Naslovnica Info Press info Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani su u sklopu projekta Food4Health, koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, finansiranog od strane Evropske unije kroz Instrument pretpristupne podrške (IPA).

Očekuje se da će multi-funkcionalna laboratorija vrijedna oko 455.000 eura doprinjeti razvoju sektora marikulture u Crnoj Gori, odnosno osnaživanju malih i srednjih preduzeća iz sektora ribarstva i marikulture.

 

Govoreći na svečanom otvaranju, v. d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore Bojan Vujović kazao je da projekat Food4Health predstavlja još jedan vrijedan doprinos jačanju prekogranične saradnje između tri države.

„Ubijeđen sam da će ova multifunkcionalna laboratorija, kao i oprema nabavljena u okviru ovog projekta, biti snažan podsticaj za razvoj ribarstva i marikulture u Crnoj Gori. Tu prije svega mislim na doprinos konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane iz mora, ali i jačanju naučno-istraživačkog rada u ovoj oblasti“, kazao je Vujović.

U novoj laboratoriji formirano je prvo mrijestilište kamenica (Ostrea edulis) u Crnoj Gori. Time je omogućeno da se u laboratorijskim uslovima proizvedu mlade jedinke kamenice koje će se nakon dostizanja željene veličine prebaciti na dalji rast i razvoj u njihovo prirodno okruženje.

Pored osoblja Instituta, glavni korisnici laboratorije su uzgajivači školjki. U sklopu laboratorije izgrađen je poseban prostor za potrebe savjetovanja i obuke uzgajivača u cilju transfera znanja i tehnologija, uz direktnu primjenu naučnih rezultata u procesu proizvodnje hrane iz mora.

Nova laboratorija, pored značajnog doprinosa razvoju sektora marikulture, ima ogroman naučno-istraživački potencijal u pogledu obezbijeđenih uslova za ciljani uzgoj brojnih vrsta morskih organizama.

Projekat Food4Health u Crnoj Gori realizuju Institut za biologiju mora i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u saradnji sa partnerima iz Albanije (Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Korče, Centrom za transfer poljoprivrednih tehnologija iz Vlore), te Italije (Mediteranskim agronomskim Institutom iz Barija, Regijom Pulja i Regijom Molize).

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...