Naslovnica Info Press info Kordić – Makovec: EU je najvažniji partner Vlade Crne Gore u ostvarenju...

Kordić – Makovec: EU je najvažniji partner Vlade Crne Gore u ostvarenju njenog strateškog prioriteta – evropske budućnosti

„Ova Vlada nema važnijeg strateškog partnera od EU i njenih članica, i mi ćemo učiniti sve da se uskoro i formalno pridružimo evropskoj porodici. Usredsređeni smo na razvoj društva koje njeguje i razvija evropske vrijednosti i usvaja evropske standarde za dobrobit svojih građana“, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa zamjenikom direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove Markom Makovecom.

Kordić i Markovec su danas, na sastanku održanom putem videolinka, razgovarali o daljim obavezama Crne Gore u pregovaračkom procesu, i s tim u vezi, prioritetima Vlade, te saradnji sve tri grane vlasti u sprovođenju evropske agende.

Kordić je istakla da Crna Gora svoju budućnost vidi i projektuje EU, te da će Vlada sprovesti sve neophodne reforme, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi naša država, u skladu sa očekivanjima građana, postala sljedeća punopravna članica evropske porodice. Ona je poručila da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala glavni zadatak Vlade u ovoj godini i samim tim prioritet u radu svih crnogorskih institucija.

Ona je kazala da je Crna Gora spremna da koristi modalitete koje nudi nova metodologija pristupanja i da se uključi u politički dijalog na visokom nivou. Takođe je ukazala na potrebu da, u pravcu ostvarivanja strateškog cilja članstva u EU, Crna Gora bolje afirmiše status punopravnog člana u NATO.

Makovec je naglasio da su Zapadni Balkan i Crna Gora jedan od strateških prioriteta vanjske politike EU i da je politika proširenja najvažniji mehanizam u tom smislu. Pozdravio je napredak koji Crna Gora ostvaruje u pristupnim pregovorima, naglasivši da upravo ostvareni rezultati potvrđuju predvodničku poziciju Crne Gore u pristupanju EU.

On je naglasio posvećenost visokog predstavnika za vanjsku politiku EU Žozepa Borela Zapadnom Balkanu i ukazao da će kroz svoje učešće u političkom dijalogu na visokom nivou na najvišim tijelima za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, poseban akcenat staviti na afirmaciju nove metodologije i ranu integraciju.

Makovec je pozdravio stav Vlade da se svo zakonodavstvo u oblasti vladavine prava unapređuje u bliskoj konsultaciji evropskih partnera i Venecijanske komisije i naglasio da je ohrabrujuće opredjeljenje Vlade za nultu korupciju, kao dio sistema vrijednosti EU.

U tom kontekstu je posebno pohvalio usklađenost crnogorske sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i učešće u misijama EU. Takođe je pozdravio dobrosusjedsku politiku koju vodi Vlada Crne Gore.

On je istakao da Crna Gora i države regiona predstavljaju prirodni, sastavni dio Evropske unije i iznio očekivanje da će se reformski procesi nastaviti ubrzanom dinamikom, što će rezultirati prijemom ovih država u članstvo u EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o prevazilaženju posljedica pandemije COVID-19.

Glavna pregovaračica je zahvalila na pruženoj pomoći, posebno kroz Višegodišnji finansijski okvir i Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji će pomoći dugoročni ekonomski oporavak regiona, istakavši da je EU na taj način pokazala na djelu jednu od svojih temeljnih vrijednosti – solidarnost.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Zenović: IBAR zakoni da uđu u hitnu skupštinsku proceduru

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Predrag Zenović kazao je da očekuje da će Skupština Crne Gore po postupku hitnosti krenuti u proceduru...

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...