Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Ivanović u Berlinu: Podrška Slovačke i Malte Crnoj Gori na putu ka...

Ivanović u Berlinu: Podrška Slovačke i Malte Crnoj Gori na putu ka EU

Delegacija Ministarstva poljoprivrede na čelu sa ministrom Petrom Ivanovićem učestvuje na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu.

U razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Slovačke Magdalenom Lacko-Bartošovom ministar poljoprivrede Petar Ivanović je pored ostvarenih rezultata u pregovaračkim poglavljima iz oblasti poljoprivrede razgovarao i o političkoj podršci Slovačke tokom njenog predstojećeg Predsjedavanje EU.

“Izazovi Slovačke poljoprivrede danas su održiva poljoprivredna proizvodnja, konkurentnost poljoprivrednih proizvoda na domaćem i svjetskom tržištu. Neprestano pokušavamo da unaprijedimo kvalitet, snizimo cijenu koštanja inputa u procesu proizvodnje kako bi dali mogućnost da slovački poljoprivredni proizvodi zadrže svoje mjesto na tržištu” istakla je Bartošova.

Ministar Ivanović se zahvalio sa ukazanoj spremnosti za podrškom i razumijevanju potreba daljeg razvoja crnogorske poljoprivrede tokom slovačkog Predsjedavanja EU, kao i veoma korisnim sugestijama i savjetima Slovačke u procesu pregovora.

Podrška Malte pregovorima Crne Gore u ribarstvu

U bilateralnom susretu sa parlamentarnim sekretarom za poljoprivredu i ribarstvo Malte Roderikom Galdesom ministar Ivanović predstavio je ostvarene rezultate i trenutno stanje pregovora Crne Gore sa EU sa akcentom na poglavlje 13 – Ribarstvo.

CG Malta

Ministar Ivanović izrazio je očekivanja u podršci Malte tokom predstojećeg Predsjedavanja EU, posebno u pregovaračkom procesu za oblast ribarstva jer Crna Gora očekuje otvaranje pregovara u ovom poglavlju u prvoj polovini 2016. godine.

Parlamentarni sekretar Galdes potvrdio je spremnost Malte i njenu punu podršku onome što su očekivanja Crne Gore u procesu pregovora kao i konkretnu podršku u vidu studijskih posjeta crnogorskih ribara Malti.

Na ovaj način kroz razmjenu iskustava malih zemalja može uslijediti pravi razvoj poljoprivrede i ribarstva.

Na marginama Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu u Berlinu, ministar Ivanović imao je kraće susrete sa predstavnicima više međunarodnih organizacija i direktorata za poljoprivredu Evropske komisije.

Sporazum za intenzivniju saradnju sa Slovenijom

Ivanović se susreo i sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejanom Židanom što predstavlja nastavak kontinuirane i uspješne saradnje dva ministarstva.

Ministri su iskoristili priliku da nedavno postignuti dogovor u Podgorici oko potpisivanja Memoranduma pretoče u djelo.

SLO

Memorandumom se predviđa dublja saradnja u oblasti poljoprivrede, bezbjednosti hrane, pčelarstva, šumarstva i lovstva, i definišu članovi komisije koji će pratiti dalji razvoj saradnje.

Ivanović se zahvalio slovenačkom kolegi na podršci prilikom studijske posjete Sloveniji za crnogorske proizvođače sira, koja je od velikog značaja za dalje razumijevanje procesa geografske zaštite poljoprivrednih proizvoda.

Dogovoren je nastavak programa stručnog osposobljavanja pčelara.

Takođe, ministar Židan je predao zvaničan poziv ministru Ivanoviću da posjeti Sloveniju.

“Možete računati na prisustvo Crne Gore planiranom događaju kao i podršku u inicijativi proglašnje 20. maja za Svjetski dan pčela” istakao je Ivanović.

“U Crnoj Gori vidimo prijatelja i drago nam je da i ona u nama vidi svog prijatelja. Imam dobru saradnju sa ministrom Ivanovićem i sve što dogovorimo to i uradimo, tako smo prošle godine dogovorili tri stvari koje smo realizovali. Ove godine potpisali smo poseban sporazum u oblasti poljoprivrede između Slovenije i Crne Gore i time podigli našu saradnju na još veći nivo” istakao je ministar Židan.

Memorandum o saradnji sa Baden-Virtembergom

Tokom bilateralnog susreta sa ministrom za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Baden-Virtemberga Alexanderom Bondeom(Alexander Bonde) potpisan je još jedan memorandum o razumijevanju.

Potpisivanje ovog sporazuma inicirano je tokom susreta dva ministra na sajmu “Zelena nedelja 2014. godine”.

Baden

Sporazum se prije svega odnosi na upravljanje prirodnim resursima, saradnju naučnih i obrazovnih institucija u oblasti šumarstva i razvojne projekte u ovoj oblasti. Ministri su se dogovorili da promovišu i unaprijede bilateralnu saradnju, podsticanjem saradnje među poljoprivrednicima dvije zemlje.

“Veoma se radujemo što će naši eksperti iz šumarstva sarađivati sa relevantnim ekspertima iz Crne Gore. Šumarstvo je veoma važna tema i visoko je na našoj listi prioriteta, ali i na globalnom nivou. Imamo mnogo interesa za međunarodnu saradnju u ovoj oblasti. Zato, sada nakon potpisivanja Memoranduma o razumjevanju, izuzetno se radujemo saradnji sa Crnom Gorom” istakao je Bonde.

Jačanje saradnje sa Kosovom

Tokom susreta ministra Ivanovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova Memlijem Krasnićijem konstatovana je dobra saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja dva susjeda.

KOS

Ministar Krasnići je naglasio da je Crna Gora u procesu evropskih integracija u oblasti poljoprivrede značajno ispred Kosova i da očekuju da pozitivna iskustva koja je Crna Gora imala u sprovođenju reformi u ovoj oblasti i približavanju standardima EU kroz partnerstvo budu prenesena i na Kosovo.

Tokom sastanka je dogovorena uzajamna posjeta dva ministra, ali i poljoprivrednih proizvođača, kako bi se postojeće veze između dvije zemlje u oblasti poljoprivrede ojačale. Razgovarano je i o saradnji u oblasti bezbjednosti hrane, šumarstva, kao i o mogućnosti apliciranja za sredstva EU za projekte prekogranične saradnje.

Saopštenja

Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

0
„Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, osiguraće...

Ocjene iz Izvještaja EK podsticaj za efikasniji rad u poglavlju 17

0
„Ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komsije vidimo kao podsticaj za još efikasniji rad u narednom periodu s ciljem ispunjavanja preostalih obaveza u dijelu usklađivanja...

Nova Komisija za evropske integracije razmatrala Izvještaj EK

0
„Posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i naše interne procjene i pripremljeni dinamički planovi za poglavlja 23 i 24, te mape puta za ostala pregovaračka...

Potvrđen nastavak svih 9 programa prekogranične saradnje za finansijsku perspektivu 2021-2027 u kojima je...

0
Kao jedinstveni instrument, programi evropske teritorijalne saradnje omogućavaju zemljama harmonizovano djelovanje u rješavanju zajedničkih izazova. Nastali na inicijativu Evropske komisije,  predstavljaju finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora nastavila sa reformama i rezultatima u finansijskim poglavljima

0
Crna Gora je u proteklom periodu nastavila sa reformama u finansijskim poglavljima, što je evidentirano i u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije. Donošenjem paketa podrške privredi...