Naslovnica Info Press info Kordić: Podrška crnogorskih građana evropskom putu je jasna poruka gdje Crna Gora...

Kordić: Podrška crnogorskih građana evropskom putu je jasna poruka gdje Crna Gora treba da ide

“Činjenica da skoro 75 odsto naših građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, je najbolji odgovor na strana miješanja i dezinformacije trećih zemalja. To je jasna i esencijalna poruka gdje Crna Gora treba da ide, ali to, isto tako poruka i za naše političare“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, na online debati o Zapadnom Balkanu.

Panel debatu je organizovala Grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) iz Evropskog parlamenta, kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, a na inicijativu evropskog parlamentarca i izvjestioca iz sjenke ECR za Crnu Goru i Srbiju, Žislava Krasnodebskog.

U diskusiji sa Angelom Džambazkijem, poslanikom Evropskog parlamenta i predsjedavajućim Radne grupe ECR za Zapadni Balkan, glavna pregovaračica je govorila o trenutnom stanju i izazovima  u pristupnim pregovorima Crne Gore, kao i o doprinosu Crne Gore i Zapadnog Balkana budućnosti Evrope.

Govoreći o aktuelnom stanju u pregovaračkom procesu, Kordić je kazala da je pristupanje EU najvažnije društveno i političko pitanje, te da je Crna Gora sada u finalnoj fazi procesa i da su pred njom izazovi na polju vladavine prava.

„Crna Gora je najnaprednija država kandidat. Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja, fokusirani smo na stoprocentnu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i sprovođenje ekonomskih reformi”, kazala je Kordić.

Ona je ukazala na transformativnu moć procesa evropske integracije i pozitivne promjene za Crnu Goru i države Zapadnog Balkana.

Istakla je da posebnu vrijednost procesu daje primjena nove metodologije proširenja koja pruža nove mogućnosti i dozvoljava učešće u nekim mehanizmima i formatima prije članstva u EU.

Govoreći u okviru prve panel diskusije na temu stranog miješanja i dezinformacija na Zapadnom Balkanu, glavna pregovaračica je kazala da postoje različiti elementi i tipovi uticaja, ne samo politički nego i ekonomski.

„Cijeli region je veoma važan za stabilnost i sigurnost kompletnog evropskog kontinenta. Zato je EU integracija važan instrument za zaštitu ovog geopolitičkog prostora“, zaključila je Kordić.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Radne grupe ECR za Zapadni Balkan, koja zagovara proširenje EU na Zapadni Balkan uz poštovanje kriterijuma, Angel Džambazaki je ocijenio da je Crna Gora na pravom putu, imajući u vidu dinamiku i rezultate reformi u pregovaračkom procesu, usklađenost sa Zajedničkom, vanjskom i bezbjednosnom politkom EU, te činjenicu da je članica NATO-a.

https://ecrthefuture.eu/western-balkans/

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...