Naslovnica Info Press info Kordić sa Maslenjikovim o značaju evropske integracije za crnogorsko društvo

Kordić sa Maslenjikovim o značaju evropske integracije za crnogorsko društvo

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić sastala se danas na njegovu inicijativu sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislavom Maslenjikovom.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru razmijenjena su mišljenja o stanju pregovora Crne Gore s EU u kontekstu primjene nove metodologije, kao i aktuelnostima u odnosima izmedju EU i Ruske federacije.

Kordić je ukazala na strateški pristup naše zemlje i konzistentnost vanjske politike od početka pregovora 2012. godine u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što svjedoči o našoj principijelnoj geostrateškoj poziciji i potvrđuje ulogu kredibilnog partnera u procesu pristupanja.

Ocijenila je da je veoma važno da se sa zemljama za koje nas veže duga tradicija prijateljskih veza otvoreno razgovara o našoj geostrateškoj opredijeljenosti posebno iz ugla evropske perspektive, ali isto tako i iz ugla koristi koje pristupni proces donosi kako našim državljanima, tako i državljanima drugih zemalja koji su Crnu Goru izabrali za svoj drugi ili privremeni dom.

Ona je istakla da uz puno razumijevanje specifične prirode dijaloga Rusija – EU, ima prostora da se teme s evropske agende približe javnosti, a prije svega u interesu i na dobrobit državljana obije zemlje.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...