Naslovnica Info Intervjui Iz EK su ukazivali što je korisnije za Crnu Goru

Iz EK su ukazivali što je korisnije za Crnu Goru

Prihvatanje nove metodologije ne podrazumijeva bilo kakve izmjene postojećih pregovaračkih dokumenata, već samo ističe spremnost Crne Gore da, kao buduća članica EU, intenzivnije radi na vanjsko-političkom prioritetu zajedno s državama članicama EU. To je u razgovoru za Pobjedu kazao glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

Crna Gora, napominje Drljević, nije stavljena u situaciju da se odluči između dvije različite metodologije, već nam je data mogućnost da postojeći okvir dodatno osnažimo.

Vlada je prošle sedmice usvojila odluku o prihvatanju nove metodologije pregovora sa EU, koja predviđa dodatnu finansijsku i političku podršku za zemlje koje napreduju u pregovorima, ali i sankcije za zemlje koje stagniraju na evropskom putu.

Upitan na osnovu čega su donijeli odluku da prihvate ovakvu metodologiju, Drljević objašnjava da je analiza pokazala da se mnoge stvari iz nove metodologije ili već nalaze u Opštoj poziciji EU za Crnu Goru.

“Prateći istorijski razvoj politike proširenja EU, vidjećemo da se pregovarački proces sa državama kandidatima u kontinuitetu mijenja prilagođavanjem političkoj realnosti Evropske unije, na osnovu naučenih lekcija iz svakog prethodnog talasa proširenja. Iz tog razloga, ako pogledamo samo Zapadni Balkan, vidjećemo određene novitete prilikom otvaranja pregovora sa svim državama regiona”, ističe Drljević.

Iskustva

Otvaranju pregovora prvo sa Hrvatskom, kasnije sa Crnom Gorom i Srbijom, te otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uvijek je prethodilo unapređenju pregovaračkog okvira, a sve u cilju snažnijeg sprovođenja reformi i postizanja temeljnije demokratizacije države kandidata, napominje glavni pregovarač.

“Otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bio momenat da se pregovarački okvir dodatno osnaži, te podstakne snažnija saradnja s državama članicama. Prilikom usvajanja načelnih principa za budući pregovarački okvir na Savjetu za opšte poslove EU krajem marta ove godine, EU je dala mogućnost Crnoj Gori da dodatno unaprijedi svoj pregovarački proces bez izmjena formalnog pregovaračkog okvira. Veoma pažljivo smo pristupili analizi svih aspekata primjene nove metodologije, posebno imajući u vidu fazu u procesu pristupanja u kojoj se Crna Gora nalazi i rezultate koje smo do sada ostvarili”, istakao je Drljević.

Na pitanje da li je donešenoj odluci prethodila analiza pregovaračkih struktura u Crnoj Gori, Drljević podsjeća da su u februaru imali javnu debatu na temu nove metodologije u kojoj su, osim članova pregovaračke strukture, učestvovali i predstavnici civilnog društva i diplomatskog kora.

“Takođe, ova tema je bila dio razgovora koje je predsjednik Vlade vodio sa predstavnicima različitih struktura u okviru inicijative Savez za Evropu. Konačno, Kolegijum za pregovore, kao najviše tijelo pregovaračke strukture Crne Gore, je na nedavno održanoj sjednici razmatrao Informaciju o novoj metodologiji EU koja detaljno razrađuje sve elemente nove metodologije i njene povezanosti s Opštom pozicijom EU, koju smo usvojili na međuvladinoj konferenciji u junu 2012. prilikom otvaranja pregovora”, navodi Drljević.

Analiza je, kaže on, pokazala da se mnoge stvari iz nove metodologije ili već nalaze u Opštoj poziciji EU za Crnu Goru ili već funkcionišu kao nepisano pravilo u našem pregovaračkom procesu, ali napominje da određeni djelovi nove metodologije koji se odnose na otvaranje poglavlja za Crnu Goru nijesu primjenjivi.

Politička nota

Upitan da li su iz Brisela imali sugestiju da prihvate novu metodologiju, Drljević ističe da je Evropska komisija novoj metodologiji dala snažniju političku notu, upravo kako bi efikasnije uticala na jedan od svojih prioriteta a to je evropska integracija Zapadnog Balkana.

“Kolege iz EK su nam od samog početka ukazale da su djelovi nove metodologije koji se mogu primijeniti na Crnu Goru od značajne koristi za naš dalji integracioni put – kaže Drljević.

Zaključuje i da prihvatanje nove metodologije od strane Vlade ne podrazumijeva bilo kakve izmjene postojećih pregovaračkih dokumenata, već samo ističe spremnost Crne Gore da, kao buduća članica EU, intenzivnije radi na svom vanjsko-političkom prioritetu zajedno s državama članicama EU.

“Ovdje Crna Gora nije stavljena u situaciju da se odluči između dvije različite metodologije, već nam je data mogućnost da postojeći okvir dodatno osnažimo”, zaključio je Drljević.

Iz Evropske komisije kazali su da pozdravljaju prihvatanje principa nove revidirane metodologije, koju smatraju kompatibilnom sa postojećim pregovaračkim okvirom.

Na naše pitanje šta će ovakva odluka značiti za dalji tok pregovora Crne Gore sa EU, u Komisiji ističu da revidirana metodologija proširenja ima za cilj da pregovore o pristupanju učini vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i vođenim jačim političkim usmjeravanjem.

“Svrha nije da se radikalno redizajnira proširenje EU, već da se ojača proces. Mi ne mijenjamo ciljeve. Cilj ostaje pristupanje”, kazala je za Pobjedu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje 29...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, broj 118/20) i kadrovske promjene do kojih je,...

Crna Gora je zasluženo  regionalni predvodnik u evropskim integracijama

0
„Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Crna Gora podržava Albaniju na putu ka EU

0
„Crna Gora će nastaviti da podržava napredak Albanije na putu ka Uniji, naročito imajući u vidu  da otvaranje pristupnih pregovora s ovom zemljom može...

Za napredak u pregovorima potreban konstruktivan dijalog svih parlamentarnih činilaca

0
„Raduje me činjenica da pregovarački proces sa EU nastavljamo da vodimo u partnerskoj, kontinuiranoj i efikasnoj saradnji sa Skupštinom, čija je uloga od posebnog značaja...

Region ima kapacitet da bude kredibilan partner EU

0
"Regionalna saradnja je sredstvo za izgradnju povjerenja i pomaže državama da uče jedne od drugih i prođu bolne reforme. Kroz saradnju, region pokazuje kapacitet da...