Naslovnica Info Press info Izlaganje ministarke evropskih poslova Maide Gorčević povodom izvještaja Evropske komisije o Crnoj...

Izlaganje ministarke evropskih poslova Maide Gorčević povodom izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori 2023

Poštovana ambasadorka Popa,
Poštovane ekselencije,
Dragi predstavnici medija,
Drage kolege,

Zadovoljstvo je biti danas ovdje, kada analiziramo jako važan dokument za Crnu Goru – Izvještaj Evropske komisije, koji pruža objektivan prikaz stanja i služi nam kao smjernica za dalje unapređenje i nastavak reformi.

Zanimljivo je da ova situacija predstavlja svojevrstan presedan, jer samo 8 dana nakon što je izabrana, Vlada komentariše Izvještaj Evropske komisije o periodu kada su proces evropskih integracija vodili naši prethodnici. Nemamo namjeru da ih dodatno kritikujemo, jer smo svjesni da građani od nas očekuju da popravimo zatečeno stanje. Zato ću se danas fokusirati na ambiciozne, ali realne planove i aktivnosti nove Vlade, uvjerena da će izvještaj za 2024. godinu biti znatno pozitivniji za našu državu.

Izborom 44. Vlade i uspostavljanjem novog saziva Parlamenta, Crna Gora Izvjestaj Evropske komisije dočekuje sa funkcionalnom izvršnom i zakonodavnom vlašću koje konačno imaju puni legitimitet i kapacitet da isporuče najvažniji zahtjev svojih građana – ubrzanje puta ka punopravnom članstvu u EU.

Suočeni sa velikom polarizacijom u društvu, političkom nestabilnošću, globalnom ekonomskom krizom, agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, kao i ratu u Pojasu Gaze, čak 80 posto građana Crne Gore svoju budućnost vidi u EU, što ova Vlada dožiljava kao imperativ i ogromnu odgovornost.

S druge strane, čuli smo jako ohrabrujuće poruke predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kroz potvrdu da je Crna Gora i dalje predvodnica u pregovorima, kao i da je došlo vrijeme da napravi završni korak ka svome cilju.

I u ovom Izvještaju je ponovljena dobra ocjena o usklađenosti naše vanjske politike sa stavovima Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije. Kao i do sada, tako ćemo i nastaviti sa politikom usklađivanja sa vanjskopolitičkim deklaracijama EU i restriktivnim mjerama, istovremeno pomažući Ukrajini i njenim građanima kroz različite oblike podrške.

Važno je istaći da je u Izvještaju EK konstatovana identična opšta spremnost u svim oblastima koje obuhvata Izvještaj, kao što je to bio slučaj u prošlogodišnjem dokumentu. Dakle, nije bilo napretka, ali ni nazadovanja kada je u pitanju opšta spremnost u oblastima koje su predmet Izvještaja – 13 poglavlja su imala ograničen napredak, 16 sa određenim napretkom, dok je broj poglavlja sa dobrim napretkom 4.

Iako nije bilo nazadovanja, moramo konstatovati, uvažiti i dobro se zamisliti nad ocjenom naših evropskih partnera da u jednom segmentu poglavlja 23., Evropska komisija uočila stagnaciju i dala ocjenu „nema napretka“. Zbog toga će upravo taj segment, tačnije Reforma pravosuđa, biti naš apsolutni prioritet u procesu evropskih integracija.

Ova Vlada imaće nultu toleranciju na organizovani kriminal i korupciju. Strateškim jačanjem institucionalnog okvira i stvaranjem uslova za nezavistan rad pravosuđa, potrudićemo se da se rezultati na terenu u vezi sa procesuiranjem zvučnih slucajeva mogu u kasnijim fazama postupka, okončati pravosnažnim presudama.

Očekujemo nastavak stručne podrške EU i u ovom važnom zadatku, ali i njihovo razumijevanje da se bilans rezultata ne moze ostvariti preko noći. Važno je da se institucionalno stvari poslože, da smo kao građani i kao donosioci odluka uvjereniji u samostalnost i profesionalnost sudstva.

Jako nas ohrabruje i Novi plan rasta koji ima potencijal da u ovoj deceniji udvostruči obim ekonomija Zapadnog Balkana. Iako uslovljen sprovođenjem potrebnih reformi, investicioni paket od šest milijardi eura, može biti značajan zamajac ekonomijama ovog regiona.
Zato, upravo sa ovog mjesta, želim da izrazim očekivanje da će Skupština Crne Gore, bez odlaganja pristupiti konsultacijama o prioritetnim imenovanjima u pravosuđu koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu, kako ne bismo propustili povoljni vjetar proširenja i kako bi, nakon 11 godina pregovora, ušli u njihovu završnu fazu. Nužno je da što prije, još ove godine na djelu demonstriramo sposobnost da prevaziđemo političke razmirice, okupimo se oko strateškog prioriteta i u Skupštini ispunimo domaći zadatak.

U narednom periodu ćemo uraditi sve da ojačamo pregovaračku strukturu, zadržimo ljude koji su godinama u ovom procesu, ali i unesemo novu energiju, između ostalog, kroz imenovanje glavnog pregovarača, pregovarače za klastere i funkcionalnu i prije svega zadovoljnu pregovaračku strukturu koja će biti lokomotiva kompletnog pregovaračkog procesa.

Vjerujte nećemo stati dok ne ubrzamo proces evropskih integracija. To dugujemo svim stručnim i posvećenim ljudima u administraciji koji marljivo rade na ispunjavanju završnih mjerila, a prije i iznad svega svim građanima Crne Gore.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjB2B8o

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...