Naslovnica Info Press info Kordić sa pobjednicima konkursa za novinare: Mediji partner u izgradnji evropskog društva

Kordić sa pobjednicima konkursa za novinare: Mediji partner u izgradnji evropskog društva

„Mediji su čuvari demokratije i nezaobilazan partner Vladi u izgradnji društva zasnovanog na evropskim vrijednostima i standardima”, poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Ona je danas primila danas šest novinara crnogorskih medija koji su nagrađeni za najbolje priče o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Novinarke portala Radio-televizije Crne Gore i Radija Crne Gore, Maja Lalić Burzanović i Milosava Mandić i ND Vijesti, Svetlana Mandić, pobjednice su konkursa za najbolji novinski članak o procesu pristupanja Crne Gore EU, dok su novinari Novinari Javnog servisa, TV Vijesti i TV Nova M, Dijana Drašković, Željko Vuksanović i Bojan Vučinić, pobjednici konkursa za najbolju televizijsku priču o procesu pristupanja Crne Gore EU.

Nagrađene priče se odnose na  solidarnost EU prema državama Zapadnog Balkana u vrijeme pandemije koronavirusa, oživljavanje maslinjaka u opštini Bar uz pomoć sredstava iz Ipa fondova,  kao i na značaj EU pomoći, prije svega respiratora, za crnogorske građane. Takođe, novinari su prenijeli priče o saniranju nelegalne deponije Vrtijeljka na Cetinju, o Fondaciji OIKOS koju su u Nikšiću osnovali učenici najboljeg odjeljenja u bivšoj Jugoslaviji, s ciljem da svake godine nagrađuje najboljeg učenika nikšićke gimnazije, kao i o ulaganju u željezničku infrastrukturu iz fondova Evropske unije s ciljem unapređenja bezbjednosti željezničkog saobraćaja.

Konkursi su realizovani u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022, a u okviru projekta EU4ME koji finansira EU.

Glavna pregovaračica je čestitala novinarima na osvojenim nagradama i zahvalila im na saradnji i doprinosu koji daju informisanju građana o evropskoj integraciji Crne Gore.

„Zadovoljsto mi je što danas imam priliku da uručim nagrade novinarima, našim partnerima sa kojima zajednički sprovodimo Strategiju informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Smatram da ovakvi projekti, ovakve zajedničke akcije i aktivnosti mogu da doprinesu osvjetljavanju ne samo procesa pregovora nego približavanju svih elemenata koji čine ovaj proces našim građanima. Ovo je prilika da pokažemo da je proces pristupanja Crne Gore EU, projekat cijelog društva, a novinari kao apsolutni zaštitnici demokratije, kao čuvari temeljnih vrijednosti, evropskih vrijednosti, parter su Vladi i Kancelariji za evropske integarcije i važan su činilac sveukupnog uspjeha našeg društa na ovom putu“, kazala je Kordić.

„Bila je ovo sjajna prilika da važne, zanimljive, pa i možda manje poznate teme, ali svakako ne manje bitne, približimo građanima na jedan zanimljiv i koristan način, uz podršku Evropske unije. Sigurna sam da ima mnogo tema, a tiču se evropske integracije koje bi trebalo učiniti našim građanima što jasnijim, i samim tim objasniti im kakve koristi oni imaju od toga. Stoga smatram da su ovakvi projekti, čiji sam dio bila, prava stvar, uz očekivanje da će ih biti još više“, kazala je novinarka Radija Crna Gora, Milosava Mandić.

Novinar TV Vijesti, Željko Vuksanović je kazao da je ovaj konkurs bio dobra prilika da novinari urade neobične životne priče kojima će svim građanima približiti kuda to idemo i na koji način Crna Gora putuje prema EU.

„Bilo je zadovoljstvo učestvovati na konkursu i raditi priče kojima želimo pokušati da svim građanima, bilo da oni žive u udaljenim selima, ruralnim srednama, Glavnom gradu, sjeveru, jugu ili centralnom dijelu Crne Gore približimo šta je EU, kako način teče proces pristupanja, na koji način EU pomaže Crnoj Gori, šta sve gradimo, radimo, popravljamo u okviru ovog procesa“, kazao je Vuksanović.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...