Naslovnica Info Intervjui Lajčak: Crna Gora je napravila ključne korake prema članstvu u EU

Lajčak: Crna Gora je napravila ključne korake prema članstvu u EU

Crna Gora je ispunila sve što je mogla da ispuni za ovih deset godina. Da budem iskren, ovo gdje je Crna Gora sada, prije deset godina smo samo mogli da sanjamo. Ova decenija će biti zabilježena kao veoma uspješna u istoriji Crne Gore-kazao je u razgovoru za Pobjedu ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Nekadašnji ambasador u SR Jugoslaviji, visoki predstavnik za BiH, prvi čovjek EU za odnose s Rusijom, Balkanom i istočnim susjedstvom, kao i izaslanik EU za sprovođenje referenduma o nezavisnosti Crne Gore, Lajčak objašnjava da svi u Crnoj Gori imaju apsolutno razloga dabudu ponosni na uspjehe zemlje na obilježavanju desetogodišnjice nezavisnosti.

“Država je pronašla svoje mjesto u sistemu međunarodnih odnosa, postala je članica praktično svih međunarodnih organizacija, napravila je ključne korake prema članstvu u Evropskoj uniji i dobila poziv za NATO. Ovaj uspjeh niko ne može osporiti. Crna Goraje ispunila sve što je mogla da ispuni za ovih deset godina. Da budem iskren, ovo gdje je Crna Gora sada, prije deset godina smo samo mogli da sanjamo”, kaže Lajčak.

Ne gubite vrijeme

Na pitanje da lije ovo vrijeme iskorišćeno na najbolji način, Lajčak odgovara potvrdno.

“Apsolutno daje iskorišćeno na najbolji način. Moramo biti realni i reći da deset godina ne znači mnogo u istoriji jedne zemlje. A pogledajte šta je urađeno. Crna Goraje pozvana u NATO, članica je Ujedinjenih nacijai OEBS-ai najuspješnije vodi pregovore sa EU. Danas u svijetu ne postoji nijedna međunarodna organizacijau koju Crna Gora želi da uđe, a da već ne vodi pregovore ili je već ušla u nju. Mislim da imate apsolutno razloga da budete ponosni na obilježavanju desetogodišnjice nezavisnosti”, kaže Lajčak.

Komentarišući završnu fazu evroatlantskih integracija, Lajčak kaže da ne vidi nikakve spoljnje smetnje zabrzu ratifikaciju NATO sporazuma sa Crnom Gorom u parlamentima zemalja članica.

“Taj proces malo traje, ima svoju logiku i svoju brzinu. Ratifikacija pristupnih ugovora Crne Gore i NATO-a će ići bez smetnji. To je proces koji će trajati neko vrijeme, a mi u Slovačkoj se spremamo za tu ratifikaciju i prirodno je da budemo prvi”, kazao je slovački ministar spoljnih poslova.

Slovački šef diplomatije je istakao daje najvažnije da u Crnoj Gori nema unutrašnjih smetnji oko ulaska u Alijansu.

“Integrativne procese u Crnoj Gori više niko ne može usporiti. Sada je najvažnije da u Crnoj Gori nema nikakvih smetnji da se proces integracije u NATO dovede do kraja. Učlanj enj e u NATO j e velika pobj eda Crne Gore, kruna integracionih procesa i veliki stimulans cijelom regionu koji dokazuje da se iskrena posvećenost reformama isplati”, kazao je Miroslav Lajčak.

Oživjelo proširenje

Slovački šef diplomatije je naglasio daje prošlo puno vremena od zadnjeg proširenja i daje poziv Crnoj Gori veliko ohrabrenje za zemlje koje žele da postanu članice. Često se pominj e u briselskim krugovima daje ulaskom Crne Gore vraćeno povjerenje u proces proširenja.

“Ovom odlukom Alijansa je demonstrirala daje proces živ i time mobilizovala i druge zemlje. Ono što je veomabitno je daje Crna Gora pokazala svojim ponašanjem da kao zemlja dij eli vrijednosti na koj ima po čivaju EU i NATO. Svima u Alijansi i Evropskoj uniji je jasno ko je ko. Lako je biti prijatelj u dobrim vremenima, mnogo je teže da pokažete da ste istinski prijatelj i da donesete odluke u teškim vremenima, koje imaju negativne posljedice. To je Crna Gora pokazala j ako i snažno i to vrijedi više od bilo kog tehničkog uslova. To članice Alijanse nijesu zaboravile. Crna Gora zna šta treba da radi i naj važnije je da nastavi na putu reformi”, rekao je Lajčak.

Podrška Slovačke

On je naglasio da sada svi cijene napore i trud Crne Gore.

“Slovačka će nastaviti snažno da podržava Crnu Goru na putu integracija kroz široki spektar konkretnih aktivnosti u Alijansi i EU i pomoć u reformama, posebno kada se radi o agendi obaveza u neposrednom periodu”, poručio je Lajčak.

Kako je objasnio, nije toliko važno da li ste velika ili mala država.

“Važno je da ste ozbiljna državai da vodite ozbiljnu politiku, jer pridruživanje Evropskoj uniji i Alijansi nije toliko stvar ispunjavanja tehničkih uslova, koliko jasna demonstracija da prihvatate vrijednosti na kojima je izgrađeno evropsko društvo. U ovim teškim vremenima Crna Gora je jasno pokazala daje donijela svoju odluku kojoj organizaciji želi da pripada i da se ponaša u skladu satom odlukom. To je odgovorno, iako nije lako. Za mene i ostale u EU i NATO je to najvažnije, jer su integracije politički proces koji se osniva na tehničkim uslovima. Vidi se da je Vlada Crne Gore donijela neke teške odluke i želim da vas ohrabrim daje to primijećeno i da se u EU visoko cijeni”, zaključio je Lajčak.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Crna Gora napreduje u okviru poglavlja 20

0
„Crna Gora je, na nedavno održanom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze, dobila pohvale od strane Evropske komisije za sprovođenje Industrijske politike...

Kako EU procjenjuje ekonomsko upravljanje kod država članica i država kandidata

0
Evropska unija, osim što procjenjuje ekonomsko upravljanje kod država koje su u pregovorima o pristupanju EU, radi i godišnju evaluaciju ekonomskog upravljanja kod država...

Obrazovana nova Komisija za evropske integracije

0
S ciljem efikasnijeg praćenja sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa i primjene klasterskog pristupa u kontekstu revidirane metodologije pristupanja, Vlada Crne Gore je na današnjoj...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 25...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

Crnogorske institucije intenzivno rade na ispunjenju obaveza iz poglavlja 33 –  Finansijske u budžetske...

0
Crnogorske institucije intenzivno rade na usvajanju evropskih standarda i jačanju administrativnih kapaciteta za uvođenje i primjenu proceduralnih pravila EU za planiranje, naplatu, kontrolu i...