Naslovnica Info Press info Kordić u Poljskoj:  Pristupanje EU snažan kohezioni faktor crnogorskog društva

Kordić u Poljskoj:  Pristupanje EU snažan kohezioni faktor crnogorskog društva

„Pristupanje EU i pregovarački proces predstavljaju snažan kohezioni faktor u crnogorskom društvu. Uz to, kontinuirao visoka podrška građana evropskom putu Crne Gore dodatno snaži ovaj ključni vanjskopolitički cilj naše zemlje koji predstavlja odrednicu stabilnosti i snaženja evropskih vrijednosti“ kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić u razgovoru s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Šimonom Šinkovskijem vel Senkom.

Kordić je, na marginama Ekonomskog foruma u Karpaču, imala bilateralne konsultacije u oblasti evropske integracije sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Poljske.

Ona je razgovarala sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske Šimonom Šinkovskijem vel Senkom, potpredsjednikom Sejma Republike Poljske Rišardom Terleckim i bivšim predsjednikom Sejma Republike Poljske Marekom Kuhćinjskim.

Glavna pregovaračica je zahvalila na podršci Poljske evropskom putu Crne Gore, posebno u kontekstu primjene Nove metodologije pristupanja koja podrazumijeva intenzivnije učešće zemalja članica EU u pristupnim pregovorima država kandidatkinja za članstvo. Ukazala je na potrebu da se jedinstvena pozicija Crne Gore kao predvodnice u pregovorima EU dodatno osnaži kroz politički dijalog na visokom nivou, s obzirom na jasni geostarteški prioritet kredibilne NATO članice.

Državni sekretar Šinkovski vel Senk je čestitao Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu, istakavši da će Poljska nastaviti da pruža punu podršku našoj državi u ostvarenju misije da bude sljedeća punopravna članica EU. Ukazao je da pored izvornog koncepta solidarnosti i partnerstva koji je vodilja Poljske u odnosima prema državama kandidatima za članstvo u EU, Poljska je spremna da kroz intenziviranje konferencija prenosi svoja iskustva evropske integracije i upravljanja fondovima EU. Zaključio je da postoje i konkretni intrumenti jačanja saradnje u sektorskim politikama EU u okrilju Berlinskog procesa, od digitalizacije, regionalne saradnje i partnerstava među gradovima do saradnje lokalnih samouprava.

 

Potpredsjednik Sejma Terlecki poručio je da je zajednički spoljno-politički interes i Crne Gore i Poljske naše učlanjenje u EU te da postoji mnogo izazova na koje bismo zajedničkim snagama trebali odgovoriti, zbog čega buduće proširenje Unije ne bi smjelo da se dalje odlaže. U kontekstu očuvanja strateške autonomije Evropske unije, istakao je da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan strateški i geopolitički prioritet.

Kordić je ukazala da je članstvo Crne Gore u EU snažan kohezioni faktor našeg društva, s obzirom na kontinuirano  visoku podršku građana  i težnju ka dostizanju evropskih standarda u svim javnim politikama. U kontekstu strateške stabilnosti cjelokupnog evropskog kontinenta, istakla je da Crna Gora, kao NATO članica, slijedi jasnu vanjsku politiku i evropska integracija obezbjeđuje komplementarne instrumente za to. Različite regionalne inicijative kojima se Crna Gora pridružuje, dodala je, vidimo prvenstveno kao mehanizam za brže ostvarivanje članstva u EU.

Poslanik i doskorašnji predsjednik Sejma Kuhćinjski predložio je da se konkretizuje parlamentarna saradnja Poljske s Crnom Gorom, ali i ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana, naročito kroz uključivanje predstavnika legislativnih tijela zapadnobalkanskih država u postojeće inicijative koje Poljska predvodi i u kojima aktivno učestvuje, kao što je „Inicijativa tri mora“, koja za sada okuplja samo one zemlje Centralne i Istočne Evrope koje su već postale članice Evropske unije.

Sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi sa intenziviranjem saradnje, posebno kroz održavanje redovnih bilateralnih sastanaka predstavnika relevantnih crnogorskih institucija s kolegama iz Poljske, u vezi sa temama iz procesa pristupanja EU. Dogovoreno je da se bilateralne konsultacije u oblasti evropske integracije s Poljskom intenziviraju i da se osnaži saradnja kroz  konkretne instrumente rane integracije, uključujući Konferenciju o budućnosti Evrope.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...