Naslovnica Info Press info Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

Predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) rotira se među državama članicama svakih šest mjeseci. Tokom tog perioda, zemlja koja predsjedava vodi sastanke Savjeta EU-a i predstavlja Savjet u odnosima s drugim institucijama EU-a, kao što su Evropska komisija i Evropski parlament.

Predsjedavajuća država ima priliku da oblikuje agendu EU-a, postavi prioritete i posreduje u postizanju kompromisa među državama članicama. Rotirajuće predsjedavanje omogućava svim državama članicama da doprinesu radu i razvoju EU-a, promovišu svoje nacionalne interese u skladu s opštim interesima Unije, te jačaju saradnju i solidarnost unutar EU-a.

Mađarska je preuzela predsjedavanje Savjetom EU od Belgije 1. jula i vršiće tu funkciju do 31. decembra. Belgija je tokom svog predsjedavanja postigla značajan napredak, zaključivši više od 60 zakonodavnih predloga i obezbijedivši konsenzus o ključnim pitanjima kao što su pakt o migracijama i azilu, nova fiskalna pravila i zakon o obnovi prirode.

Mađarska se fokusira na sedam tematskih oblasti tokom svog predsjedavanja:

– unapređenje konkurentnosti EU;

– jačanje odbrambene politike EU;

– dosljedna i na zaslugama zasnovana politika proširenja;

– suzbijanje ilegalnih migracija;

– oblikovanje budućnosti kohezione politike;

– promocija poljoprivredne politike EU-a orijentisane na poljoprivrednike;

– rješavanje demografskih izazova.

Unapređenje konkurentnosti EU-a

U kontekstu međunarodnih izazova, gdje Evropa zaostaje za svojim globalnim konkurentima, ključno je unaprijediti produktivnost i konkurentnost Unije i njenih članica te podstaknuti ekonomski rast. Mađarska će se zalagati za donošenje Novog evropskog sporazuma o konkurentnosti, integrisanog u sve politike, sa ciljem razvoja tehnologijski neutralne industrijske strategije, fleksibilnog tržišta rada i podrške malim i srednjim preduzećima.

Jačanje odbrambene politike EU-a 

Aktuelni i novi konflikti pokazuju potrebu za značajnim unapređenjem odbrambenih sposobnosti Evrope, kao i kapaciteta za međunarodno krizno upravljanje. Mađarska će naglasiti jačanje Evropske odbrambene tehnološke i industrijske baze, inovacija u odbrani i saradnje u nabavci odbrambenih sredstava između članica, uz implementaciju Strateškog kompasa koji definiše glavne pravce odbrambene politike EU-a.

Dosljedna i na zaslugama zasnovana politika proširenja 

Proširenje je jedna od najuspješnijih politika EU-a. Mađarska će se zalagati za očuvanje ove politike koja mora ostati na zaslugama zasnovana, uravnotežena i kredibilna. Fokus će biti na integraciji Zapadnog Balkana, čime će se doprinositi ekonomskim, bezbjednosnim i geopolitičkim interesima EU-a.

Suzbijanje ilegalnih migracija

Migracijski pritisak predstavlja veliki izazov za EU i njene članice, naročito one na spoljnim granicama. Mađarska će se zalagati za blisku saradnju sa zemljama na granicama EU, kao i sa ključnim zemljama porijekla i tranzita migranata. Posebna pažnja biće posvećena eksternoj dimenziji migracija, efikasnoj saradnji sa trećim zemljama, povratku migranata i inovativnim rješenjima za azil.

Oblikovanje budućnosti kohezione politike

Za harmoničan i uravnotežen razvoj EU-a, neophodno je smanjiti regionalne razlike i osigurati ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju. Mađarska će se zalagati za stratešku debatu o budućnosti kohezione politike, uključujući njenu ulogu u promovisanju konkurentnosti, zapošljavanja i rješavanju demografskih izazova.

Promocija poljoprivredne politike EU-a orijentisane na poljoprivrednike

Evropska poljoprivreda suočava se s brojnim izazovima, uključujući klimatske promjene, rastuće troškove i uvoz iz trećih zemalja. Mađarska će podržavati održivu poljoprivredu, garantovati sigurnost hrane i raditi na formulisanju post-2027 poljoprivredne politike EU-a koja je konkurentna, otporna na krize i orijentisana na poljoprivrednike.

Rješavanje demografskih izazova

Ubrzano starenje stanovništva, neodrživi socijalni sistemi i nedostatak radne snage predstavljaju dugotrajne i sve veće probleme u Evropi. Mađarska će se fokusirati na ove izazove, koristeći Komisijin demografski alat objavljen u oktobru 2023. godine, sa ciljem poboljšanja konkurentnosti EU i održivosti javnih finansija.

Mađarska preuzima predsjedavanje u trenutku konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama, što pruža priliku za postavljanje temelja za budući rad EU-a u narednom periodu. Nakon Mađarske, predsjedavanje Savjetom EU, 1. januara 2025. godine, preuzeće Poljska.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...