Naslovnica Info Press info Marković: Obrazovanju posvećena pažnja u okviru poglavlja 23

Marković: Obrazovanju posvećena pažnja u okviru poglavlja 23

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da je obrazovanje opravdano označeno kao oblast od posebnog rizika kada je riječ o korupciji.

On je, na Nacionalnoj konferenciji o korupciji u obrazovanju „Da samo znanje donosi zvanje“ kazao da je obrazovanju i u okviru pregovaračkog poglavlja 23 posvećena pažnja.

Marković je naglasio, kako je naveo, snažnu političku volju Vlade Crne Gore za jačanje mehanizama borbe protiv korupcije u svim segmentima.

„Ta borba ne smije biti samo reaktivna i represivna jer bismo je onda sveli na posljednju liniju odbrane gdje se borimo sa posljedicama“, rekao je Marković.

Ona, kako je poručio, mora biti proaktivna i preventivna, „usmjerena na uzroke, posebno u oblastima gdje su posljedice dužeg trajanja, kao što je obrazovanje“.

Uljarević: Crnogorski univerziteti su daleko od postizanja optimalnih rezultata

Izvršna direktora Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević ocijenila je da su crnogorski univerziteti daleko od optimalnih rezultata u borbi protiv korupcije i najavila da će CGO ukazati na još slučajeva plagiranja stručnih radova.

a005

Ona je kazala da postoji napredak u borbi protiv korupcije u obrazovanju, ali i ukazala na brojne probleme.

„Crnogorski univerziteti su daleko od postizanja optimalnih rezultata u borbi protiv korupcije, posebno one na visokom nivou“, ocijenila je Uljarević.

Prema njenim riječima, korupcija u obrazovanju, najizraženija je u visokoškolskim ustanovama.

„Tu su mogućnosti zloupotrebe i koristi od nje najveće, a štetu trpi Budžet Crne Gore, studenti i cijelo društvo“, rekla je Uljarević.

Ona je rekla da su privatni univerziteti poželjni zbog konkurencije i povećanja kvaliteta obrazovanja. „Ali ti univerziteti moraju u cjelosti poštovati akademska pravila, kao što je načelo etike i akademske čestitosti“, kazala je Uljarević.

Ona je time ukazala i na pitanje eventualnog postojanja plagijata i neophodnost odgovora na te pojave na samom univerzitetu, „baš kao i pred nadležnim sudskim organima“.

„Rasvjetljavanje slučajeva „Vlahović i Babović“ je pravno, ali i etičko pitanje“, kazala je Uljarević.

Prema njenim riječima, CGO je podnio prijave protiv osumnjičćenih za plagiranje radova, dok Univerzitet „nije smogao snage da se prema njima adekvatno odredi i pokaže privrženost etičkim principima“.

a003

CGO, kako je poručila Uljarević, predlaže uvođenje obaveze objavljivanja magistarskih i doktorskih radova akademske strukture zapošeljenih na visokoškolskim ustanovama, kao i nosioca javnih ovlašćenja, na portalima visokoškolskih ustanova, kao i na sajtu Ministarstva prosvjete za nosioce javnih ovlašćenja.

„Naše informacije ukazuju da u akademskoj zajednici i među našim funkcionerima ima još onih koji su prekršili princip akademske čestitosti i zakona“, poručila je Uljarević.

CGO će, kako je najavila, u narednih godinu dokumentovano predstaviti neke od ilustrativnih slučajeva.

„Nadam se da će i reakcije nadležnih organa akademske zajednice tada biti zrelije, profesionalnije i učinkovitije“, poručila je Uljarević.

Ona je ukazala i na značaj uključivanja akademske zajednice u te procese, navodeći da ni studentska populacija ne pokazuje dovoljno aktivizma.

„Održivi antikoruptivni mehanizmi treba da dovedu do toga da je zvanje rezultat znanja kojim neko raspolaže, a ne da se zvanje, kako nam tekući primjeri crnogorske zbilje pokazuju, plaši znanja“, navela je Uljarević.

Prema njenim riječima, privremenim zatvaranjem poglavnja 26 – Obrazovanje i kultura, nijesu riješeni svi problemi u toj oblasti.

Vojvodić: Bez djelotvornog partnerstva svih činilaca društva nema istinske posvećenosti javnom dobru

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmila Vojvodić, kazala je da je o problemima u toj oblasti neophodno javno razgovarati i suočavati se sa njima.

