Naslovnica Info Press info Lokalne samouprave nezaobilazan partner Vladi u procesu pristupanja EU

Lokalne samouprave nezaobilazan partner Vladi u procesu pristupanja EU

„Na lokalnom nivou sprovode se važne državne politike, kao što je politika zaštite životne sredine i očuvanja prirode, ili saobraćajna politika. U tom dijelu, posebno su značajni infrastrukturni projekti koji se tiču upravljanja otpadom, prečišćavanja otpadnih voda ili izgradnje i rekonstrukcije drumske i željezničke mreže. Tim projektima se ne poboljšava samo kvalitet života građana u datim opštinama, već se doprinosi ispunjenju obaveza koje smo preuzeli prema Evropskoj uniji a koje se često pominju u žargonu evropskih integracija kao mjerila u pregovaračkim poglavljima“, kazala je glavna pregovaračice, Zorka Kordić tokom posjete Kotoru.

Glavna pregovaračica je, sa saradnicima, posjetila Kotor u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu, u okviru kojeg je imala sastanak s čelnim ljudima Opštine, učestvovala na javnoj debati: “Značaj procesa evropske integracije za lokalne samouprave”, posjetila Gimnaziju i Institut za biologiju mora.

Kordić je na javnoj debati o značaju procesa evropske integracije za lokalne samouprave kazala da su lokalne samouprave nezaobilazan i važan partner Vladi u procesu pristupanja i pregovora s EU i da posredstvom Zajednice opština, daju značajan doprinos radu radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Uniji, kao i dijalogu s EU kroz Zajednički savjetodavni odbor između Komiteta regiona EU i Crne Gore.

Ona je kazala da je cilj posjete Kotoru utemeljenje kontinuirane saradnje. “Tu smo da razgovaramo o zajedničkim važnim temama, a opština Kotor je primjer kako se mogu iskoristiti evropski fondovi za velike projekte”, kazala je Kordić.

Predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić je poručio da ta opština kontinuirano ulaže napore da iskoristi raspoloživa sredstva EU koja stoje na raspolaganju Crnoj Gori, kao zemlji kandidatu u procesu evropske integracije, te da su na tom polju imali zapažene rezultate.

“Činjenica je da ne smjemo samo pristupanje EU postaviti kao glavni cilj ovog procesa, već cilj treba da bude prihvatanje pravila i procedura koje EU ima i postavljanje naše države na bolje osnove. Potpuno smo posvećeni da postanemo prva naredna članica Evropske unije”, poručio je Jokić.

On je kazao da je opština Kotor do sada bila nosilac značajnih aktivnosti kroz projekte evropske transnacionalne saradnje usmjerene na održivu mobilnost priobalnih gradova, energetsku efikasnost, podršku razvoju preduzetništva i jačanju institucionalne infrastrukture.

„Nastojaćemo i u narednom periodu da radimo na povlačenju bespovratnih sredstva iz EU fondova u kako bi građani Kotora u što većoj mjeri osjetili benefite od procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, poručio je predsjednik Opštine i dodao da je važno u narednom periodu unaprijediti saradnju i iskoristiti još više dostupnih sredstava EU”, kazao je Jokić.

Predsjednik Opštine Kotor je izrazio apsolutnu privrženost procesu EU integracije i spremnost da opština Kotor proaktivno učestvuje u svemu i da usvaja znanja i na taj način unapređuje rad lokalne smouprave.

Savjetnik glavne pregovaračice, Bojan Vujović je predstavio mogućnosti za lokalne samouprave u okviru nacionalne i prekogranične pretpristupne podrške EU.

On je podsjetio da su lokalnim samoupravama na raspolaganju sredstva iz Nacionalnih programa Ipe, Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO) i programa regionalne i teritorijalne saradnje. Kako je kazao, Crnoj Gori je u okviru ZIO, uključujući i projekte u okviru Berlinskog procesa, dodijeljeno preko 170 miliona eura.

Vujović je istakao da mogućnosti za lokalni nivo leže i u korišćenju bilateralnih programa čiji su prioriteti zaštita životne sredine, prevencija i upravljanje rizicima; promocija turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa; podsticanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne inkluzije. Takođe je ukazao na mogućnosti koje pružaju Trilateralni programi saradnje čiji su prioriteti: podrška upravljanju makroregiolanlnim strategijama; inovacije; promocija održive energije i energetske efikasnosti i poboljšanje kapaciteta ra zavoj integrisanog saobraćaja.

Pozvao je lokalne samouprave da koriste mogućnosti koje su im na raspolaganju, podsjetivši na uspješne priče koje su realizovane u okviru bilateralnih i trilateralnih programa prekogranične saradnje. U tom kontekstu je predstavio pripremu za Ipa III i prioritete koji se odnose na unapređenje kapaciteta za lokalne i regionalne vlasti za rješavanje lokalnih izazova; unapređenje biznis okruženja i konkurentnosti; zaštitu životne sredine i energetska efikasnost i unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i socijalna prava.

Tokom posjete Institutu za biologiju mora, razgovarano je o projektima koje je ta institucija realizovala zahvaljujući sredstvima EU.

Direktor Instituta, Aleksandar Joksimović, je istakao da je Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore jedan od lidera projektne aktivnosti u Crnoj Gori sa stanovištva korišćenja fondova za nauku i razvoj EU.

“S obzirom na djelatnost u domenu naučno-istraživačkog rada, Institut je kroz projekte obezbijedio infrastrukturna ulaganja u samu zgradu i Laboratorije, nabavljena je savremena naučno-istraživačka oprema, obučen je i edukovan mladi naučno-istraživački kadar.

Kroz projekte, uspostavljene su i potpuno nove Laboratorije, ali i potpuno novi, naučni, obrazovni i turistički sadržaji”, kazao je Joksimović.

Na osnovu iskustava učešćem u projektima, Institut i njegov kadar su osposobljeni da brzo i adekvatno odgovore na sve zahtjeve, proučavanja i zaštitu morskog ekosistema crnogorskog primorja i južnog Jadrana i tako opremljeni, uključeni su u sprovodjenje svih direktiva EU, a vezano za monitoring i izvještavanje o stanju našeg mora i njegovog živog svijeta, stanju ribarstva, kao i uključivanje u sva relevantna tijela EU koja kroz pregovarački proces, zahtjevaju precizne i tačne nizove višegodišnjih podataka.

“Vjerujemo da će Institut i dalje aplicirati na fondove i pozive EU, sa zeljom da sredstva opredijeljena za projekte, u što većem iznosu budu usmjerena na podizanje društvenog sdandarda, posebno u dijelu očuvanja i održivog korisšćenja resursa mora, odnosno zdrave hrane iz mora”, kazao je Joksimović.

Tokom posjete Gimnaziji, glavna pregovaračica je s učenicima razgovarala o procesu pristupanju Crne Gore EU, njihovom viđenju Unije i očekivanjima od budućeg članstva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...