Naslovnica Info Press info Marković: Trenutno stanje u poglavljima 23 i 24 treba da bude razlog...

Marković: Trenutno stanje u poglavljima 23 i 24 treba da bude razlog za zadovoljstvo

Trenutno stanje u procesu pregovaranja Crne Gore i Evropske unije u poglavljima 23 i 24 je zadovoljavajuće, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković, dok iz opozicije smatraju da su potrebni konkretni rezultati u tim oblastima.

Marković je na sjednici Odbora za antikorupciju, kazao da je period između dva izvještaja o napretku obilježilo zaokruživanje zakonske osnove i da je odmakla izgradnja institucionalnog okvira po evropskom projektu.

„Trenutno stanje u poglavljima 23 i 24 treba da bude razlog za zadovoljstvo“, ocijenio je Marković, koji je i predsjednik Savjeta za vladavinu prava.

On je rekao da dva kapitalna poduhvata- formiranje specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za spriječavanje korupcije, teku planiranom dinamikom.

Marković je ukazao na to da su velika očekivanja od specijalnog državnog tužilaštva.

„Suština problema nije u kvantitetu procesuiranih slučajeva nego u njihovom kvalitetu“, poručio je potpredsjednik Vlade, navodeći da rezultati moraju biti bolji sve i da se ništa nije mijenjalo u zakonodavstvu.

On je kazao da je pri kraju formiranje specijalizovanog odeljenja Višeg suda u Podgorici za suđenje u predmetima korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Formiranje Agencije za spriječavanje korupcije realizuje se, kako je naveo Marković, kako je planirano.

On je najavio da će Agencija 90 dana od osnivanja izabrati direktora, a 60 dana nakon tog izbora biće doneseni akti za rad te intstitucije.

Marković je ukazao na to da, kada je riječ o njenim nadležnostima, pitanje pristupa bankarskim računima Agencije ostaje otvoreno.

Kada je u pitanju pravosuđe, on je rekao da će rezultati pokazati koliko su bile uspješne reforme na zakonodavnom i institucionalnom nivou.

„U ovoj fazi pregovora sa postojećim kapacitetima sigurno razvijamo uvjerljivi bilans početnih rezultata, posebno kada je riječ o organizovanom kriminalu“, ocijenio je Marković.

On je ukazao da je na kraju 2014. godine zabilježen podatak o ukupno jednoj toni i 346 kilograma zaplijenjenih narkotika što je, kako je naveo Marković, 30,55 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Predsjednik Odbora za antikorupciju, Predrag Bulatović smatra da je, kada je u pitanju Agencija za borbu protiv korupcije, potrebno precizirati šta podrazumijeva radno iskustvo.

„Potrebno je stvoriti pretpostavke da Agencija formalno počne sa radom do januara naredne godine“, poručio je on.

Branko Čavor iz Demokratske partije socijalista (DPS) je kazao da su vidni ostvareni rezultati u toj oblasti, navodeći je Vlada odgovorno odradila posao oko Evropske unije.

“Podržavam onaj dio priče koji se odnosi na Agenciju za spriječavanje korupcije- treba je dovesti do kraja veoma osmišljeno, dobro planirano i stvoriti sve kapacitete“, rekao je on.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta (DF) smatra da je Agencija „lizalica koju ovaj režim nudi Evropi“.

On je kazao da je ista priča bila i sa specijalnim tužilaštvom i ustavnim amandmanima.

„Stanje bezbjednosti i stanje u pravosuđu gore je nego prije tri godine i reforme su nevidljive, a posebno one obavještajno bezbjednosnog sektora“, ocijenio je Pavlović, navodeći da je riječ o papirnim reformama, kozmetičkim promjenama i stanju koje je zabrinjavajuće.

On je, govoreći o o pitanju bankovnog računa u vezi sa Agencijom, kazao da nigdje u Evropi ne postoji taj problem sa agencijama tog tipa.

„Ima kod nas zbog toga što je Sveto Marović imao one pare na računu, pa sada treba nekako to da se zaustavi i stanje na njegovim računima proglašeno je tajnim“, kazao je Pavlović.

On smatra da su NATO kriterijumi značajno spušteni.

„Valjda da nisu toliko niži od briselskih kriterijuma, NATO ne bi primio Albaniju“, ocijenio je Pavlović.

On smatra da je bezbjedonosni problem Crne Gore “mafijaška, a ne islamska država”, objašnjavajući da ne želi da minimizira opasnosti od terorističkih uticaja.

Zoran Miljanić iz Kluba samostalnih poslanika kazao je da u opoziciji nema razloga za zadovoljstvo, jer, kako je naveo, nema rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Sve dok ne bude presuda za korupciju na visokom nivou, mi ćemo biti nezadovoljni“, poručio je Miljanić.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović kazao je da je Agenciji potrebno dati šansu iako, kako je naveo, ima ogromnih razloga za sumnju.

“Mi očekujemo konkretne rezultati na tom polju, a najveći dio posla treba da obave državne institucije”, kazao je on.

Pajović smatra da te institucije imaju kapacitete za ostvarivanje mjerljivih rezultata.

“Nemamo u državi ključnu poruku da se korupcija u Crnoj Gori ne isplati”, zaključio je Pajović.

Milan Knežević iz DF-a kazao je da je akcioni plan za sproveđenje strategije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala za period 2013/2014. godine podsjeća na “prepariranog pauna”.

“Iz daljine izgleda prelijepo, sav u raskoši i sjaju, čini se da će da poleti. Što se više približavamo tom paunu uviđamo da je pun papira, žvaka i čega sve još ne što je korišćeno u tom prepariranju”, kazao je Knežević.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

EU DIGITALNI COVID SERTIFIKAT – NOVA KARTA ZA PUTOVANJA

0
Pandemija COVID-19 gotovo dvije godine na negativan način oblikuje život stanovnika Evrope i svijeta, definišući nova pravila ponašanja praćena restriktivnim mjerama koje su primorale...

Kordić sa šefovima radnih grupa za pregovore: Visoka podrška članstvu u EU je priznanje...

0
„Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora i njihovi timovi su okosnica procesa pregovora s EU, a priznanje za njihov kontinuirani rad dolazi i...

Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

0
Građani su zadržali visok stepen podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati istraživanja koje je za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade sprovela Agencija...

Predstavljanje rezultata istraživanja javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne...

0
Generalni sekretarijat Vlade, u srijedu 28. jula u 10.00 sati, u EU info centru organizuje konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni rezultati...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 10...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...