Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Krivokapić: Izvještaj o napretku vjetar u leđa Crnoj Gori

Krivokapić: Izvještaj o napretku vjetar u leđa Crnoj Gori

Crna Gora će, Izvještajem o napretku, dobiti vjetar u leđa i ostvariti zajednički cilj integracija u Evropsku uniju (EU) i NATO, a to je vladavina prava, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Njemu je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, uručio Izvještaj o napretku Crne Gore.

Krivokapić je kazao da je Izvještaj o napretku prilika da se vide prioritetno dobre strane onog što je ostvareno. „A i da kroz ocjene onog što još nijesmo dostigli dobijemo motivaciju da zajedno, u godinama koje su pred nama, dođemo do kvaliteta koji će nam omogućiti punopravno članstvo, ali ne i do konačnog rezultata“.

„Ne postoje konačne pobjede u politici, ne postoje konačni završeni procesi u društvenim zajednicama i državama. Stalni su izazovi pred nama, ali jedna godina jeste prilika da ocijenimo koliko smo sposobni da nađemo snage za sledeći iskorak“, poručio je Krivokapić.

On je dodao da je sve bilo lakše zato što država ima partnere koji su budno pomagali u svim oblicima.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora lider evropskih integracija u regionu. „I to jeste za nas u ovoj malo državi želja – biti lider i dokazivati to liderstvo“.

„Mi smo liderstvo mnogo puta dokazali, ovaj put ga dokazujemo na području gdje imamo najmanje iskustva – u izgradnji demokratije, izgradnji punog društva vladavine prava. Tim je izazov veći, a naša spremnost da se s nijm suočimo snažnija“, poručio je Krivokapić.

Kako je rekao, u Izvještaju se naslućuje da Skupština Crne Gore daje i dalje snagu liderstva u državi u izgradnji demokratije.

Prema njegovim riječima, samo od Crne Gore zavisi kada će ući u EU.

„Kada Crna Gora bude dobila i taj veliki datum biće najbolja Crna Gora koja je ikad postojala. Uvjeren samo da ćemo i tri sedmice do vrata NATO-a ovim Izvještajem o napretku dobiti vjetar u leđa i da ostvari cilj koji je i NATO i evropskih integracija isti, a to je vladavina prava“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je Izvještaj uspjeh čitavog društva i Crne Gore u cjelini.

Krivokapić je dodao da je ocjena za opšte dostignuće Crne Gore bolja od one za godišnji napredak.

„To je nešto što je po prvi put uvedeno u Izvještaju o napretku – ocjenjivanje. Ubuduće ćemo moći lakše da pratimo od opšte do godišnje ocjene ono što ostvarimo“, precizirao je Krivokapić.

On je naveo da paralament drži liderstvo, jer je zakonodavna aktivnost najviše ocijenjena. „Tu je napravljeno najviše napretka, najviše progresa“.

„Zakonodavne aktivnosti su samo polazište od kojih treba da radimo sve ostalo, ako to ne dobije svoj život, ako zakoni ostanu mrtvo slovo na paparu, ako Skupština ne pojača nadzornu ulogu, što se i traži, onda nećemo u sledećoj godini imati bolje ocjene“, smatra Krivokapić.

On je naveo da svi – zakonodavna, izvršna i sudska vlast, nevladin sektor, slobodni mediji i ostali elementi društva moraju dati svoj doprinos.

Krivokapić je podsjetio da je pomjeranje političkog dijaloga u institucije tema koja čeka. „Jer ne može biti nijednog ključnog ispunjavanja zadataka ako nema slobodnih i fer izbora, ako vlast ne bude demokratski nesporna ako ne proizađe iz volje građana u skladu sa zakonom“.

„Tako da je to sledeći veliki izazov i mi smo več krenuli u postupak“, rekao je Krivokaipć.

On je dodao da je razgovarao sa predstavnicima svih političkih subjekata, osim sa Demokratskim frontom.

