Naslovnica Info Press info Izvještaj EK šalje poruku da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za...

Izvještaj EK šalje poruku da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za ključne reforme u oblasti vladavine prava i sistema pravosuđa

“Po prvi put u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije imamo istaknutu stratešku i geopolitičku orjentaciju Crne Gore, pozdravljenu potpunu usaglašenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i iskazanu jasnu podršku u realizaciji pristupanja naše države EU. Ovo je veoma važna politička poruka, usmjerena ne samo prema članicama EU, već i lokalnim političkim akterima jer je ovo pitanje koje ih sve povezuje”, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je danas imala online sastanak sa generalnim direktorom za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, Vinćencom Ćelesteom i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Grne u Italiji Milena Šofranac Ljubojević.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa stanjem u pristupnim pregovorima, u kontekstu posljednjeg Izvještaja EK, rezultati u oblasti vladavine prava, kao i moguće oblasti rane integracije Crne Gore.

Kordić je informisala sagovornike da Kancelarija za evropske integracije radi na pripremi Akcionog plana koji će adresirati preporuke date u Izvještaju EK.

Imajući u vidu značaj vladavine prava za cjelokupni napredak u približavanju EU, istakla je da su radne grupe za poglavlja 23 i 24 pripremile samoprocjenu stanja Crne Gore u privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24 i Dinamičke planove za ta dva poglavlja koji pokrivaju period do kraja 2021. i sadrže konkretne prioritetne aktivnosti do ispunjenja privremenih mjerila.

Ona je kazala da je Izvještajem data ključna poruka da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za ključne reforme u oblasti vladavine prava i sistema pravosuđa.

“Ovogodišnji izvještaj EK pokazuje da je evropski izbor Crne Gore nepovratan, kao i da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”, kazao je generalni direktor Ćeleste. Poručio je da je važno u narednom periodu adresirati uočene nedostatke na koje ukazuje EK, te da je Italija spremna da pruži podršku Crnoj Gori.

On je kazao da se Italija zalaže da proces proširenja ostane na vrhu prioriteta EU i, u tom kontekstu, izrazio zadovoljstvo što je paket proširenja baziran na jačoj političkoj perspektivi.

Ćeleste je poručio da svi donosioci odluka treba da budu svjesni odgovornosti koju nose u procesu pristupanja i da je Italija spremna da podrži Crnu Goru kroz sve instrumente koje pruža EU, kako finansijske tako i tehničke i ekspertske kroz Tvining projekte usmjerene usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i aktivnostima nadogradnje kapaciteta Crne Gore.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...