Naslovnica Info Press info Kovačević: Prepreke sa kojima se suočavaju OSI su štetne za društvo u...

Kovačević: Prepreke sa kojima se suočavaju OSI su štetne za društvo u cjelini

Prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom(OSI) štetne su za društvo u cjelini, a dostupnost u svakom smislu potrebna je da bi se postigao napredak i razvoj za sve, poručila je ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) organizovalo je danas, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, događaj povodom 5. maja, Evropskog dana samostalnog života.

Kovačević, koja je od početka učestvovala u kampanji povodom 5. maja, kazala je da su dosadašnja praksa i iskustvo pokazali da, kada se uklone prepreke i uključe OSI, i omogući im se da u potpunosti učestvuju u društvenom životu, svaka zajednica ima pozitivne efekte od tog čina.

DSC 0080

„Prepreke sa kojima se suočavaju OSI su štetne za društvo u cjelini, a dostupnost u svakom smislu je potrebna kako bi se postigao napredak i razvoj za sve“, poručila je Kovačević.

Kako je istakla, pristup i uključivanje OSI su osnovna prava i preduslovi za uživanje drugih prava.

„U skladu sa tim, Vlada i Ministarstvo rada i socijalnog rada preduzimaju mjere kako bi se osiguralo da OSI imaju pristup svim aspektima društva na ravnopravnoj osnovi sa drugima. Međuresorna radna grupa radi na novoj strategiji za integraciju OSI, koja je jedan od osnovnih ciljeva obezbjeđivanja uslova i garantovanje prava na samostalan i dostojanstven život OSI“, ukazala je Kovačević.

DSC 0082

Predstavnik američke Ambasade u Podgorici, Jan Krasni, kazao je da obilježavanje Evropskog dana samostalnog života, pokazuje rast svijesti da Crna Gora treba da nastavi da napreduje na putu poštovanja ljudskih prava.

On je rekao da je napredak na putu poštovanja ljudskih prava proces koji zahtijeva posvećenost i međusobnu saradnju različitih aktera – Vlade, organizacija civilnog sektora i građana.

bf26253d7b8f171dddb155f84ce1d562 XL

„Iako još ima dosta posla, trend je pozitivan i ohrabrujući“, istakao je Krasni.

Prema njegovim riječima, samostalan i nezavisan život OSI znači mogućnost i ostvarenje prava tih osoba da samostalno donose odluke o životu i načinu zadovoljenja životnih potreba.

„To donosi slobodu izbora, kontrolu nad životom i preuzimanje odgovornosti za sebe i svoj život“, rekao je Krasni.

DSC 0068

On je kazao da tom pitanju u Americi pristupaju ozbiljno.

„To je razlog što smo finansijski podržali projekat UMHCG Sloboda izbora, u sklopu kojeg se i današnji događaj održava. Unaprjeđenje poštovanja dostojanstva i prava OSI u Crnoj Gori je osnovni cilj tog projekta, i mi snažno stojimo u ostvarenju tog cilja“, naveo je Krasni.

DSC 0140

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, kazala je da OSI više ne vide svoja oštećenja kao izvor srama ili kao nešto što treba savladati da bi inspirisali druge.

„Da bi prevazišli ovakve stavove i živjeli sopstveni život na način na koji same OSI kreiraju svoj životni scenario, potrebna je podrška, razumijevanje i prihvatanje OSI kao ljudskih bića vrijednih dostojanstvenog života“, poručila je Vujačić.

Marina Vujačić

Kako je navela, kada ta očekivanja drugi smatraju prevelikim, onda je borba za ljudska prava, samopoštovanje i dostojanstvo otežana.

„Često nam se kaže da tražimo previše, da treba da se stripimo, da nema novca za ono što je nama potrebno, a često se zaboravlja da nam je samo potreban život vrijedan življenja. Zar je to previše“, upitala je Vujačić.

Tokom događaja je prikazan dokumentarni film u čijoj glavnoj ulozi se pojavio Goran Macanović, dugogodišnji aktivista za prava OSI, sa svojom pričom o samostalnom životu.

DSC 0154

Događaju su pristvovali predstavnici kancelarije ombudsmana Siniša Bjeković sa saradnicima, kao i Zavoda za Zapošljavanje Slavica Radusinović i Stanko Laković.

Poslanici Nada Drobnjak, Branka Tanasijević, Aleksandar Damjanović, Mladen Bojanić, Dritan Abazović i Miloš Konatar, takođe su prisustvovali događaju, kao i predstavnici NVO Juventas, Centar za građansko obrazovanje, Kvir Montenegro, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Koalicija Saradnjom do cilja, Centar za ženska prava i Građanska alijansa.

Evropskoi dan samostalnog života

Prisutni su na kraju događaja igrali „Igru ograničenja“ koja je zasnovana na pravilima društvene igre „Monopol“ prilagođena situacijama sa kojima se suočavaju OSI, sa šansama i izazovima ili preprekama i mogućnostima s kojima se oni susrijeću u životu.

UMHCG je ovaj događaj sprovodeo u sklopu projekta Sloboda izbora, u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju – CEZAM, a uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, posredstvom Programa malih grantova Demokratske komisije.

Izvor: MINA

Foto: PR Centar

Saopštenja

Čestitka povodom Dana Evrope: zajedničkim snagama preuzimamo odgovornost jedni za druge

0
„Evropa se gradi na konceptu solidarnosti. Započeto se mora nastaviti i zahtijeva napore i kompromise svih nas. A to dugujemo svim građankama i građanima“,...

Jedinstven doživljaj: 50 000 sadnica cvijeća na 600 metara kvadratnih na Trgu Nezavisnosti u...

0
Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori u čast Dana Evrope U čast Dana Evrope, Evropska unija u Crnoj Gori, u saradnji sa Gradom Podgorica, „Zelenilom“...

Broj građana koji doniraju krv stalno raste: Cilj je da davalaštvo bude 100 odsto...

0
Pred Crnom Gorom je i dostizanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da četiri odsto ukupnog broja stanovništva budu dobrovoljni davaoci, jer se taj procenat...

Dan Evrope – simbol mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti

0
„Dan Evrope, sa Šumanovim vizionarskim putem ujedinjenja, simboliše jedno obećanje mira, demokratije, prosperiteta i solidarnosti. I upravo ovi principi su održali Evropsku uniju u...

Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

0
Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce „Druže moj Evropski“ uručene su danas nagrade za najbolje video zapise, kojima su poslali poruku svojim vršnjacima iz...