Naslovnica Info Press info Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani su u sklopu projekta Food4Health, koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, finansiranog od strane Evropske unije kroz Instrument pretpristupne podrške (IPA).

Očekuje se da će multi-funkcionalna laboratorija vrijedna oko 455.000 eura doprinjeti razvoju sektora marikulture u Crnoj Gori, odnosno osnaživanju malih i srednjih preduzeća iz sektora ribarstva i marikulture.

 

Govoreći na svečanom otvaranju, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore Bojan Vujović kazao je da projekat Food4Health predstavlja još jedan vrijedan doprinos jačanju prekogranične saradnje između tri države.

„Ubijeđen sam da će ova multifunkcionalna laboratorija, kao i oprema nabavljena u okviru ovog projekta, biti snažan podsticaj za razvoj ribarstva i marikulture u Crnoj Gori. Tu prije svega mislim na doprinos konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane iz mora, ali i jačanju naučno-istraživačkog rada u ovoj oblasti“, kazao je Vujović.

U novoj laboratoriji formirano je prvo mrijestilište kamenica (Ostrea edulis) u Crnoj Gori. Time je omogućeno da se u laboratorijskim uslovima proizvedu mlade jedinke kamenice koje će se nakon dostizanja željene veličine prebaciti na dalji rast i razvoj u njihovo prirodno okruženje.

Pored osoblja Instituta, glavni korisnici laboratorije su uzgajivači školjki. U sklopu laboratorije izgrađen je poseban prostor za potrebe savjetovanja i obuke uzgajivača u cilju transfera znanja i tehnologija, uz direktnu primjenu naučnih rezultata u procesu proizvodnje hrane iz mora.

Nova laboratorija, pored značajnog doprinosa razvoju sektora marikulture, ima ogroman naučno-istraživački potencijal u pogledu obezbijeđenih uslova za ciljani uzgoj brojnih vrsta morskih organizama.

Projekat Food4Health u Crnoj Gori realizuju Institut za biologiju mora i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa partnerima iz Albanije (Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Korče, Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Vlore), te Italije (Mediteranskim agronomskim Institutom iz Barija, Regijom Pulja i Regijom Molize).

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...

Vebinari posvećeni Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Program Dunavskog regiona objaviće 2. oktobra 2023. godine Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata. Poziv će trajati do 29. februara 2024. godine i biće otvoren...