Naslovnica Info Press info Lukšić: Posvetiću se kandidaturi za Generalnog sekretara UN

Lukšić: Posvetiću se kandidaturi za Generalnog sekretara UN

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić zatražio je od premijera Mila Đukanovića da pokrene postupak izbora novog šefa diplomatije i najavio da će se posvetiti kandidaturi za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Lukšić je na konferenciji za novinare kazao da se obratio premijeru sa molbom da pokrene postupak izbora novog ministra vanjskih poslova, eventualno i potpredsjednika Vlade.

Lukšić je kazao da mu je ogromno zadovoljstvo što je svih godina radio na visokim državnim pozicijama i sprovodio državnu politiku.

“Ogromna je priviliegija biti u prilici da u godinama kada obilježavamo deset godina od obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima svog kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i samim tim mogućnost da učestvuje u tom postupku”, kazao je Lukšić.

On je dodao da ne zna ko će ga naslijediti na mjesto ministra vanjskih poslova.

“Vjerujem da će predsjednik Vlade sa tim prijedlogiom izaći uskoro. Meni se čini da je važno da ta pozicija bude adekvatno popunjena imajući u vidu obaveze na unutrašnjem, ali i regionalnom planu”, ocijenio je Lukšić.

On je rekao da za sada postoji sedam kandidata za Generalnog sekretara UN i sve su uglavnom iz zemalja koje pripadaju istočnoj evropskoj grupi.

“Postoji jedna vrsta očekivanja pa i moralni argument da budući generalni sekretar treba da dođe iz zemlje koja pripada istočnoj evropskoj grupi, ali to nigdje nije uklesano u kamenu i to nije tako tvrdo pravilo i naravno da su sve kandidature moguće”, rekao je Lukšić.

On je, kako je naveo, uvjeren da će na kraju tog procesa biti izabran neko ko je iz istočno evropske zemlje. “Mislim da bi to bila ogromna afirmacija za naš region u širem smislu i prilika da region još snažnije bude prisutan u globalnoj problematici, sitemu UN”.

Lukšić je pojasnio da će sredinom mjeseca, učestvovati na neformalnom dijalogu koji se po prvi put organizuje za takvu poziciju, a na koji će se odazvati kandidati koji su do sada istakli kandidature.

“Ko će na kraju ostati selektovan ostaje da vidimo, teško je procjenjivati bilo čije pojedinačne šanse. To je proces koji traje nekoliko mjeseci koji ima jednu svoju specifičnu proceduru selektovanja koja će početi u julu, a koja u krajnjim treba da rezultira definisanjem preporuka Savjetu bezbjednosti nakon čega će Generalna Skupština bitu u prilici da se izjasni”, precizirao je Lukšić.

Potpredsjednik Vlade je na konferenciji za novinare u zgradi Vlade rekao da će na prvoj debati kandidata za generalnog sekretara imati čast da govori prvi.

Na pitanje da li smatra da Vlada radi dovoljno na promociji njegove kandidature, Lukšić je odgovorio afirmativno.

“Da, ja mislim. Imam prilku da to poredim sa drugim kandidaturama i mislim da je naša Vlada tome posvećena i da je naša diplomatska apsolutno angažovana”, kazao je Lukšić, navodeći da je svjedok aktivnosti premijera i predsjednika države na tom planu.

Upitan da prokomentariše ocjene opozicije da je njegov odlazak rezultat sukoba u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), Lukšić je kazao da je politička scena u Crnoj Gori obojena na poseban način i da je svačije pravo da saopštava stavove kako misli da to treba.

“Ne bih osjećao neku posebnu potrebu da na tu vrstu komentara reagujem, tim prije što je svaki potez koji sam napravio rađen u koordinaciji i vrlo transparentno, mislio sam da je to jedini vid ispoljavanja stavova”, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da je prije kongresa DPS-a najavio da njegovi budući planovi nijesu primarno vezani za unutrašnju politku u Crnoj Gori.

Upitan da prokomentariše to što je afera Listing ostala nerasvijetljena, Lukšić je rekao da bi više volio da je to pitanje do kraja razjašnjeno.

“Što se tiče mene, bilo mi je vrlo važno da već u prvim danima nakon objavljivanja te laži, tog falsifika, bude vrlo jasno saopšteno da od toga nema ništa”, kazao je Lukšić.

On je dodao da nije dobro da ta vrsta iskonstruisanih afera ostane bez jasnog epiloga.

Na pitanje da li ima neku informaciju da će biti obuhvaćen nekom istragom vezanom za njegove aktivnosti u ranijem period, Lukšić je kazao da nije opterećen da provjerava ili da bude zainteresovan u za tako nešto.

On je kazao da je godinama bio na pozciji gdje je donsio odluke.

“Samim tim vi prihvatate odgovornost da može da se desi stituacija u kojoj ste eventualno napravili propuste ili je neko napravio propust ili se posle određenog vremena ispostavi da je nije bilo sve tako uredno”, naveo je Lukšić.

On je dodao da može sa sigurnošću da tvrdi da je realaksiran što se tiče eventualne odgovornosti za korupciju i organizovani kriminal. “Tu sam veoma relaksiran”.

Kako je poručio spreman je da svaku odluku koju je donio objasni, stane iza nje ili pojasni kontekst u kome je ona donosena.

Upitan da prokomentaršise čestitku Đukanovića na oslobađajuću presudu lideru Radikala Vojislavu Šešelju, Lukšić je kazao da se neka presuda nekom može dopdati ili nedopadati.

“Mi smo vajda u Crnoj Gori naučili ili stekli tu naviku da ne komentarišemo sudske presude, pa ni takve. I ja bih tu preporičio da to bude naš odnos prema ovom pitanju zato što je to nesumnjivo kontroverzna situacija i mislim da će, bez obzira na sve biti potrebono vremena da se odnosi u regionu stabilizuju”, smatra Lukšić.

Izvor: MINA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...