Naslovnica Info Press info Konjević: Izborom glavnog specijalnog tužioca ispunjena je važna obaveza iz poglavlja 23...

Konjević: Izborom glavnog specijalnog tužioca ispunjena je važna obaveza iz poglavlja 23 i 24

Izborom glavnog specijalnog tužioca ispunjena je važna obaveza iz poglavlja 23 i 24 , i stvorene sve pretpostavke za konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević.

Tužilački savjet je u utorak, na predlog vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, za glavnog specijalnog tužioca izabrao sudiju Apelacionog suda Milivoja Katnića.

Konjević je kazao da je puno truda uloženo da bude izabran specijalni tužilac, i da su očekivanja, ne samo članova Vlade, nego i ukupne zajednice i međunarodnih partnera – dosljedna primjena zakona i korišćenje svih zakonskih mogućnosti koje njemu i specijalnim tužiocima stoje na raspolaganju.

“Ispunjena je vrlo važna obaveza iz poglavlja 23 i 214 , i sada su stvorene sve pretpostavke da izabrani specijalni tužilac i specijalni tužioci, zajedno sa policijom i drugim organima za sprovođenje zakona, daju rezultate na terenu i time doprinesu državi da se lakše kreću kroz proces integracija”, kazao je Konjević novinarima u Eko zgradi UN, gdje je ozvaničen početak kampanje “Poštuj život – vrati oružje”.

Na pitanje da li očekuje bolje rezultate kada je riječ o borbi protiv korupcije, on je rekao da sve što je do sada rađeno kroz ideju o takozvanom crnogorskom USKOK-u, rađeno upravo sa ciljem obezbjeđivanja boljih rezultata.

a014

“Zakonske i sve druge pretpostavke su stvorene, čekali smo izbor specijalnog tužioca da bismo u Ministarstvu, odnosno Upravi policije, mogli da sprovedemo procedure koje nam pripadaju. Stvaramo neophodne tehničke pretpostavke da bi i specijalni tim u policiji mogao da doprinese radu specijalnog tužioca, shodno svojim zakonskim obavezama i Zakonu o specijalnom tužilaštvu”, naveo je Konjević.

Prema njegovim riječima, rezultati se neminovno očekuju, bolji nego što su bili do sada.

“Podsjetiću vas da smo od aprila 2013. do oktobra 2014. godine bili čak i bez vrhovnog državnog tužioca (VDT), tako da je to u određenom segmentu usporilo i neke istrage koje su rađene, i rezultate u toj oblasti. Od oktobra imamo VDT, uradili smo niz stvari, i sve to se prepoznaje kroz izvještaje koje dobijamo iz Evropske komisije”, rekao je Konjević.

Kako je kazao, izbor specijalnog tužioca bio je jedan od pet prioriteta za koje je, prilikom nedavnih posjeta evropskih zvaničnika, dogovoreno da će biti realizovani do krtaja jula.

“Ova obaveza je realizovana, ali to je tek početak rada te institucije koja, zajedno sa drugim organima za sprovođenje zakona, koristeći ono što joj stoji na raspolaganju, treba da da adekvatne rezultate”, zaključio je Konjević.

Šef Delegacije EU, Mitja Drobnič, podsjetio je da je Savjet EU 2013. godine donio Odluku kojom se obezbjeđuju neophodna sredstva za sprovođenje aktivnosti kontrole malog oružja i lakog naoružanja od regionalne inicijative UNDP, odnosno preko Centra za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

a006

Taj projekat je, kako je pojasnio, naročito usmjeren na sprovođenje kampanje za prikupljanje takvog naoružanja, kao i podizanje svijesti o tom problemu u regionu, i predviđa da se kampanje odvijaju u četiri različite zemlje u regionu, uključujući i Crnu Goru, u periodu od tri godine.

“Doprinos EU implementaciji ovog projekta u Crnoj Gori iznosi 45 hiljada eura”, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, ciljevi tih kampanja su višestruki.

