Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Mapiranje sinergija između procesa pristupanja Crne Gore EU i agende održivog razvoja

Mapiranje sinergija između procesa pristupanja Crne Gore EU i agende održivog razvoja

Identifikacija sinergija između dva snažna razvojna procesa Crne Gore – pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanja Agende održivog razvoja do 2030. bila je centralna tema dvodnevnog skupa koji su organizovali Ministarstvo evropskih poslova i Sistem Ujedinjenih nacija u zemlji.

„Crna Gora je jedna od prvih zemalja koje su u potpunosti definisale odgovor na svih 17 ciljeva održivog razvoja“, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

On je ukazao na jasnu povezanost pregovaračkog procesa i dostizanja Ciljeva održivog razvoja, što se ogleda, kako kroz Strategiju održivog razvoja Crne Gore iz jula 2016, tako i kroz cijeli niz pregovaračkih dokumenata.

„Naš cilj je da pregovori o pristupanju ne budu samo trka s vremenom ili štrikiranje obaveza nego da na jedan zaista temeljit način, uzimajući u obzir Ciljeve održivog razvoja, na kvalitetan način pripremimo Crnu Goru da bude država članica EU koja doprinosi ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030“, poručio je ministar Pejović.

undp

Na skupu su učestvovali predstavnici crnogorske pregovaračke strukture – pregovarači, šefovi i sekretari radnih grupa za pregovaračka poglavlja, šefica pregovaračke strukture Srbije, predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kao i predstavnici Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Dvodnevni rad na identifikaciji podudarajućih dinamika i dubinskih veza između pregovaračkih poglavlja i Ciljeva održivog razvoja, kao i zajedničkih ciljeva dva procesa ukazao je na visok stepen komplementarnosti dvije razvojne agende. Učesnici su posebno razmatrali relevantne instrumente koji bi dodatno približili ova dva razvojna procesa i osnažili njihovo ostvarivanje.

Kako je rekao šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic, EU je prepoznala važnost Agende za održivi razvoj u obezbjeđenju kvalitetnog života i održive budućnosti za sve ljude.

Špic je podsjetio da EU kroz dvojak pristup primjenjuje Agendu 2030 – kroz integrisanje ciljeva održivog razvoja u okvir evropske politike i sprovođenje Agende održivog razvoja od 2020. Poručio je da države članice moraju raditi zajedno s EU, kako bi obezbijedile primjenu politika na nacionalnom nivou.

undp 2

Pozdravio je pristup Crne Gore, koja na svoje aktivnosti prema EU članstvu gleda kao na jedan segment u pružanju adekvatnog odgovora na Agendu 2030 na nacionalnom nivou.

„Prevashodni cilj obje agende je unapređenje kvaliteta života građana Crne Gore. Zbog toga je sinhronizacija dvije strateške agende suštinski važna i zaključci do kojih smo došli tokom ova dva dana zasigurno će pomoći dodatnom usklađivanju dva razvojna plana, budući da smo uspjeli da jasno identifikujemo podudarnosti, tačke presjeka, mogućnosti optimizacije resursa, prostor za unapređenje politika, ali i neiskorištene mogućnosti“ – kazala je Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori.

Pristupanje Evropskoj uniji predstavlja ključni razvojni prioritet Crne Gore. Uporedo, Crna Gora je, kao jedna od 193 članice Ujedinjenih nacija, usvojila Agendu održivog razvoja do 2030 zasnovanu na 17 Ciljeva održivog razvoja. Crna Gora je strateški opredijeljena da integriše Ciljeva održivog razvoja u nacionalne politike kako bi ubrzala proces pristupanja Evropskoj uniji.

Skup je organizovan u okviru globalnog procesa integracije Ciljeva orživog razvoja u nacionalne politike pod nazivom „Uključivanje u glavne tokove, ubrzavanje i podrška u implementaciji politika“ (Mainstreaming, Acceleration and Policy Support – MAPS), uz podršku regionalnog centra UNDP u Istanbulu.

Foto galerija sa skupa: http://bit.ly/2n7ofPp

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA / UNDP / DEGACIJA EVROPSKE UNIJE U CRNOJ GORI

Saopštenja

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...

Crna Gora primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet

0
Crna Gora je primljena u Evropski ekonomski socijalni komitet (EESC), koji predstavlja prvu instituciju Evropske unije koja je otvorila svoja vrata i zemljama kandidatima....