Upitan kako tumači dio Izvještaja u kom se navodi da nije rasvijetljena zloupotreba državnih resursa u izbornom procesu, i ko treba da snosi političku odgovornost, Krivokapić je kazao da treba da obraduje to što su mediji jedan od ključnih elemenata razvoja političkog sistema i demokratije u Crnoj Gori.

On je dodao da ono što ne može obradovati jeste konstatacija „nema napretka“ na godišnjem nivou, koja je ušla u izvještaj. „Tako da mediji, kao najočigledniji dio ukupnog stanja demokratije u državi, jer se kroz njih može vidjeti koliko je država sazrela, postaju dio naših budućih obaveza. A taj i različiti slučajevi koji su fokusirani u Izvještaju i sve ono dodatno da bismo došli do ukupnog napretka u Crnoj Gori, ove godine stoji „ne-napredak“.

Drobnič je kazao je da ovo najznačajnji dokument u kome se odražavaju odnosi između Crne Gore i EU.

„On nije ni kritika ni pohvala Vlade, ni kritika ni pohvala države nego sadrži činjenično stanje, a njegova namjera je da ukaže na stanje, da da ocjenu i pokaže dokle se došlo u procesu integracija i da uputi na zadatke koji predstoje“, poručio je Drobnič.

Prema njegovim rijčima, Izvještaj treba da bude podstrek i orjentir, ne samo za državu kandidata, nego i za države članice EU koje, kroz seriju izvještaja, imaju mogućnost da se vide dokle je došao proces EU integracije.

„Da se uvjere da je politika proširenja potrebna EU kao što je potrebna kandidatima, i da se uvjere da je proces integracija u interesu EU“, rekao je Drobnič.

On je poželio da u narednom izvjštaju bude konstatovano da je Crna Gora napravila još jedan korak dalje ka prema ispunjavanju kriterijuma za punopravno članstvo u EU.

Svečanosti uručenja Izvještaja pristustvovali su poslanici Skupštine, predstavnici nevladinog sektora, diplomatskog kora, kao i šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirk Lange.

Ambasador Mađarske u Podgorici, Kristijan Poša, kazao je da je Izvještaj optimističan i da je dao pozitivnu ocjenu Crnoj Gori.

„To je veoma važno sa aspekta pridruživanja ili poziva za NATO, koji očekujemo za dvije ili tri sedmice“, rekao je Poša.

Prema njegovim riječima, tu se vidi kohezija između EU i NATO i to je dokaz da je Vlada učinila puno na putu ka EU i NATO-u.

„To je dokaz da Crna Gora ide ka pravom putu i da je lider u regionu u evropskim i NATO integracijama“, smatra Poša.

Ambasador Slovačke u Podgorici, Fratišek Lipka, rekao je da je ocjena o napretku Crne Gore veoma pozitivna i objektivna.

„Ocjena EU je pozitivna i to znači da će uticati na odluku o pozivu za NATO. Opet se potvrđuje da je Crna Gora država koja veoma dobro napreduje i prema EU i prema NATO-u“, ocijenio je Lipka.

On, kako je dodao, ne vidi nikave prepreke što se tiče dobijanja poziva za članstvo Crne Gore u NATO-u na ministarskom sastanku u decembru.

Izvršni direktor nevladine organizacije Alfa centar, Aleksandar Dedović, kazao je da u Izvještaju uočen veliki napredak u oblasti vladavine prava, u onoj oblasti kojoj je držvi poručno da ima prostora za unapređenje.

„Napredak je itekako vidljiv, postoje zakonski okviri, sad je samo na Crnoj Gori, na svim građanima, da to umijemo u želimo primijeniti u svakodnevnom životu“, ocijenio je Dedović.

On je naveo da je sasvim izvjesno da Crna Gora ima prava da u decembru očekuje pozivnicu za NATO.

„To je nešto što će sasvim sigurno uticati na veće povjerenja naroda u benefite i koristi članstva u NATO, a u krajnjem, donijeti i rezultate u poboljšanju kvaliteta života građana u svim sferama“, poručio je Dedović.

Izvor: MINA

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...