Naslovnica Info Press info Kordić – Makovec: EU je najvažniji partner Vlade Crne Gore u ostvarenju...

Kordić – Makovec: EU je najvažniji partner Vlade Crne Gore u ostvarenju njenog strateškog prioriteta – evropske budućnosti

„Ova Vlada nema važnijeg strateškog partnera od EU i njenih članica, i mi ćemo učiniti sve da se uskoro i formalno pridružimo evropskoj porodici. Usredsređeni smo na razvoj društva koje njeguje i razvija evropske vrijednosti i usvaja evropske standarde za dobrobit svojih građana“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa zamjenikom direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove Markom Makovecom.

Kordić i Markovec su danas, na sastanku održanom putem videolinka, razgovarali o daljim obavezama Crne Gore u pregovaračkom procesu, i s tim u vezi, prioritetima Vlade, te saradnji sve tri grane vlasti u sprovođenju evropske agende.

Kordić je istakla da Crna Gora svoju budućnost vidi i projektuje EU, te da će Vlada sprovesti sve neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi naša država, u skladu sa očekivanjima građana, postala sljedeća punopravna članica evropske porodice. Ona je poručila da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala glavni zadatak Vlade u ovoj godini i samim tim prioritet u radu svih crnogorskih institucija.

Ona je kazala da je Crna Gora spremna da koristi modalitete koje nudi nova metodologija pristupanja i da se uključi u politički dijalog na visokom nivou. Takođe je ukazala na potrebu da, u pravcu ostvarivanja strateškog cilja članstva u EU, Crna Gora bolje afirmiše status punopravnog člana u NATO.

Makovec je naglasio da su Zapadni Balkan i Crna Gora jedan od strateških prioriteta vanjske politike EU i da je politika proširenja najvažniji mehanizam u tom smislu. Pozdravio je napredak koji Crna Gora ostvaruje u pristupnim pregovorima, naglasivši da upravo ostvareni rezultati potvrđuju predvodničku poziciju Crne Gore u pristupanju EU.

On je naglasio posvećenost visokog predstavnika za vanjsku politiku EU Žozepa Borela Zapadnom Balkanu i ukazao da će kroz svoje učešće u političkom dijalogu na visokom nivou na najvišim tijelima za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, poseban akcenat staviti na afirmaciju nove metodologije i ranu integraciju.

Makovec je pozdravio stav Vlade da se svo zakonodavstvo u oblasti vladavine prava unapređuje u bliskoj konsultaciji evropskih partnera i Venecijanske komisije i naglasio da je ohrabrujuće opredjeljenje Vlade za nultu korupciju, kao dio sistema vrijednosti EU.

U tom kontekstu je posebno pohvalio usklađenost crnogorske sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i učešće u misijama EU. Takođe je pozdravio dobrosusjedsku politiku koju vodi Vlada Crne Gore.

On je istakao da Crna Gora i države regiona predstavljaju prirodni, sastavni dio Evropske unije i iznio očekivanje da će se reformski procesi nastaviti ubrzanom dinamikom, što će rezultirati prijemom ovih država u članstvo u EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o prevazilaženju posljedica pandemije COVID-19.

Glavna pregovaračica je zahvalila na pruženoj pomoći, posebno kroz Višegodišnji finansijski okvir i Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji će pomoći dugoročni ekonomski oporavak regiona, istakavši da je EU na taj način pokazala na djelu jednu od svojih temeljnih vrijednosti – solidarnost.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

OEBS pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka EU

0
„Misija OEBS-a će nastaviti da bude pouzdan partner i pruža svu potrebnu podršku Crnoj Gori u sprovođenju reformi koje će omogućiti dostizanje evropskih standarda...

Javni poziv za NVO za predlaganje člana/ice radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 –...

0
Imajući u vidu donošenje nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave („Službeni list CG“, br. 118/20 i 121/20) i kadrovske promjene do...

Marković: Renoviranje kuće Iva Andrića značajno za razvoj kulture i kreiranje održive turističke ponude naše države

0
https://www.youtube.com/watch?v=PU7W6I512bw „Renoviranje kuće Iva Andrića i njeno pretvaranje u muzej ovog slavnog Nobelovca, sprovedeno je u okviru projekta Co.co.Tour, koji se finansira iz Interreg Ipa...

Muzički konkurs povodom Mjeseca Evrope #PjevajZaEvropu

0
Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa RTCG, povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, raspisuje konkurs za muzičare/bendove, za najbolju obradu/izvođenje poznatih pjesama. Pozivaju se bendovi i muzičari...

Saradnja Vlade sa Savjetom Evrope nezaobilazna u reformama vladavine prava u Crnoj Gori

0
„U narednom periodu, napori sve tri grane vlasti će biti usmjereni na ispunjavanje prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24, u čemu stručnost Savjeta...