„Bez djelotvornog partnerstva svih činilaca društva nema istinske posvećenosti javnom dobru“, poručila je Vojvodić.

a002

Ona je ukazala da tranziciono iskustvo drugih država govori da se reformama ne može pristupiti a da svi sudionici tog procesa ne razumiju mjere koje se preduzimaju.

„Govorim to jer ni šire društvo, niti medijska zajednica, niti akademske zajednice nisu sklone da razgovaraju javno i konatruktivno o problemima“, kazala je Vojvodić.

Ona je ukazala na aktivnosti na UCG, podsjećajući da je usvojen novi Etički kodeks, dokument o sistematizacijii Rektorata UCG, kao i nedavno donošenje Analize stanja na UCG.

Vojvodić je ocijenila da su problemi u sistemu visokog obrazopvanja zajednički svim državama Zapadnog Balkana, navodeći da to povezuje sve ustanove.

„Problemi koje imamo dijelimo svi na Zapadnom Balkanu, ti problemi nas spajaju, ti izazovi nas upućuju da budemo mnogo više u regionu zajedno“, poručila je Vojvodić.

Ona je naglasila značaj afirmacije antikoruptivnih mjera u oblasti obrazovanja.

„Afirmacija antikoruptivnih mjera, prekid sa praksom nezakonitog, neetičkog i neprofesionalnog u akademskoj zajednici, posebna je vrsta borbe u kojoj se moramo nositi sa mnogo nepriličnih predrasuda i manipulacija“, rekla je Vojvodić.

Prema njenim riječima, nijesi iznenađenje ni otpori koji postoji unutar i izvan akademske zajednice, kao i „vulgarna medijska manipulacija“ i politizacija.

„Na sreću, mi moramo mjeriti u prostoru otvorenog evropskog obrazovanja a u tom slučaju samoproglašeni, naučni i moralni autoriteti teško opstaju i u njihovoj vlastitoj uobrazilji“, kazala je Vojvodić.

Vasiljević: Znam da pojedini „čelnici studenata“ prodaju mjesta koja dobiju

Predsjednik Vijeća Studenata Filozofskog fakulteta Strahinja Vasiljević, na pitanje novinara da li postoji korupcija među studentima i u kojim se ona pojavljuje, kazao je da nova uprava UCG pokazuje pomake u borbi protiv korupcije.

„Studenti to i dalje ne osjećaju u dovoljnoj mjeri“, rekao je Vasisljević, ukazujući na otkaze profesorima sa duplom angažmanom kao primjer napretka.

„Imao sam prilike da se susretnem sa raznim problemima sa kojima se studentu susreću na UCG“, rekao je Vasiljević novinarima nakon konferencije.

Upitan da li postoji korupcija kod raspodjele mjesta u studentskim domovima, Vasiljević je rekao da zna da pojedini „čelnici studenata“ prodaju mjesta koja dobiju.

„Kada je u pitanju raspodjela mjesta u domovima, vjerovatno da postoje određeni vidovi korupcije, time što određeni predstavnici studenata mjesta koja dobiju prodaju za velike pare“, kazao je Vasiljević.

Izvor: MINA

Saopštenja

Veliko interesovanje opština za učešće u programu URBACT

0
Crna Gora po prvi put ima priliku da učestvuje u programu URBACT, kojim se podstiče povezivanje gradova iz čitave Evrope i doprinosi održivom urbanom...

Novaković Đurović za TV Vijesti: Neće biti blokade pregovora sa EU

0
Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović kazala je da neće biti blokade pregovora Evropske unije sa Crnom Gorom. "Nije bilo pesimističkih poruka, bilo je...

Sesije za zainteresovane strane u okviru četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU

0
Pozivamo zainteresovane strane da se uključe u oblikovanje četvrte Nedjelje makroregionalnih strategija EU (EU MRS Week), predlože teme i govore na sesijama koje sami...

Vujović: Crnoj Gori neće biti uskraćena podrška iz EU fondova

0
Crna Gora nije dobila nikakvu zvaničnu najavu iz institucija Evropske unije (EU) o mogućem umanjenju podrške iz evropskih fondova, kazao je vršilac dužnosti generalnog...

Info dan o Prvom poziv programa URBACT IV za gradove

0
Ministarstvo evropskih poslova i Zajednica opština Crne Gore organizuju info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa URBACT IV u...