Naslovnica Info Press info Lajčak: Uspjesi u pregovaračkom procesu će biti nagrađeni

Lajčak: Uspjesi u pregovaračkom procesu će biti nagrađeni

Vlada treba da iskoristi predstojeći period kako bi nadoknadila izgubljeno u procesu pregovora sa Evropskom unijom i pokazala da je pregovarački proces i dalje živ, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarske evropskih poslova Jovane Marović sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja, Miroslavom Lajčakom.

“U Briselu se danas, više nego ikada ranije, pozitivno gleda na stoprocentnu usklađenost sa Zajedničkom bezbjednosnom i vanjskom politikom EU. Brzina vašeg procesa pristupanja EU je u vašim rukama”, istakao je specijalni predstavnik EU, Lajčak.

On je apelovao na izgradnju povjerenja na svim nivoima, kao i na poboljšanje mehanizma koordinacije, povećanje efikasnosti i odgovornosti.

“Crna Gora je najbolje pozicionirana u procesu pregovora sa EU i kao takva može biti primjer ostalim državama kandidatima i potencijalnim kandidatima”, zaključio je Lajčak  i dodao da je poseban kvalitet Crne Gore što nema otvorenih pitanja sa zemljama susjedima i što prestavlja faktor stabilnosti u regionu.

“Plan je iskoristiti zalet koji je dobijen izborom nove Vlade da se ostvare konkretni rezultati vrijednim i posvećenim radom, posebno u oblasti vladavine prava, odnosno pregovaračkim poglavljima 23 i 24”, istakla je Marović.

Ona je dodala da je neophodno da se pokrene politički dijalog u Skupštini, koji će dovesti do boljeg razumijevanja i postizanja većeg konsenzusa.

“Poseban fokus je na ispunjavanju privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i nadamo se da će to biti vrednovano dobijanjem završnih mjerila do kraja godine”, kazala je Marović.

Sagovornici su se složili da je osim sa institutcijama EU, potrebno intenzivirati komunikaciju sa državama članicama kako bi se povećala vidljivost rezultata koje Crna Gora postiže u procesu pristupanja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...