Naslovnica Info Press info Izvještaj EK šalje poruku da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za...

Izvještaj EK šalje poruku da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za ključne reforme u oblasti vladavine prava i sistema pravosuđa

“Po prvi put u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije imamo istaknutu stratešku i geopolitičku orjentaciju Crne Gore, pozdravljenu potpunu usaglašenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i iskazanu jasnu podršku u realizaciji pristupanja naše države EU. Ovo je veoma važna politička poruka, usmjerena ne samo prema članicama EU, već i lokalnim političkim akterima jer je ovo pitanje koje ih sve povezuje”, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je danas imala online sastanak sa generalnim direktorom za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, Vinćencom Ćelesteom i njegovim saradnicima. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Crne Grne u Italiji Milena Šofranac Ljubojević.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi sa stanjem u pristupnim pregovorima, u kontekstu posljednjeg Izvještaja EK, rezultati u oblasti vladavine prava, kao i moguće oblasti rane integracije Crne Gore.

Kordić je informisala sagovornike da Kancelarija za evropske integracije radi na pripremi Akcionog plana koji će adresirati preporuke date u Izvještaju EK.

Imajući u vidu značaj vladavine prava za cjelokupni napredak u približavanju EU, istakla je da su radne grupe za poglavlja 23 i 24 pripremile samoprocjenu stanja Crne Gore u privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24 i Dinamičke planove za ta dva poglavlja koji pokrivaju period do kraja 2021. i sadrže konkretne prioritetne aktivnosti do ispunjenja privremenih mjerila.

Ona je kazala da je Izvještajem data ključna poruka da sve tri grane vlasti dijele odgovornost za ključne reforme u oblasti vladavine prava i sistema pravosuđa.

“Ovogodišnji izvještaj EK pokazuje da je evropski izbor Crne Gore nepovratan, kao i da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”, kazao je generalni direktor Ćeleste. Poručio je da je važno u narednom periodu adresirati uočene nedostatke na koje ukazuje EK, te da je Italija spremna da pruži podršku Crnoj Gori.

On je kazao da se Italija zalaže da proces proširenja ostane na vrhu prioriteta EU i, u tom kontekstu, izrazio zadovoljstvo što je paket proširenja baziran na jačoj političkoj perspektivi.

Ćeleste je poručio da svi donosioci odluka treba da budu svjesni odgovornosti koju nose u procesu pristupanja i da je Italija spremna da podrži Crnu Goru kroz sve instrumente koje pruža EU, kako finansijske tako i tehničke i ekspertske kroz Tvining projekte usmjerene usklađivanje sa pravnom tekovinom EU i aktivnostima nadogradnje kapaciteta Crne Gore.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...