Naslovnica Info Press info Kordić – Lundberg: Saradnjom UN –a i Vlade CG do dostizanja evropskih...

Kordić – Lundberg: Saradnjom UN –a i Vlade CG do dostizanja evropskih standarda

„Dostizanje evropskih i međunarodnih standarda i najboljih praksi, s ciljem unapređenja kvaliteta života građana, primarni je cilj ove Vlade. U tom pravcu, Vlada je odlučna da, u saradnji sa ostalim granama vlasti, kao i sa Evropskom komisijom i državama članicama, još intenzivnije radi na ispunjavanju obaveza iz svih pregovaračkih poglavlja, a posebno vladavine prava, kako bi, do kraja svog mandata, ostvarili internu spremnost za članstvo u EU“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa rezidentnim koordinatorom sistema UN u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.Ona je čestitala na imenovanju za novog koordinatora sistema UN u Crnoj Gori i izrazila očekivanje da će uspješna saradnje između Vlade i sistema UN u Crnoj Gori biti nastavljena, kako u dijelu ispunjavanja Ciljeva održivog razvoja, tako i u pogledu dostizanja evropskih standarda i članstva u EU.

Kordić je istakla da Crna Gora ostaje posvećena sprovođenju 17 ciljeva održivog razvoja, kroz 169 konkretnih zadataka, posebno imajući u vidu da je skoro dvije trećine tih zadataka povezano sa ispunjavanjem obaveza u okviru četiri pregovaračka poglavlja: 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 23 – Pravosuđe i temeljna prava; 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

„Ostvarivanje sinergije između procesa pristupanja EU i ostvarivanja ciljeva održivog razvoja je prilika da se pametno pristupi implementaciji u obje razvojne agende, posebno imajući u vidu ograničene finansijske i ljudske resurse s kojima Crna Gora raspolaže“ poručila je glavna pregovaračica.

Ona je prenijela zahvalnost na podršci koju UNDP, kroz realizaciju brojnih projekata usmjerenih na obezbjeđenje ekspertske podrške i jačanje kapaciteta pregovaračke strukture, kontinuirano pruža Crnoj Gori u sprovođenju EU i UN agende.

Lundberg je istakao zadovoljstvo rezultatima ostvarenim kroz dosadašnju saradnju i iskazao snažno opredjeljenje za nastavak podrške UN-a Crnoj Gori u dostizanju ključnih prioriteta na unutrašnjem i međunarodnom planu.

“Ovdje smo da pružimo svu potrebnu podršku Crnoj Gori u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja – Agende 2030, i paralelno sa tim u ispunjenju uslova neophodnih za članstvo u EU. U partnerstvu sa Vladom Crne Gore, radićemo na dostizanju standarda i vrijednosti UN i EU”, poručio je Lundberg.

On je pohvalio posvećenost Crne Gore ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja istakavši da oni predstavljaju plan oporavka i daljeg razvoja koji je, kako je naglasio, posebno važan u vrijeme kada se Crna Gora i cijeli svijet suočavaju sa posljedicama pandemije koronavirusa.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o daljim obavezama i potrebama administracije i pregovaračke strukture, koje iz njih proizilaze. Saglasili su se o važnosti unapređenja koordinacije donatorske razvojne podrške i njenog uvezivanja sa obavezama iz strateških dokumenata.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Predsjednik Vlade učestvovao na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji u Luksemburgu

0
Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić učestvovao je na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Crne Gore koja je održana u Luksemburgu. Premijer Krivokapić govorio je...

Krivokapić – Borelj: Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić sastao se u Luksemburgu, gdje se održava Međuvladina konferencija, sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom. Premijer Krivokapić...

Produžen Javni poziv NVO za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za  pregovaračko poglavlje...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, br. 118/20, 121/20, 1/21, 2/21 i 29/21) i...

Prvi insekt odobren kao nova hrana na nivou EU

0
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih država članica EU, a kojim predsjedava predstavnik Evropske komisije, 3....

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...