Naslovnica Info Press info Konferencija EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

Konferencija EUSAIR: Zajednički problemi traže zajednička rješenja

Zemlje članice Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) dijele isto more, rijeke, povezane su planinskim masivima zato treba da se zajedno suočavaju sa problemima i da ih zajedno rješavaju, poručeno je danas na EUSAIR konfereniciji „Ekološka povezanost u jadransko-jonskom regionu“ koja se održava u okviru Green Montenegro međunarodnog filmskog festivala.

Otvarajući regionalnu EUSAIR konferenciju na Žabljaku potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović podsjetila je da je Deklaracija o Crnoj Gori kao ekološkoj državi usvojena upravo na Žabljaku, pokraj Crnog jezera.

„Iako za proteklih 30 godina nismo mnogo učinili da taj naziv opravdamo, ne odustajemo od koncepta ekološke države. Takav koncept je jedinstven u svijetu i uz dobro brendiranje i očuvanje životne redine, možemo mnogo postići“, kazala je Marović.

Ona je dodala da je osim makro-regionalne, neophodna i saradnja sa ostalim resorima, sa civilnim društvom, NVO sektorom.

„Ovo je tema koja zahtijeva opšti društveni konsenzus. Zaštita životne sredine je horizontalno pitanje, i mora se raditi na više nivoa i potencirati međuresorna saradnja. Ono što je posebno bitno je da se moraju uskladiti propisi i aktivnosti na lokalnom i nacionalnom nivou“, objasnila je Marović.

Kako je pojasnila, kroz koordinaciju pregovaračkog procesa, EU fondova i rad na jačanju vladavine prava, Ministarstvo evropskih poslova je uvezano i sa reformskim procesima u oblasti zaštite životne sredine koja je od velikog značaja za naredovanje prema članstvu u EU.

„ Da bi smo ispunili očekivanja i standarde koje nam je EU zadala  u pregovaračkom poglavlju 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promjene, u obavezi smo da se suočimo i rješavamo sva sporna ekološka pitanja. S druge strane, svi pretpristupni fondovi imaju komponentu zaštita životne sredine, što znači da svaki program ima određeni procenat ekoloških projekata“, rekla je Marović.

„Strategije, politike i zakoni samo su osnova za unaprjeđenje stanja, ali moramo sve to sprovesti na djelu. Zato nam je i bitno makro-regionalno povezivanje i ovakve konferencije, kako bi razmijenili iskustva, naučili nešto jedni od drugih i pomogli jedni drugima da se suočimo sa izazovima“, kazala je direktorica direktorata za zaštitu prirode u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Tamara Brajović.

 

Ona je ukazala na značaj uvezivanja zaštite prirode i afirmacije ekološke svijesti i edukacije kroz kulturu i umjetnost dodatno afirmiše ekoška svijest i unaprijedi edukacija.

“Naš cilj je da zajedničkim snagama omogućimo da principi i značaj zaštite prirode dopru do svakog građanina naše prelijepe zemlje. Ova generacija nema pravo da dalje troši i devastira prirodna bogatstva, već mora sa dužnom pažnjom i poštovanjem da ih očuva za naše potomke. Uz poruku kampanje MEPPU – Za jedinu na svijetu. Naša je. Čuvajmo je. želim nam uspješnu konferenciju i dalju saradnju, a svima nama ekološku Crnu Goru koja može biti primjer u regionu za očuvanje prirode i zdraviju životnu sredinu za generacije koje dolaze”, kazala je Brajović.

Princ Nikola Petrović kazao da je Fondacija Petrović Njegoš posvećeno radi na doprinosu zaštite životne sredine u Crnoj Gori, ali i upozorio da se danas ubrzanje klimatskih promjena više ne računa decenijama nego godinama i da je krajnji momenat da pokušamo da promijenimo ili makar popravimo ovaj fatalni trend. Ipak, kako je dodao, daleko smo od rješenja.

„U politici smo neprijatelji, u ekonomiji konkurenti, ali u ekologiji, svi smo braća. Zato su sve borbe za zaštitu našeg eko sistema zajedničke borbe. Neka bude što biti ne može“, poručio je princ Nikola Petrović.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore, Aleksandar Bulatović poručio je da je politika ovog javnog preduzeća da nacionalne parkove očuva uz najveće moguće tehničke uslove, prateći EU vrijednosti i dobre prakse.

„Nacionalni parkovi su složeni prirodni, društveni, ekonomski sistemi koji su dom lokalnog stanovništva koji žive i rade unutar njihovih granica, to su lokacije od društvenog značaja na svjetskom nivou, kao što je i ova UNESCO lokacija Crnog jezera. Upravo zato predstavljaju neraskidivu nit između čovjeka i prirode i probuđuju svijest o potrebi njenog učuvanja“, kazao je Bulatović.

Na EUSAIR konferenciji, kroz tri sesije, partneri iz zemalja članica EUSAIR Strategije, predstavnici cnogorskih ministarstava, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, govorili su i razmijenili iskustva o zaštiti mora, prostornom planiranju, povezanosti, zelenim i plavim koridorima, temama koje upravo i čine stubove Strategije EU za jadransko-jonski region.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...