Naslovnica Info Press info Lajčak: Uspjesi u pregovaračkom procesu će biti nagrađeni

Lajčak: Uspjesi u pregovaračkom procesu će biti nagrađeni

Vlada treba da iskoristi predstojeći period kako bi nadoknadila izgubljeno u procesu pregovora sa Evropskom unijom i pokazala da je pregovarački proces i dalje živ, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarske evropskih poslova Jovane Marović sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja, Miroslavom Lajčakom.

“U Briselu se danas, više nego ikada ranije, pozitivno gleda na stoprocentnu usklađenost sa Zajedničkom bezbjednosnom i vanjskom politikom EU. Brzina vašeg procesa pristupanja EU je u vašim rukama”, istakao je specijalni predstavnik EU, Lajčak.

On je apelovao na izgradnju povjerenja na svim nivoima, kao i na poboljšanje mehanizma koordinacije, povećanje efikasnosti i odgovornosti.

“Crna Gora je najbolje pozicionirana u procesu pregovora sa EU i kao takva može biti primjer ostalim državama kandidatima i potencijalnim kandidatima”, zaključio je Lajčak  i dodao da je poseban kvalitet Crne Gore što nema otvorenih pitanja sa zemljama susjedima i što prestavlja faktor stabilnosti u regionu.

“Plan je iskoristiti zalet koji je dobijen izborom nove Vlade da se ostvare konkretni rezultati vrijednim i posvećenim radom, posebno u oblasti vladavine prava, odnosno pregovaračkim poglavljima 23 i 24”, istakla je Marović.

Ona je dodala da je neophodno da se pokrene politički dijalog u Skupštini, koji će dovesti do boljeg razumijevanja i postizanja većeg konsenzusa.

“Poseban fokus je na ispunjavanju privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i nadamo se da će to biti vrednovano dobijanjem završnih mjerila do kraja godine”, kazala je Marović.

Sagovornici su se složili da je osim sa institutcijama EU, potrebno intenzivirati komunikaciju sa državama članicama kako bi se povećala vidljivost rezultata koje Crna Gora postiže u procesu pristupanja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...