Naslovnica Info Press info Kurc: Austrija prijatelj regiona, posebno Crne Gore

Kurc: Austrija prijatelj regiona, posebno Crne Gore

Austrija podržava integraciju svih država zapadnog Blakana u Evropsku uniju, poručio je austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove, Sebastian Kurc, ukazujući na značaj vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija.

Kurc danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje se sastaje sa crnogorskim zvaničnicima, ali i predstavnicima civilnog sektora i medija.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evrospkih integracija Igorom Lukšićem, poručio da je Austrija veliki prijatelj Crne Gore.

luksic kurc1

„Austrija je veliki prijatelj svih država Zapadnog Balkana, a posebno Crne Gore“, rekao je Kurc.

On je podsjetio da je pet najvećih investitora u Crnoj Gori upravo iz Austrije, čime je ta država, kako je dodao, uticala i na bolju zaposlenost u državi.

„Podržavamo integraciju svih država Zapadnog Balkana u EU, posebno Crne Gore“, naglasio je Kurc, ukazujući na značaj saradnje u regionu .

Kurc je naveo da su vladavina prava i borba protiv korupcije veoma značajne oblasti za region u okviru pristupanja EU. Ta tema je, kako je dodao, značajna i za investitore.

Kurc je ukazao i na značaj slobode medija, navodeći da je čuo da je bilo nekoliko napada na novinare u Crnoj Gori.„To je jako žalosno i toga ne bi trebalo da bude“, kazao je Kurc.

luksic kurc6

Bez slobode medija, kako je poručio, nema demokratije.

Na pitanje novinara šta će poručiti civilnom sektoru i medijima u Crnoj Gori, on je kazao da je u posjeti državi prije svega da bi razgovarao sa njima, kao i da bi čuo šta oni imaju da kažu.

Kurc je naveo da je njegova generalna poruka svima njima, u svim državama, da se što više aktiviraju.

Bez njih, kako je dodao, nema funkcionalne demokratije. „Ne samo u Crnoj Gori, nego i u Austriji i svim drugim državama“.

luksic kurc4

Lukšić je kazao da je Austrija jedna od država koje najsnažnije podržavaju proces evropskih integracija regiona a posebno, kako je naveo, Crne Gore.

Crnogorsko i austrijsko društvo su, prema riječima Lukšića, višestruko ispreplijetana, ne samo na društvenom nego i na ekonomskom nivou.

Dva ministra su, prema riječima Lukšića, razgovarala i o saradnji u regionu.

Lukšić je austrijskom ministru predstavio i rezultate u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u.

Na pitanje novinara šta će Crna Gora u narednom periodu uraditi na polju vladavine prava, Lukšić je podsjetio na sve ono što je već urađeno, navodeći da su u toku i druge aktinvosti kako bi dalji napredak bio postignut.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 18, a da se naredne sedmice očekuje otvaranje još dva pregovaračka poglavlja.

Govoreći o slobodi medija, Lukšić je naglasio da u Crnoj Gori nema cenzure, navodeći da je svakako i dalji napredak i u toj oblasti moguć.

„Nesumnjivo je da ima još posla da se odradi, ali ne bi bilo objektivno ignorisati ono što je u međuvremenu postignuto“, poručio je Lukšić.

luksic kurc5

Ministri su naveli da je posjeta austrijskog ministra Crnoj Gori bitna i zbog samita o Zapadnom Balakanu koji će biti održan u Beču krajem avgusta ove godine.

Austrija snažno podržava evropske integracije Crne Gore

Austrija snažno podržava integraciju Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, poručio je ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastijan Kurc u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kurc i Đukanović

Austrijski ministar istakao je da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu evropskih integracija, ukazavši na punu pažnju koju Austrija posvećuje integracijama Crne Gore i zemalja regiona.

U tom kontekstu je istakao značaj predstojećeg samita u Beču, koji predstavlja nastavak uspješnog berlinskog procesa, sa ciljem infrastrukturnog povezivanja regiona unutar sebe i sa EU i njegovog ukupnog ekonomskog razvoja.

Predsjednik Vlade se zahvalio ministru vanjskih poslova Austrije na podršci i senzibilitetu te zemlje u odnosu na Region i pitanja od značaja za njegovu integraciju i razvoj. Značajnim je ocijenio pojačano interesovanje i angažman Evropske unije u okviru inicijative čiji je nastavak na bečkom samitu u avgustu.

“Višedecenijsko zaostajanje regiona može se prevazići zajedničkim djelovanjem EU i zemalja regiona u pravcu realizacije ključnih regionalnih projekata”, kazao je premijer Đukanović.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju izuzetno dobre bilateralne odnose osnažene uspješnom saradnjom u brojnim oblastima, sa posebnim akcentom na ekonomiju.

Pozitivna iskustva austrijskih investitora mogu biti podsticaj za produbljivanje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma, ocijenjeno je u razgovoru. Značajan potencijal za saradnju prepoznat je i u oblasti nauke i kulture.

Vujanović iskazao poštovanje Austriji zbog snažne podrške evropskim integracijama Crne Gore

Kurc se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Kako su saopštili iz Vujanovićevog kabineta, Kurc je i na sastanku sa Vujanovićem naglasio da će Austrija i dalje snažno podržavati evropske integracije Crne Gore, kao i da to nije samo interes države već i Evropske unije (EU) i svake njene članice.

Kurc i Vujanović

„On je konstatovao da Austrija ima punu spremnost da u svim oblastima podrži i pomogne države zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Kurc saglasio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Austrije odlični i da postoji prostor daljeg njihovog unaprjeđenja, posebno u oblasti ekonomije.

Vujanović je iskazao poštovanje Austriji za kontinuiranu i snažnu podršku evropskim integracijama, cijeneći njenu spremnost da pomogne Crnoj Gori u dostizanju EU standarda.

“Zadovoljan sam veoma sadržajnim i intenzivnim odnosima Crne Gore i Austrije u svim oblastima, čemu su značajnu podršku dali Vlada Austrije i predsjednik Hajnc Fišer”, kazao je Vujanović.

Izvor: Agencija Mina, Biro za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Saopštenja

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...

Crna Gora primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet

0
Crna Gora je primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet (EESC), koji predstavlja prvu instituciju Evropske unije koja je otvorila svoja vrata i zemljama kandidatima....