Naslovnica Info Intervjui Kordić: Crna Gora prva sljedeća članica Evropske unije

Kordić: Crna Gora prva sljedeća članica Evropske unije

Spoljnopolitički kurs Crne Gore ostaje nepromjenjen pa je, kako bi postala prva naredna članica Evropske unije, važno da se država fokusira na reforme u poglavljima 23 i 24, što će biti okidač za zatvaranje svih drugih poglavlja,  ocjenila je za Novu M glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je najavila i promjenu pregovaračke strukture, odnosno pregovarača i šefova radnih grupa za pregovaračka poglavlja.

“Strateško opredeljenje Crne Gore je jasno – želi da bude prva sljedeća članica Evropske unije”, poručila je za Novu M glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Kada je riječ o dinamici pregovaranja, Kordić kaže da nije samo do naše države.

“Potrebno je razumjeti da politika proširenja na nivou Evropske unije ima svoje specifičnosti i postaje sve strožija.To naročito ako uzmete u obzir da je vladavina prava u fokusu i kad su u pitanju države članice Evropske unije pa samim tim i kandidati. Ono što je za Crnu Goru primarno je da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, da u poglavljima 23 i 24 dobijemo izveštaj o ispunjenosti privremenih mjerila, što će svakako biti okidač za postupno zatvaranje svih drugih poglavlja”, objasnila je Kordić.

A moraće se unaprijediti i pregovaračka struktura, odnosno mjenjaće se pregovarači i šefovi radnih grupa za pregovaračka poglavlja najavljuje.

“Potreba za unapređenje pregovaračke strukture svakako postoji naročito iz dva razloga.Prvi je jer imamo takozvanu racionalizaciju u strukturi i broju ministarstava pa moram osigurati da sva pregovaračka poglavlja odnosno sve sektorske politike Evropske unije budu pokrivene na odgovarajući način, što iziskuje odgovarajuće izmjene u pregovaračkoj strukturi.Svakako, treba imati na umu i unapređenje strukture za praćenje sprovođenja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropske unije. A moramo imati u vidu i da je na snazi nova metodologija u politici proširenja, koja iziskuje više interakcije”, kazala je Kordić.

Prioritet je, kako je saopštila glavna pregovarači sa Evropskom unijom za Novu M, i usklađivanje programa nove vlade sa programom pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

“Opseg pravne tekovine koju treba prenijeti u domaće zakonodavstvo svakodnevno raste budući da i sama Evropska Unija donosi nove sektorske politike, nove regulative, nove direktive pa su ti zadaci zahtjevni i za veće sisteme nego što je nego što je crnogorski”, objasnila je Kordić.

Govoreći o datumu ulaska u EU, kaže da je važno da do kraja 2023 naša zemlja ima unutrašnju spremnost.

“U pogledu ove vremenske perspektive ono što je opredeljenje ove vlade je da u svom mandatu obezbjedi da Crna Gora ima unutrašnju spremnost za članstvo.To znači puni prenos pravne tekovine u domaće zakonodavstvo i da institucije budu spremne da tu pravnu tekovinu u potpunosti implementiraju. To u praksi znači da mi do kraja 2023 godine moramo zajednički uložiti sinergijske napore da tu internu spremnost obezbjedimo, naravno kako bismo dozvolili vrijeme i državama članicama Evropske unije da mogu odluku o članstvu Crne Gore da ratifikuju”, naglasila je Kordić.

Komentarišući gašenje nacionalne avio kompanije, objasnila je da je stav Evropske unije jasan, Crna Gora mora uložiti napore da obezbjedi funkcionalan sistem kontrole državne pomoći uz puno poštovanje pravila koja proističu iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i EU.

“Tačnije, član 73 takozvanog SSP-a koji podrazumeva dvije ključne stvari. Prvo, da podjednako kao za države članice, i za Crnu Goru važi da se zabranjuje dodjela državne pomoći ukoliko ona narušava pravila konkurencije,  odnosno ukoliko se neko privredno društvo dovodi u privilegovan položaj. Druga važna stavka je da Crna Gora mora obezbjediti efikasan rad nezavisnog operativnog tijela koji vrši procjenu mjera državne pomoći i to je u našem slučaju Agencija za zaštitu konkurentnosti. Ono što je važno naglasiti da je Evropska komisija naš partner i da je ona spremna da pruži svu ekspertsku pomoć u ovoj oblasti ali da se svi održivi modaliteti koji podrazumjevaju rješavanje iznalaženje prelaznih rješenja moraju kretati u ovim okvirima”, rekla je Kordić.

Stoga je, kako je zaključila, važno da kroz realizaciju obaveza iz poglavlja 8 Agencija za zaštitu konkurencije jača svoje nadležnosti.

IZVOR: TV NOVA M

Intervju glavne pregovaračice Zorke Kordić – NOVA M

Saopštenja

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...

Podrška Francuske u koordinaciji evropskih poslova

0
„Strateško opredjeljenje Vlade Crne Gore je izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava i punopravno članstvo u EU“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić. Kordić, u...

Omogućiti snažnije uključenje lokalnih samouprava u proces proširenja EU

0
Institucije Evropske unije trebalo bi da imaju na umu da lokalne uprave, kao servisi građana, u procesu proširenja moraju imati zapaženu ulogu, jer su...