Naslovnica Press info Press IPA Ivanović: Od utorka moguća prijava za IPARD Like 2

Ivanović: Od utorka moguća prijava za IPARD Like 2

Poziv IPARD Like 2, u okviru kojeg je obezbijeđena bespovratna podrška od 5,2 miliona eura, biće otvoren u utorak i trajaće do 31. maja, saopštio je ministar poljoprivrede i održivog razvoja Petar Ivanović.

On je kazao da je ukupna vrijednost granta 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant Evropske unije (EU), dok 1,6 miliona eura predstavlja nacionalnu kontribuciju, odnosno izdvajanja Vlade za razvoj poljoprivrede.

“Info kampanja, odnosno prezentovanje detalja poziva i obuka zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača da na što kvalitetniji način pripreme dokumentaciju, počinje naredne sedmice“, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je IPARD Like 2 sedmi u nizu javnih poziva koji priprema Direktorat za plaćanja, namijenjen izgradnji i jačanju prerađivačkih kapaciteta.

Ivanović je saopštio da će od utorka sva dokumentacija biti dostupna na web portalu Ministartsva poljoprivrede, kao i da nakon isteka roka za predaju zahtjeva slijedi evaluacija koja će, u zavisnosti od broja pristiglih zahtjeva, trajati između dva i tri mjeseca.

„Nakon što se provjere pristigli zahtjevi, priprema se lista prihvaćenih investicija. Po objavljivanju liste slijedi potpisivanje ugovora o grant podršci. Očekujemo da potpisivanje ugovora bude tokom trećeg kvartala ove godine“, rekao je Ivanović.

On je objasnio da se nivo prihvatljive investicije kreće od 25 do 250 hiljada eura,a da je podrška Vlade 50 odsto od neto dijela kompletno završene investicije.

„Uspješnost ovoga i svih narednih poziva ne zavisi samo od zaposlenih u Ministartstvu poljoprivrede. Ovo je timski poduhvat koji zahtijeva uključenje kreditnih institucija, Investiciono-razvojnog fonda, komercijalnih banaka, lokalnih samouprava, tehničkih tijela i institucija koje su zadužene za izdavanje dokumentacije u domenu njihove nadležnosti. Zato molim sve da se aktivno uključe i doprinesu jačanju prerađivačkih kapaciteta“, poručio je Ivanović.

On je pozvao trgovinske lance da intenzivnije posluju sa domaćim proizvođačima i prerađivačima, skrate rokove zadržavanja novca u svom sistemu i grade dugoročne partnerske odnose sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima.

„Do sada smo dosta radili na podizanju konkurentnosti i omogućavanju prostora za kreiranje novih radnih mjesta uglavnom u sjevernom dijelu Crne Gore. Sada smo skoncentrisani na podizanje standarda u preradi hrane u namjeri da podignemo nivo higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane kako bi pripremili prehrambenu industriju za pristupanje EU i korišćenju IPARD sredstava“, rekao je Ivanović.

On je saopštio da će se u okviru poziva jačati industrija prerade hrane životinjskog i biljnog porijekla.

„Podržaćemo one koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i u Ministarstvu zdravlja, u zavisnosti o kom sektoru proizvodnje je riječ, a to su sektori prerade mlijeka, mesa, ribarstva i akvakulture, prerade voća i povrća, maslina i proizvodnje maslinovog ulja, grožđa i proizvodnje vina i
ljekovitog, šumskog i aromatičnog bilja“, saopštio je Ivanović.

On je dodao da što više planirana investicija bude u skladu sa rješavanjem neusaglašenosti iz kategorizacije i ispunjavanju stavki iz planova unapređenja, to će imati veću šansu da dobije podršku.

„U narednom periodu, shodno interesima crnogorske poljorpivrede, pružićemo mogućnost odstupanja u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata za subjekte koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane, kao i za objekte koji proizvode tradicionalne proizvode ili koriste tradicionalne metode proizvodnje“, saopštio je Ivanović.

On je saopštio da od ponedjeljka počinje predaja zahtjeva za premije u stočarstvu, ratarstvu i za novu vrstu podrške, direktna plaćanja za višegodišnje zasade.

Ivanović je kazao i da će naredne sedmice biti objavljeno 17 javnih poziva, među kojima su pozivi za povećanje stočnog fonda, maslinarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, povrtartsvo, podizanje zasada ljekovitog bilja, za unapređenje kvalieta mlijeka, za preradu na gazdinstvima, za diversifikaciju ekonomske aktivnosti u ruralnim područjima, za podršku investicijama u adaptaciju planinskih katuna i dodjelu podrške za upravljanje stajskim đubrivom.

On je najavio i da će u sektoru ribarstva i akvakulture biti objavljeno šest javnih poziva za unaprjeđenje flote za ulov demerzalinih i pelagičnih resursa i poboljšanje konkuretnosti

Ivanović je saopštio i da mjere predviđene pozivom IPARD Like 2 i drugim koje to Ministarstvo raspisuje mogu koristiti samo poljoprivredni proizvođači koji su upisani u određene registre.

On je kazao da Ministartvo u posljednjih mjesec dobija prosječno 25 zahtjeva žena koje žele da se ispišu iz tih registara kako bi ostvarile pravo na nadoknadu za majke sa troje djece.

„Mi to ne možemo da zabranimo, ali brisanje iz tih registara znači nemogućnost učešća na pozivima kao što su IPARD Like i drugi koje raspisuje Ministarstvo“, objasnio je Ivanović.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, saopštio i da su otpremnine za bivše radnike Duvanskog kombinata isplaćene u petak, dok će povezivanje radnog staža biti realizovano u narednim sedmicama.

Ivanović je saopštio da je na sastanku sa predstavnicima radnika (DKP) prošle sedmice dogovorena isplata otpremnina u roku od 30 dana od predaje dokumentacije. Dogovoreno je i da im radni staž bude povezan desetak dana nakon predaje dokumentacije.

„Nijesmo čekali 30 dana. Iznos od 1,7 miliona eura potreban za isplatu otpremnina odmah je uplaćen, i većina bivših radnika ga je preuzela. Kada je u pitanju povezivanje radnog staža, novac je prebačen na Trezor i dalje ide prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja“, rekao je Ivanović.

Izvor: MINA business

Saopštenja

Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze

0
Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održaće se u utorak, 4. oktobra 2022, u hibridnom formatu. Sastanak...

Prvi poziv za predloge projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Danas je objavljen Prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona (DRP) za period 2021-2027. Rok za prijavu u vidu iskaza...

Marović: Razvoj infrastrukture važan za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

0
"Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne...

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...