Naslovnica Info Intervjui Marković: Renoviranje kuće Iva Andrića značajno za razvoj kulture i kreiranje održive turističke ponude naše države

Marković: Renoviranje kuće Iva Andrića značajno za razvoj kulture i kreiranje održive turističke ponude naše države

„Renoviranje kuće Iva Andrića i njeno pretvaranje u muzej ovog slavnog Nobelovca, sprovedeno je u okviru projekta Co.co.Tour, koji se finansira iz Interreg Ipa programa prekogranične saradnja Italija – Albanija – Crna Gora, poručila je savjetnica glavne pregovaračice“, Dragana Marković.

Marković je danas gostovala u emisiji „Evropa“ na Radiju Crne Gore.

Kako je pojasnila, Interreg Ipa program prekogranične saradnja Italija – Albanija – Crna Gora, predstavlja finansijski najznačajniji program evropske prekogranične saradnje u kojem učestvuje Crna Gora, ukupne vrijednosti 93 miliona eura.

Marković je istakla da je, pored važne finansijske dimenzije, od značaja i činjenica da Crna Gora i Albanija mogu koristiti brojne prednosti saradnje i razmjene iskustva i znanja s partnerima iz EU. U tom kontekstu je podsjetila da su, projektom Co.Co. Tour, koristeći raspoloživa sredstva iz IPA fondova, kao i iskustva italijanskih partnera, kreirana dva ekomuzeja u Albaniji i Crnoj Gori koji će postati centri za unapređenje materijalnog i nematerijalnog nasljeđa obalnih teritorija, kroz spoj tradicije, kulture, kulinarstva i jačanja starih zanata, čime se direktno utiče na razvoj održive ponude zasnovane na unapređenju nasljeđa i uvođenju inovacija.

Ona je pojasnila da je otvaranje Eko-muzeja, u okviru kojeg je Kuća nobelovca Iva Andrića određena kao glavna aktivna tačka muzeja zajednice i turizma zajednice, a uključuje i nekoliko drugih objekata poput Njegoševe škole, Gradske biblioteke i mnogih drugih, realizovano uz strogo poštovanje pravila i procedura EU o sprovođenju programa prekogranične saradnje i predstavlja uspješan primjer realizacije projekata finansiranih od strane EU.

Izrazila je zadovoljstvo što su Opština Herceg Novi i Agencija za lokalnu demokratiju, zajednički pripremili projektnu ideju i prepoznali potencijal kuće Iva Andrića, ne samo za sferu kulture nego i za kreiranje nove održive turističke ponude Herceg Novog.

„Danas kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će, sigurna sam, i dalje privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na ljestvici vrijednosti, te predstavljati nezaobilazno mjesto u okviru školskih, ali i turističkih posjeta Herceg Novom. Sigurna sam da će, pored brojnih drugih projekata, ova kuća postati simbol saradnje Crne Gore i Evropske unije“, kazala je Marković.

Ona je poručila da Vlada Crne Gore, kroz nadležnost Kancelarije za evropske integracije koja koordinira učešće Crne Gore u programima prekogranične saradnje, pomaže opštinama i nevladinim organizacijama u povlačenju sredstava koja je Evropska unija stavila na raspolaganje i obezbjeđuje neophodnu podršku radi uspješnog sprovođenja projekata.

Iznijela je očekivanje da  će ovakvih projekata u budućnosti biti što više jer su oni pokazatelj kako kroz povezivanje ljudi i institucija, u okviru prekogranične saradnje, možemo doći do opipljivih rezultata koji koriste široj zajednici.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...