Naslovnica Info Press info Kordić – Makovec: EU je najvažniji partner Vlade Crne Gore u ostvarenju...

Kordić – Makovec: EU je najvažniji partner Vlade Crne Gore u ostvarenju njenog strateškog prioriteta – evropske budućnosti

„Ova Vlada nema važnijeg strateškog partnera od EU i njenih članica, i mi ćemo učiniti sve da se uskoro i formalno pridružimo evropskoj porodici. Usredsređeni smo na razvoj društva koje njeguje i razvija evropske vrijednosti i usvaja evropske standarde za dobrobit svojih građana“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa zamjenikom direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove Markom Makovecom.

Kordić i Markovec su danas, na sastanku održanom putem videolinka, razgovarali o daljim obavezama Crne Gore u pregovaračkom procesu, i s tim u vezi, prioritetima Vlade, te saradnji sve tri grane vlasti u sprovođenju evropske agende.

Kordić je istakla da Crna Gora svoju budućnost vidi i projektuje EU, te da će Vlada sprovesti sve neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi naša država, u skladu sa očekivanjima građana, postala sljedeća punopravna članica evropske porodice. Ona je poručila da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala glavni zadatak Vlade u ovoj godini i samim tim prioritet u radu svih crnogorskih institucija.

Ona je kazala da je Crna Gora spremna da koristi modalitete koje nudi nova metodologija pristupanja i da se uključi u politički dijalog na visokom nivou. Takođe je ukazala na potrebu da, u pravcu ostvarivanja strateškog cilja članstva u EU, Crna Gora bolje afirmiše status punopravnog člana u NATO.

Makovec je naglasio da su Zapadni Balkan i Crna Gora jedan od strateških prioriteta vanjske politike EU i da je politika proširenja najvažniji mehanizam u tom smislu. Pozdravio je napredak koji Crna Gora ostvaruje u pristupnim pregovorima, naglasivši da upravo ostvareni rezultati potvrđuju predvodničku poziciju Crne Gore u pristupanju EU.

On je naglasio posvećenost visokog predstavnika za vanjsku politiku EU Žozepa Borela Zapadnom Balkanu i ukazao da će kroz svoje učešće u političkom dijalogu na visokom nivou na najvišim tijelima za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, poseban akcenat staviti na afirmaciju nove metodologije i ranu integraciju.

Makovec je pozdravio stav Vlade da se svo zakonodavstvo u oblasti vladavine prava unapređuje u bliskoj konsultaciji evropskih partnera i Venecijanske komisije i naglasio da je ohrabrujuće opredjeljenje Vlade za nultu korupciju, kao dio sistema vrijednosti EU.

U tom kontekstu je posebno pohvalio usklađenost crnogorske sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i učešće u misijama EU. Takođe je pozdravio dobrosusjedsku politiku koju vodi Vlada Crne Gore.

On je istakao da Crna Gora i države regiona predstavljaju prirodni, sastavni dio Evropske unije i iznio očekivanje da će se reformski procesi nastaviti ubrzanom dinamikom, što će rezultirati prijemom ovih država u članstvo u EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o prevazilaženju posljedica pandemije COVID-19.

Glavna pregovaračica je zahvalila na pruženoj pomoći, posebno kroz Višegodišnji finansijski okvir i Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji će pomoći dugoročni ekonomski oporavak regiona, istakavši da je EU na taj način pokazala na djelu jednu od svojih temeljnih vrijednosti – solidarnost.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Prvi insekt odobren kao nova hrana na nivou EU

0
Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, koji čine predstavnici svih država članica EU, a kojim predsjedava predstavnik Evropske komisije, 3....

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...