Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Junker: Crna Gora napreduje brže od ostalih zemalja regiona zahvaljujući ozbiljnim reformama...

Junker: Crna Gora napreduje brže od ostalih zemalja regiona zahvaljujući ozbiljnim reformama koje sprovodi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker saglasili su se danas u Podgorici da je najvažija poruka upućena kroz Strategiju o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana ta da će region biti dio Evrope, kao i da je vremenski okvir realan jer Crna Gora može da napreduje zacrtanom dinamikom, zasnovanom na postignućima.

Predsjednik Junker je saopštio da je Crna Gora zaista uradila dosta u evropskim integracijama, da napreduje brže od ostalih država regiona zahvaljujući ozbiljnim reformama koje sprovodi i da nedavno objavljenu Strategiju EK za Zapadni Balkan treba shvatiti kao ohrabrenje za nastavak reformi.

„To je ono što ja i konstatujem i kažem tokom ove turneje na Balkanu da stepen te Strategije zavisi od jedne zemlje do druge, ali čini mi se da ste u Crnoj Gori zaista dosta uradili i ta Strategija pokazuje da imamo i zaista jednu čvrstu volju da damo evropsku perspektivu cijelom Balkanu“ – naveo je predsjednik Junker na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Markovićem upriličenoj nakon zvaničnih razgovora.

Dodao je da Crna Gora napreduje brže od ostalih zemalja regiona zahvaljujući ozbiljnim reformama koje sprovodi, ali i da je potrebno nastaviti sa reformama kako bi jednog dana postala punopravna članica EU.

Predsjednik Vlade Duško Marković je ocijenio važnim da je politika proširenja EU živa, i najvažnije – da partnerski radimo na spremnosti nas koji želimo da se pridružimo Evropi, i na spremnosti same Unije da primi nove članice.

„Vrata su otvorena, i to je poruka koja je jasna i dobrodošla i mi zahvaljujemo predsjedniku i Evropskoj komisiji na liderstvu u tom smislu. Smatramo da je dobro da se prvi put govori o vremenskom okviru i planu proširenja, za koji mi u Crnoj Gori mislimo, i znamo, da je realan jer možemo da idemo dinamikom kojom smo zacrtali, i da će naš napredak biti zasnovan na zaslugama“ – rekao je predsjednik Marković.

markovic junker 1

Piroriteti CG – EU i ekonomski rast

Premijer je naglasio da su evropska agenda i stabilizacija i rast ekonomije prioriteti kojima će Vlada biti u potpunosti posvećena, izrazivši očekivanje da ćemo u prvoj polovini ove godine otvoriti dva poglavlja, kao i da u toku 2018. godine možemo ispuniti privremena i dobiti mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24. On je ocijenio da je Vlada apsolutno posvećena vrijednostima i ciljevima Unije i oko toga nema dvoumljenja, kao što nema dvoumljenja da je čitavom regionu evropska budućnost jedina, bez alternative i dodao:

„Kao što to radimo za sebe, tako ćemo se zalagati i za susjede, što konstantno pokazujemo na djelu našim dobrim odnosima sa susjedima i aktivnim dijalogom i kada postoje otvorena pitanja. To je civilizacijska odlika u tradiciji Crne Gore koja najbolje pokazuje da smo dio Evrope, i da će formalno pristupanje EU potvrditi to mjesto kojem prirodno pripadamo“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Govoreći o datumu pristupanja naše zemlje Evopskoj uniji, predsjednik Evropske komisije je poručio da nije došao radi praznih obećanja i da datum članstva zavisi od napora Crne Gore i ispunjavanja svih neophodnih kriterijuma.

„Želio bih da dedramatizujem ovaj datum koji se pominje – 2025. godina, to nije datum kojim se obećava nešto to je samo perspektiva ka kojoj treba ići brzim korakom. Preostaju reforme koje treba da se urade, neke reforme možda nisu intezivno primjenjivane kao što je to trebalo, ali predsjednik Vlade me je uvjerio svojim optimizmom, ali i ja konstatujem ovdje na licu mjesta takođe da je Crna Gora napravila puno napretka i da zajedno možemo da učinimo velike stvari“ – zaključio je predsjednik Junker.

Markovic junker 2

Pitanja novinara: Dinamika i ostavka ministra

Na pitanje novinara da ocijeni stanje evropskih integracija odnosno proevropske politike u regionu na završetku turneje predsjednik Evropske komisije je rekao da u EK misle da je prirodno mjesto balkanskih zemalja uskoro u EU.

„Međutim, to će zavisiti od napora svake zemlje kandidata i samo ćemo na osnovu toga znati kojim ritmom će se učlanjivati jedni odnosno drugi. Htio bih da kažem da mi imamo zahtjeve. Recimo onaj koji se odnosi na to da svi teritorijalni sporovi koji postoje između balkanskih zemalja moraju da budu riješeni prije nego dođe do učlanjenja zemalja u EU. Crna Gora je u tom smislu model za ostale zemlje. Dakle, Crna Gora u okviru Zapadnog Balkana može služiti kao primjer u tom pogledu“ – rekao je predsjednik Evropske komisije.

Odgovarajući na pitanje o uticaju ostavke ministra evropskih poslova usljed sukoba interesa na proces evropskih integracija predsjednik Evropske komisije je rekao da taj čin nema nikakvog uticaja na put Crne Gore ka učlanjenju u EU.

„Mogu konstatovati da je utvrđen konflikt interesa. Mislim da je bolje da se reaguje kada se utvrdi konflikt interesa jer ima onih koji u toj istoj situaciji ne bi uradili apsolutno ništa“ – rekao je predsjednik Junker.

Premijer Duško Marković je rekao, odgovarajući na isto pitanje, da čak i na ovom slučaju Crna Gora pokazuje sposobnost da primjenjuje zakone i da poštuje odluke svojih instititucija.
„Važno je da ovaj konflikt interesa nije rezultat namjere nego tumačenja zakona. Došli smo do te spoznaje zahvaljujući aktivnostima nevladinog sektora i želim da osnažim takav pristup da nevladin sektor pozovem da nam pomogne da kreiramo javne politike da izgradimo sposobnosti u primjeni zakona da se ne bave politikom. Dakle vlada poštuje odluku Agencije za sprječavanje korupcije i sada je na meni sljedeći potez da to pitanje riješim na odgovarajući način i organizacioni i kadrovski. Nema ovdje odgovornosti za Vladu. Vlada samo pokazuje da je sposobna da primjenjuje zakone i da poštuje svoje institucije“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...