Naslovnica Info Intervjui Lange: Partije da nastave sa političkim dijalogom, to je način za kompromise...

Lange: Partije da nastave sa političkim dijalogom, to je način za kompromise i dogovore

Od uspostavljanja Specijalnog državnog tužilaštva u julu 2015. godine, pokrenuto je nekoliko novih istraga o visokoj korupciji i organizovanom kriminalu. To je pozitivan znak. Broj istraga, optužnica i pravosnažnih sudskih odluka će biti pokazatelj koliko dobro institucije funkcionišu kazao je u intervjuu Pobjedi Dirk Lange, šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za politiku proširenja.

Lange ističe da se sada ulazi u odlučujuću fazu pregovaračkog procesa i da Unija želi da vidi da Crna Gora ostvaruje kredibilan napredak u poglavljima 23 i 24.

POBJEDA: Iako je Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO i liderje u EU integracijama, suočena je sa ozbiljnim unutrašnjim političkim izazovima. Dio opozicije već mjesecima organizuje proteste, bojkotuje parlament i traži prelaznu vladu. U parlamentu je, u cilju sprovođenja novog izbornog zakonodavstva, pokrenut politički dijalog u kojem su učestvovale sve stranke vladajuće koalicije, kao i jedan broj opozicionih partija. Prvi pokušaj dijalog nije uspio. Kakva je Vaša poruka učesnicima dijaloga?

LANGE: Ohrabrujemo sve političke partije da nastave sa političkim dijalogom. To je način da se pronađu kompromisi i dogovori koji su potrebni u svakoj demokratiji i odgovornost za to je kako na Vladi, tako i na opoziciji.

Međutim, krajnji cilj a imam utisak da se sve partije slažu po ovom pitanju jeste da se obezbijedi adekvatno sprovođenje narednih izbora. To je preduslov za stabilnu Vladu u budućnosti.

U ovom periodu, od ključne je važnosti da Crna Gora obezbijedi punu primjenu izbornog zakonodavstva na svim narednim izborima. Kao što je komesar Han rekao u svom izlaganju pred Evropskim parlamentom 9. marta, odgovornost je crnogorskih političkih lidera da obezbijede da svi predstojeći izbori budu kredibilni.

POBJEDA: Tokom posjete Podgorici, prošle nedjelje, sastali ste se i sa predstavnicima opozicije?

LANGE: Da, kao što to često radim kada sam u posjeti Crnoj Gori. Važno mi je da razmijenim mišljenja sa širokim spektrom političkih partija. One predstavljaju građane ove zemlje i ja sam zainteresovan da čujem poglede svih.

POBJEDA: Kako procjenjujete progres u poglavljima 23 i 24?

LANGE: Crna Gora mora da pređe sa zakonodavnih reformi i izgradnje institucija gdje je ostvaren napredak na konkretne rezultate. Konkretni rezultati znače i bilans rezultata u smislu istraga, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Vjerujem da crnogorski državni organi sada rade u ovom pravcu.

Imali smo priliku da razgovaramo o ovoj temi na najvišem nivou tokom sastanaka u Podgorici 9. i 10. marta: tri ministra, kao i predstavnici sudstva i tužilaštva i policije su bili sa nama i imali smo korisne razgovore o budućim koracima.

Smatram da ovo može dati dodatni zamajac u ostvarivanju konkretnih rezultata. Na primjer, potrebno je da vidimo rezultate u oblasti zapošljavanja sudija u skladu sa novim procedurama, u oblasti kontrole finansiranja političkih partija, oduzimanja kriminalom stečene imovine, krivičnog gonjenja slučajeva visoke korupcije. Svi slučajevi napada nad novinarima, stari i novi, trebalo bi da se djelotvorno istraže i procesuiraju, kao i svi slučajevi zlostavljanja građana od strane službenika koji su nadležni za primjenu zakona.

Snažan i djelotvoran sistem vladavine prava ide u korist svim građanima Crne Gore pravna sigurnost, funkcionalno i nezavisno pravosuđe, transparentna i depolitizovana javna uprava i zaštita temeljnih prava su preduslovi za privlačenje investicija, stimulisanje ekonomskog rasta. Time se građanima omogućava da bolje žive.

POBJEDA: Da li smatrate da je Crna Gora ušla u ozbiljnu borbu sa visokom korupcijom i organizovanim kriminalom?

LANGE: Od uspostavljanja Specijalnog državnog tužilaštva u julu 2015. godine pokrenuto je nekoliko novih istraga o visokoj korupciji i organizovanom kriminalu. To je pozitivan znak. Broj istraga, optužnica i pravosnažnih sudskih odluka će biti pokazatelj koliko dobro institucije funkcionišu.

Sada ulazimo u odlučujuću fazu i želimo da vidimo da Crna Gora ostvaruje kredibilan napredak u poglavljima 23 i 24. Potrebna nam je primjena, potrebni su nam rezultati. POBJEDA: Crna Gora planira da zatvori sva pregovaračka poglavlja do kraja 2018. godine. Da li je to realan plan?

LANGE: Kao što sam rekao u nekoliko navrata ranije, brzina procesa pristupanja zavisi od Crne Gore i reformi koje sprovodi.

POBJEDA: Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju visoku podršku evropskim integracijama Crne Gore. 68,9% ispitanika vjeruje da će se Crna Gora pridružiti Evropskoj uniji, dok 73,6 onih koji imaju stav po ovom pitanju podržavaju ulazak Crne Gore u EU. To dokazuje stabilnu podršku evropskim integracijama. Vaš komentar?

LANGE: Javno mnjenje je važno i ovako snažna podrška građana Crne Gore trebalo bi da bude dodatna motivacija Vladi, ali i Evropskoj uniji, da se postigne cilj dobro pripremljene Crne Gore koja će pristupiti Uniji. Rezultati ovog procesa transformacije bi trebalo već da se osjećaju. Pristupanje ne bi trebalo da bude u vidu velikog praska, već da to bude postepeni proces.

Važno je da Vlada i drugi akteri nastave da rade na informisanju građana kako bi im pružili sve neophodne informacije, a sve u cilju transparentnosti ovog procesa i njegove pristupačnosti svima.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

CG još nije dobila Non pejper, poruke Brisela jasne

0
Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da taj resor još nije formalno dobio nezvanični dokument Evropske unije (EU) o poglavljima 23 i 24...

Marović u Briselu: Naše evropsko opredjeljenje potvrđujemo konkretnim rezultatima

0
„Ciljevi i prioriteti ove Vlade su jasni kad je pristupanje Crne Gore EU u pitanju. Svi raspoloživi kapaciteti će biti iskorišćeni kako bismo na...

Uskoro prvi poziv za program Interreg IPA Južni Jadran: online info dan 26. maja

0
Zajednički sekretarijat novog programa Interreg IPA Južni Jadran za period 2021–2027. godine organizovaće u četvrtak 26. maja online info dan kako bi se potencijalni...

Vlada ostaje otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju

0
“EUSAIR predstavlja dodatnu vrijednost i podršku procesu pristupanja olakšavanjem usvajanja EU acquis-a, jačanjem administrativnih kapaciteta, uspostavljanjem i razvojem sinergije sa programima Evropske teritorijalne saradnje...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju  i ministrica evropskih poslova dr Jovana Marović boraviće od sjutra...