Naslovnica Info Intervjui Kordić: Vladavina prava uvijek bila uslov za napredak

Kordić: Vladavina prava uvijek bila uslov za napredak

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić rekla je da je za Crnu Goru napredak u vladavini prava bio ključan od otvaranja pregovora.

Informacija da bi Evropska komisija time uslovila zatvaranje ostalih poglavlja, kaže ona za “Vijesti”, nisu ništa novo.

Evropska komisija je u novom nacrtu dokumenta takozvanog “non-pejpera” za poglavlja 23 i 24 navela da se nijedno neće moći zatvoriti prije nego što se ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava, prenio je prije dva dana Radio Slobodna Evropa a što je Kordić i potvrdila.

RSE je objavio i da je dokument ambasadorima EU ove sedmice predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, sa kojim je u Briselu prije dva dana razgovarao vicepremijer Dritan Abazović. U saopštenju se ne navodi da li je ova tema bila predmet razgovora ali je Abazović rekao “Vijestima” da stav Brisela pomaže Crnoj Gori da bi “isporučila rezultate”.

Na pitanje da li je upoznata da je Varhelji ambasadorima EU predstavio novi Non-paper za Crnu Goru, glavna pregovaračica je rekla:

“Budući da je Crna Gora, kao jedina država sa svim otvorenim poglavljima, aktivno zainteresovana za praktičnu primjenu Nove metodologije, upoznati smo iz naših diplomatskih kontakata da Komisija radi na nacrtu dokumenta koji želi predstaviti džavama članicama. U dijalogu s Evropskom komisijom i državama članicama EU ukazali smo da intenzivnim dijalogom na visokom političkom nivou, možemo osnažiti proces evropske integracije, kao država koja je u potpunosti usklađena s evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Stoga nam je veoma vazan fokus na politički dijalog s EU i održavanje političkih Međuvladinih konferencija, na kojima će se na najvećem nivou razgovarati o dinamici pristupanja Crne Gore EU”.

Komentarišući informacije da se ni jedno poglavlje neće moći zatvoriti prije nego što se ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava, Kordić kaže da “Nacrt dokumenta ne donosi novitete za Crnu Goru u vladavini prava”. On se, dodaje, “u potpunosti oslanja na pregovarački okvir Crne Gore i pristup koji je Savjet EU usvojio u martu 2020, na predlog EK, a Crna Gora zvanično prihvatila prošle godine”.

“Crna Gora je bila prva država koja je pregovore otvorila po novom pristupu i od samog početka pregovaračkog procesa važio je ovaj princip i dinamika sveukupnog napretka zavisila od reformi u oblasti vladavine prava. Ovi kriterijumi u potpunosti odražavaju prioritet Vlade da ima nultu stopu tolerancije prema korupciji i organizovanom kriminalu, kao najvažnijim segmentima vladavine prava, odnosno razvijanja Crnu Goru po mjeri razvijene evropske demokratije”, navodi ona.

EK je u februaru 2020. objavila novu metodologiju s ciljem da poboljša pristupni proces. Revidirana metodologija će se primjenjivati na države koje tek treba da otvore pristupne pregovore. Crna Gora pregovora osam godina i njoj je bilo ponuđeno da se izjasni da li želi da nastavi pregovare po novoj metodologiji, za šta je prethodna vlada dala saglasnost.

Kordić je sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova Vladimirom Leposavićem i Sergejem Sekulovićem prethodna dva dana učestvovala na onlajn sjednici Pododbora za slobodu i pravdu.

Kako je saopšteno, Leposavić je saopštio da nijesu potrebne velike promjene u odnosu na ustavne reforme iz 2013. ali da treba precizirati određene zakonske odredbe kako bi se pojačao sistem uzajamne kontrole te time otvorio prostor za dalje reforme.

U pogledu inicijative za izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu i donošenje novog Zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, ukazao je da Vlada teži pozitivnim promjenama i realizaciji reformi u skladu s Ustavom i evropskom praksom, uključujući mišljenje Venecijanske komisije.

Sekulović je poručio, prenosi se, da će EU u Crnoj Gori imati pouzdanog partnera, koji će uvijek saopštavati potpunu istinu, predstavljati realnu sliku stanja stvari, ali i narednih koraka u unapređenju postojećih pitanja koja nisu na zadovoljavajućem nivou, uz stabilnost u promjenama.

Haglajtner: Potreban konsenzus oko imenovanja u pravosuđu

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner, rekao je da Crna Gora mora intenzivirati napore i postići rezultate, posebno u ključnim problematičnim područjima, kao što su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. “Takođe je važno da Crna Gora ne nazaduje kada je riječ o dostignućima u oblasti pravosuđa, da crnogorsko pravosuđe pokaže posvećenost punoj i nedvosmislenoj implementaciji reformi i da se u parlamentu postigne politički konsenzus oko preostalih imenovanja u pravosuđu. Konačno, depolitizovane i profesionalne javne institucije treba da rade na nepristrasan način u interesu svih građana, nadovezujući se na napredak postignut proteklih godina“, kazao je Haglajtner.

Mjerila u značajnijoj mjeri ispunjena, preostaju prioriteti

“Prilikom otvaranja poglavlja 23 i 24 u decembru 2013, Crna Gora je dobila 83 privremena mjerila (45 privremenih mjerila za poglavlje 23 i 38 privremenih mjerila uza poglavlje 24). Imajući u vidu kompleksnost i raznovrsnost tematskih oblasti i zahtjeva, teško je dati kvantitativnu procjenu, iako se prema dosadašnjim izvještajima može smatrati da su ona u značajnoj mjeri ispunjena i da preostaju prioriteti na kojima se treba raditi u kontinuitetu do kraja pregovora. Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednosti, gdje predstavnici ključnih institucija koje čine sistem vladavine prava u Crnoj Gori ukazuju na ostvarene rezultate u prethodnom periodu, je dobra prilika da se u dijalogu s EK definišu naredni koraci u cilju konačnog ispunjavanja privremenih mjerila”, rekla je glavna pregovaračica na pitanje koliko ima prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 i koliko ih je ispunjeno.

IZVOR: Portal Vijesti

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...