Naslovnica Info Press info Lange: Ministar Ivanović me ubijedio, treba se fokusirati na kvalitet

Lange: Ministar Ivanović me ubijedio, treba se fokusirati na kvalitet

Napredak Crne Gore u oblasti poljoprivrede je uočljiv, ali treba nastaviti sa razvojem i usvajanjem standarda u proizvodnji hrane, jer je dostizanje konkuretnosti potrebne za EU tržište vrlo zahtjevan posao, ocijenio je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirk Lange, nakon obilaska više crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Gospodin Lange prihvatio je poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petra Ivanovića da tokom zvanične posjete posjete Crnoj Gori, povodom održavanja Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, obiđe i nekoliko poljoprivrednih proizvođača.

On je sa ministrom Ivanovićem obišao proizvođače voća, mlijeka, mesa i jaja sa područja Nikšića. Cilj je bio da visoki predstavnik EK, zadužen za praćenje evropskih integracija Crne Gore, direktno na terenu sagleda pozitivne pomake u ovoj oblasti, strukturu poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i mogućnosti za dalje unapređenje takve proizvodnje.

Gospodin Lange je, podsjećamo, prije godinu dana, prvi put imao priliku da na terenu upozna poljoprivrednu proizvodnju u Crnoj Gori, tokom obilaska domaćinstava na sjeveru zemlje, koje je, takođe, organizovalo Ministarstvo poljoprivrede.

GetImage 1

“Ove godine vidio sam neke druge poljoprivrednike, i svakako farme krava i živinarska koju sam obišao su naprednije nego one koje sam ranije imao prilike da obiđem”, kazao je Lange, dodajući da dostizanje nivoa konkuretnosti potrebnog za EU tržište nije lak posao.

Fokusirati se na kvalitet

Prema njegovim riječima, razgovor sa ministrom Ivanovićem i posjeta poljoprivrednicima promijenili su njegovo stanovište o budućim pravcima razvoja ove oblasti u Crnoj Gori.

“Iako je moje stanovište bilo da treba ići samo sa ukrupnjavanjem i većom proizvodnjom, ministar me je ubijedio, činjenicama, da se treba fokusirati na kvalitet, jer imate male farme i ograničene zemljišne resurse. Definitivno, razvoj crnogorske poljoprivrede treba da ide u pravcu poboljšanja kvaliteta, koji treba da bude glavni adut u pronalaženju tržišnih niša. Kada kažem kvalitet tu mislim posebno i na organsku proizvodnju, ali i na kvalitet u cijelom lancu ishrane od primarne poljoprivredne proizvodnje, preko prodaje i plasmana”, kazao je Lange.

GetImage 2

On je kazao da će EU imati razumijevanja za koncept razvoja crnogorske poljoprivrede u skladu sa njenim nacionalnim specifičnostima. Zajednička poljoprivredna politika EU daje okvirne smjernice za sve zemlje, ali svaka od njih može da gaji različitosti, koje treba da se uklope u taj okvir. Razlike se prihvataju i Crna Gora treba da nađe svoje mjesto u poljoprivrede EU.

“Kao i za oblast vladavine prava, i za poljoprivredu je najbitnije da se stvari odrade i na terenu. Za rezultate na planu usvajanja standarda u proizvodnji hrane i postizanje veće konkurentnosti treba vremena, zato treba raditi na tome što prije”, ocijenio je Lange.

Upravo su rast kvaliteta proizvoda, poboljšanje konkuretnosti kroz smanjenje troškova proizvodnje i usvajanje standarda glavni motivi poljoprivrednih proizvođača koje je predstavnik EK posjetio na području nikšićke opštine.

Na porodičnom imanju Tadića generacije su proizvodile voće na tradicionalan način.

GetImage 3

Najmlađi Ratko Tadić, ekonomista po struci, planira da se ozbiljnije pozabavi poljoprivredom i iskoristi porodični voćnjak za razvoja biznisa. Trenutno na 1,3 hektara uzgaja se za sada nekoliko vrsta kontinentalnog voća(jabuke, kruške, šljive, dunje, kajsije).

“Nemamo problema sa prodajom, bez obzira na obilje voća iz uvoza koje bude i dosta jeftinije. Imamo kvalitet koji prepoznaju domaći potrošači. Planiram, međutim da odem i korak naprijed, da proširim voćnjak na oko 2 hektara, kako bi sezonsku proizvodnju proširili na cijelu godinu. Fokusiraćemo se na razvoj prerade i specifične proizvode na bazi voća koje bi ponudili turističkom tržištu”, kaže Tadić, dodajući da za to ima dobre uslove, prije svega hladnjaču za voće koju je nabavio posredstvom MIDAS projekta podrške.