“Kratkoročno gledano, cilj je informisanje javnosti o načinima na koje se legalizuje i predaje ilegalno oružje, kao i olakšavanje prikupljanja ilegalnog ili neželjenog oružja, eksplozivnih naprava, ubojitih sredstava i njihove municije koja je u posjedu stanovništva”, naveo je Drobnič.

Na duže staze, kako je kazao, kampanja je osmišljena da podigne svijest o opasnostima malog oružja i lakog naoružanja.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je da je rješavanje problema nelegalnog oružja i viška naoružanja oblast od posebnog značaja za tu organizaciju, jer se tiče bezbjednosti građana.

“U tom pogledu, kampanja ‘Poštuj život, vrati oružje’ je za nas od izuzetne važnosti, jer svaki vraćeni komad oružja može potencijalno da znači spašeni život”, naglasila je Mekluni.

a008

Ona je kazala da je oružje dio tradicije i nasljeđa, ne samo u Crnoj Gori, već u većini zemalja regiona.

“Ali je neophodno da svi shvatimo da moramo mijenjati one običaje koji imaju negativne posljedice po pojedinca, porodicu i cjelokupno društvo. Upravo ovakve kampanje treba da doprinesu trajnom rješenju ovog problema i da se unaprijedi svijest građana o opasnostima koje oružje prouzrokuje”, navela je Mekluni.

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, kazala je da je kultura posjedovana oružja i dalje široko rasprostranjenau Crnoj Gori.

“Oružje je primarno sredstvo koje se koristi u nasilju i kriminalu, uključujući i organizovani kriminal, a često rezultira gubitkom životai povređivanjem nedužnih ljudi”, podsjetila je Hrebičkova.

a009

Kako je kazala, osim bezbjednosnih, transfer lakog i malog oružja, njegovo gomilanje i nekontrolisano širenje, predstavljaju rastuću prijetnju stabilnosti, sigurnostii razvoju.

“Djelotvorno rješavanje ovog problema zahtijeva sveobuhvatani koordinirani napor u različitim područjima, kao što su zakonodavstvo i sprovođenje zakona, kao i jačanje javne svijesti o ovom pitanju”, naglasila je Hrebičkova

Ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker kazala je da je CDT prije dva mjeseca zatražio od Ambasade podršku za ovaj projekat, i da se njemačka vlada tome rado odazvala.

Ona smatra da Vlada mora uspostaviti stroga pravila po kojima se dobijaju dozvole za držanje oružja.

Prema njenim riječima, te ispite moraju proći i lovci, kako bi naučili kako se, šta i kada se može loviti.

a012

“Krivolov u Crnoj Gori je veoma raširen, na ogromnu štetu vaše države, iako je ona i po Ustavu ekološka”, upozorila je Štajnaker.

Predsjednica Upravnog odbora CDT-a Milica Kovačević kazala je da će od danas, svakog dana od devet do 20 sati, biti aktivan broj 080 888 888, pored redovnog broja Uprave policije 122.

“To je broj na kojem će se svakog dana, i vikendom, moći prijaviti posjedovanje nelegalnog oružja. Dežurni predstavnici CDT-a od građana će tražiti samo neophodne podatke – šta imaju i šta žele da predaju, gdje se nalaze i kako da do njih dođemo”, pojasnila je Kovačević.

a013

Prema njenim riječima, CDT će nakon toga dogovoriti sa službenicima Uprave policije preuzimanje tog oružja.

“Zajednički timovi CDT-a i policije formirani su u svim opštinama, i oni će, u skladu sa procedurom, bezbjedno preuzeti to oružje”, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da je uloga CDT-a da “relaksira odnos između građana i policije, gdje može biti određene zadrške”.

“I da potvrdimo da se Zakon sprovodi kako treba, da se čuvaju podaci građana i da se o njima ne vode nikakve evidencije i dosijei, i da niko nikoga ne ispituje o porijeklu oružja”, dodala je Kovačević.

Izvor: Agencija MINA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...