Naslovnica Press info Press IPA Izgrađena pristupna rampa za osobe sa invaliditetom na ulazu crkve u Nikšiću

Izgrađena pristupna rampa za osobe sa invaliditetom na ulazu crkve u Nikšiću

U okviru projekta Premošćavanje barijera – Duh partnerstva u Nikšiću je izgrađena željezna pristupna rampa na ulazu Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, čime je omogućen ulazak osoba sa invalidskim kolicima.

Crkva, kaoja ima veliki istorijski značaj u Crnoj Gori, prilagođena je i u nju je danas tokom promocije projekta prvi put ušlo više osoba u invalidskim kolicima, među kojima je bio i svjetski poznati motivacioni govornik, Nik Vujičić.

Projkat “Premošćavanje barijera – Duh partnerstva” finansira Evropska unija (EU) putem fondova Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA), u okviru Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekat su realizovali: Savez udruženja paraplegičara Crne Gore, Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić, Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja i Opština Bileća.

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Nataša Borović kazala je da je realizacija tog projekta počela u aprilu prošle, a završava se početkom juna ove godine. Ukupni troškovi u Crnoj Gori iznose oko 80,6 hiljada eura, od čega je doprinos EU oko 68,1 hiljada eura.

IMG 3275 foto: Savez udruženja paraplegičara Crne Gore

„Cilj projekta je povećanje društvene povezanosti u prekograničnom regionu podizanjem svijesti o pitanjima vezanim za osobe s invaliditetom i prilagođavanje kulturnih i vjerskih objekata kako bi se povećala njihova pristupačnost za osobe s invaliditetom“, kazala je Borović na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je u Nikšiću u Crkveno-narodnom domu napravljen parking za osobe s invaliditetom, izgrađena betonska rampa na ulazu i prilagođen toalet za osobe s invaliditetom, do su predviđene pristupne alumijumske rampe za ulaz u Crkvu Svetog Petra i Pavla i dvije za Crkvu Sv. apostola Luke u Manastiru Župa, odnosno Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Manastiru Piva.

IMG 3127 foto: Savez udruženja paraplegičara Crne Gore

Borović je kazala da je do završetka projekta ostalo potpisivanje Memoranduma o saradnji između organizacija i institucija koje realizuju projekat i predstavnika vjerskih institucija.

„Ovih dana završava se snimanje dokumentarca o osobama s invaliditetom i njihovim vjerskim i kulturnim potrebama koji je obuhvatio aktivnosti projekta.Očekujemo da će ovaj projekat doprinijeti većoj društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom, povećati pristupačnost kulturnih i vjerskih objekata, doprinijeti razmjeni znanja i iskustava u regionu u rješavanju te problematike“, kazala je Borović.

Predstavnik Udruženja “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja, Mijat Šarović kazao da je ovo specifičan projekat, jer je obuhvatio tri lokalne zajednice: Trebinje, Bileću i Nikšić.

„Cilj projekta je da se osobama sa invaliditetom omogući da kao i svi ostali građani imaju slobodan pristup kulturnim i vjerskim objektima u tim opštinama i da to posluži kao primjer i drugim lokalnim zajednicama. To im garantuju i svi međunarodni dokumenti koje su ratifikovale i Crna Gora i Bosna i Hercegovina“, rekao je Šarović.

IMG 4

Govoreći o urađenom u okviru tog projekta na otklanjanju arhitektnoskih barijera, naveo je da je u Bileći napravljena pristupna rampa na ulazu u Sabornu Crkvu Svetog Save, lift platforma kod Careve džamije, gusjeničar mašina koja osobu sa invaliditetom nosi niz stepenice za ulaz u Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Manastiru Duži kod Trebinja.

Pristupna rampa, kako je dodao, urađena je i na ulazu u Dom kulture Jevto Dedijer u Bileći, a prilagođeni su i obližnji pješački prelazi.

Šarović je precizirao da je vrijednost tog projekta za BIH oko 75,1 hiljada EUR od čega je 85 odsto sredstava finansirala EU ili nešto više od 63 hiljade, a ostalo je doprinos partnera na projektu Sunce nam je zajedničko iz Trebinja i opština Bileća.

U ime srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori đakon, Kosta Dojić, kazao je da je to drugi projekat u kojima učestvuju iz IPA Fondova.

„Saborna crkva Svetog Vasilija Ostroškog je zadužbina svetih ruskih careva Romanovih i u vrijema kada je građena prevazilazila je i graditeljske, i tehničke kapacitete tadašnje kraljevine Crne Gore. Prednjačila je u svemu u svom vremenu i tada, a i danas u onome što je veoma bitno, a odnosi se na socijalnu inkluziju“, ocijenio je Dojić.

On je kazao da je to „dio opšte misije hrišćanske crkve da uključi sve i svima pruži jednaku šansu da bi mogli da ostvare jedno od svojih najvažnijh prava – na ispoljavanje vjeroispovijesti. Odnos prema tim pravima pokazuje u jednoj državi kako se pošuju i ostala prava“.

„Kao najveća vjerska zajednica u Crnoj Gori treba da damo svoj primjer za ono što je bitno za sve građane, zbog čega smo se trudili da omogućimo pristupnu rampu po svjetskim standardima za osobe sa invaliditetom“, rekao je Dojić.

On je ukazao da je “lako napraviti građevinu od gvožđa i kamena, ali je teško izgraditi strukturu u ljudima“.

Prekogranični kulturno-vjerski događaj u Nikšiću obuhvatio je i gostovanje Vujičića, koji je iskazao divljenje ljepoti nikšićkog Sabornog hrama.

Nakon obilaska hrama Vujičić je održao predavanje u Sali Crkveno – narodnog doma u Nikšiću, a cilj mu je bio da dodatno ohrabriti osobe s invaliditetom da istraže svoje potencijale i aktivnije se uključe u društvo, kao i da ostalima podigne svijest o potrebama i sposobnostima osoba s invaliditetom.

Vujičić je podsjetio da je njegovo porijeklo iz Crne Gore, ali da mu je otac rođen u Beloj Crkvi u Srbiji, odakle su emigrirali u Australiju bez ikakvih novčanih sredstava.

„Moji roditelji su znali i za rat i glad i uvijek su mi govorili da moram biti zahvalan za ono što imam. Nemoj biti ljut na Boga za stvari koje ne razumiješ, već budi zahvalan za ono što razumiješ o Bogu“, kazao je Vujičić.

On je istakao da je izrazito zahvalan što ovo područje Balkana ima „strahopošovanje prema Bogu, jer bez vjere u Boga danas ne bih bio ovdje sa vama“.

Vujičić je kazao da niko nije savršen na svijetu, bez obzira o kome je riječ, i istakao da novac ništa ne znači, već samo pomaže. On je poručio da se sreća ne zasniva na materijalnim stvarima.

Prema njegovim rijčima, ne postiji nijedna osoba važnija od druge. „Ima dosta poteškoća u ovim vremenima, naročito mladim ljudima i svima treba malo inspiracije i nade“.

Izvor: MINA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...