GetImage 4

Jovović: Domaće firme za proizvodnju jaja konstantno šire kapacitete

Radovan Jovović, vlasnik porodične firme Alkoset, u sklopu koje se nalazi farma koka nosilja, od 2006 godine širi kapacitete i usvaja nove standarde u proizvodnji i, kako kaže, na vrijeme razmišlja o najavljenim regulativama u ovoj oblasti. Sa sadašnjih 22.000 koka nosilja, plan je da za tri godine dostigne 45.000 hiljada i 22.000 pilica u uzgoju.

Ni Jovović nema problem sa plasmanom i vjeruje da crnogorski proizvođači jaja mogu izaći i na regionalno tržište.

“Crna Gora dnevno proizvodi oko 350.000 jaja, sa trendom rasta, jer domaće farme konstantno šire kapacitete. Trenutno zadovoljavamo tražnju na domaćem tržištu, u periodu van praznika i turističke sezone. Daljim povećanjem kapaciteta koje imamo u Crnoj Gori, mogli bi stvoriti uslove za izvoz jaja, pogotovo što im je cijena ujednačena u proizvodnom smislu”, kaže Jovović.

Proizvođači mlijeka pravilno razmišljaju

Predstavnici EK uvjerili su se da i proizvođači mlijeka razmišljaju u pravom smjeru – proizvodnji mlijeka ekstra klase i rastu konkuretnosti kroz smanjenje troškva proizvodnje, baziranom na proizvodnji stočne hrane na gazdinstvu.

Obišli su farme krava Vidoja Pantovića, koji se iz Kanade prije sedam godina vratio na porodično imanje, kao i Alekse Kostića koji trenutno ima farmu sa najvećim brojem grla u Crnoj Gori.

“Drago nam je što nas često posjećuju strani zvaničnici koje zanima poljoprivrede u Crnoj Gori. Njihovi utisci su obično bolji, nego što su očekivali”, kaže Kostić.

Ovaj farmer kaže da, nakon nabavke savremene mehanizacije, počeo da obrađuje više zemljišta, svoje i ono koje je zakupio, te da je pripremom kvalitetne stočne hrane(sjenaže i silaže) povećao mlječnost grla za 20 odsto. “Nastavićemo da zakupljujemo još više zemljišta i pripremamo još više zelene mase za ishranu stoke tokom cijele zime. Kada sve to zaokružimo, ne vidim razlog da ne budemo dobra farma i u EU”, zaključuje Kostić.

Ivanović: Pravimo pomake u količini i kvalitetu, EU to cijeni

Ministar Ivanović izrazio je zadovoljstvo što je gospodin Lange prihvatio poziv da posjeti neke od poljoprivrednika, posebno zbog toga što primarni razlog posjete Langea Crnoj Gori nije bila poljoprivreda.

“Drago mi je što je našao vremena da posjeti proizvođače sa područja Nikšića, jer ovdje ima šta da vidi, poljoprivrednike koji su posljednjih godina dosta napredovali. Korak po korak bilježimo pomake u količini i kvalitetu, mislim da je to ono što se cijeni od strane EU. Mnogo toga, posebno standardi se ne mogu usvojiti odjednom, ali mislim da smo dobro trasirali generalnu politiku razvoja fokusiranu na kvalitet”, rekao je Ivanović.

IPARD projekat pomaže

Ivanović je rekao i da se crnogorska poljoprivrede nalazi u fazi ozbiljnijeg razvoja, čemu će pomoći i aktuelni IPARD like projekat podrške.

“Veliko je interesovanje ljudi da sada počnu da se bave poljoprivredom. Sa IPARD like projektom nećemo spriječiti nikoga da se oproba u poljoprivredi, ali sve je teže krenuti od početka, ne zbog volje ministra, nego zahtjevnih standarda. Proizvođači koji su godinama radili na standardima predstavljaju dobar primjer, kako treba gledati u budućnost i kako se možemo izboriti sa konkurencijom”, rekao je ministar.

Ivanović je dodao i da se na polju usvajanja novih zakona u oblasti poljoprivrede i bezbjednosti hrane ide u pravom smjeru, ka otvaranju pregovora u sva tri pregovaračka poglavlja.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...