonomske aktivnosti u ruralnim područjima, za podršku investicijama u adaptaciju planinskih katuna i dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom.

On je najavio i da će u sektoru ribarstva i akvakulture biti objavljeno šest javnih poziva za unaprjeđenje flote za ulov demerzalinih i pelagičnih resursa i poboljšanje konkuretnosti

Ivanović je saopštio i da mjere predviđene pozivom IPARD Like 2 i drugim koje to Ministarstvo raspisuje mogu koristiti samo poljoprivredni proizvođači koji su upisani u određene registre.

On je kazao da Ministartvo u posljednjih mjesec dobija prosječno 25 zahtjeva žena koje žele da se ispišu iz tih registara kako bi ostvarile pravo na nadoknadu za majke sa troje djece.

„Mi to ne možemo da zabranimo, ali brisanje iz tih registara znači nemogućnost učešća na pozivima kao što su IPARD Like i drugi koje raspisuje Ministarstvo“, objasnio je Ivanović.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, saopštio i da su otpremnine za bivše radnike Duvanskog kombinata isplaćene u petak, dok će povezivanje radnog staža biti realizovano u narednim sedmicama.

Ivanović je saopštio da je na sastanku sa predstavnicima radnika (DKP) prošle sedmice dogovorena isplata otpremnina u roku od 30 dana od predaje dokumentacije. Dogovoreno je i da im radni staž bude povezan desetak dana nakon predaje dokumentacije.

„Nijesmo čekali 30 dana. Iznos od 1,7 miliona eura potreban za isplatu otpremnina odmah je uplaćen, i većina bivših radnika ga je preuzela. Kada je u pitanju povezivanje radnog staža, novac je prebačen na Trezor i dalje ide prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja“, rekao je Ivanović.

Izvor: MINA business

Saopštenja

Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

0
„Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, osiguraće...

Ocjene iz Izvještaja EK podsticaj za efikasniji rad u poglavlju 17

0
„Ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komsije vidimo kao podsticaj za još efikasniji rad u narednom periodu s ciljem ispunjavanja preostalih obaveza u dijelu usklađivanja...

Nova Komisija za evropske integracije razmatrala Izvještaj EK

0
„Posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i naše interne procjene i pripremljeni dinamički planovi za poglavlja 23 i 24, te mape puta za ostala pregovaračka...

Potvrđen nastavak svih 9 programa prekogranične saradnje za finansijsku perspektivu 2021-2027 u kojima je...

0
Kao jedinstveni instrument, programi evropske teritorijalne saradnje omogućavaju zemljama harmonizovano djelovanje u rješavanju zajedničkih izazova. Nastali na inicijativu Evropske komisije,  predstavljaju finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora nastavila sa reformama i rezultatima u finansijskim poglavljima

0
Crna Gora je u proteklom periodu nastavila sa reformama u finansijskim poglavljima, što je evidentirano i u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije. Donošenjem paketa podrške privredi...