Naslovnica Info Press info Kordić: Podrška crnogorskih građana evropskom putu je jasna poruka gdje Crna Gora...

Kordić: Podrška crnogorskih građana evropskom putu je jasna poruka gdje Crna Gora treba da ide

“Činjenica da skoro 75 odsto naših građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, je najbolji odgovor na strana miješanja i dezinformacije trećih zemalja. To je jasna i esencijalna poruka gdje Crna Gora treba da ide, ali to, isto tako poruka i za naše političare“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić, na online debati o Zapadnom Balkanu.

Panel debatu je organizovala Grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR) iz Evropskog parlamenta, kao doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope, a na inicijativu evropskog parlamentarca i izvjestioca iz sjenke ECR za Crnu Goru i Srbiju, Žislava Krasnodebskog.

U diskusiji sa Angelom Džambazkijem, poslanikom Evropskog parlamenta i predsjedavajućim Radne grupe ECR za Zapadni Balkan, glavna pregovaračica je govorila o trenutnom stanju i izazovima  u pristupnim pregovorima Crne Gore, kao i o doprinosu Crne Gore i Zapadnog Balkana budućnosti Evrope.

Govoreći o aktuelnom stanju u pregovaračkom procesu, Kordić je kazala da je pristupanje EU najvažnije društveno i političko pitanje, te da je Crna Gora sada u finalnoj fazi procesa i da su pred njom izazovi na polju vladavine prava.

„Crna Gora je najnaprednija država kandidat. Otvorili smo sva pregovaračka poglavlja, fokusirani smo na stoprocentnu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i sprovođenje ekonomskih reformi”, kazala je Kordić.

Ona je ukazala na transformativnu moć procesa evropske integracije i pozitivne promjene za Crnu Goru i države Zapadnog Balkana.

Istakla je da posebnu vrijednost procesu daje primjena nove metodologije proširenja koja pruža nove mogućnosti i dozvoljava učešće u nekim mehanizmima i formatima prije članstva u EU.

Govoreći u okviru prve panel diskusije na temu stranog miješanja i dezinformacija na Zapadnom Balkanu, glavna pregovaračica je kazala da postoje različiti elementi i tipovi uticaja, ne samo politički nego i ekonomski.

„Cijeli region je veoma važan za stabilnost i sigurnost kompletnog evropskog kontinenta. Zato je EU integracija važan instrument za zaštitu ovog geopolitičkog prostora“, zaključila je Kordić.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Radne grupe ECR za Zapadni Balkan, koja zagovara proširenje EU na Zapadni Balkan uz poštovanje kriterijuma, Angel Džambazaki je ocijenio da je Crna Gora na pravom putu, imajući u vidu dinamiku i rezultate reformi u pregovaračkom procesu, usklađenost sa Zajedničkom, vanjskom i bezbjednosnom politkom EU, te činjenicu da je članica NATO-a.

https://ecrthefuture.eu/western-balkans/

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...