Naslovnica Info Press info Marković: Trenutno stanje u poglavljima 23 i 24 treba da bude razlog...

Marković: Trenutno stanje u poglavljima 23 i 24 treba da bude razlog za zadovoljstvo

Trenutno stanje u procesu pregovaranja Crne Gore i Evropske unije u poglavljima 23 i 24 je zadovoljavajuće, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Duško Marković, dok iz opozicije smatraju da su potrebni konkretni rezultati u tim oblastima.

Marković je na sjednici Odbora za antikorupciju, kazao da je period između dva izvještaja o napretku obilježilo zaokruživanje zakonske osnove i da je odmakla izgradnja institucionalnog okvira po evropskom projektu.

„Trenutno stanje u poglavljima 23 i 24 treba da bude razlog za zadovoljstvo“, ocijenio je Marković, koji je i predsjednik Savjeta za vladavinu prava.

On je rekao da dva kapitalna poduhvata- formiranje specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za spriječavanje korupcije, teku planiranom dinamikom.

Marković je ukazao na to da su velika očekivanja od specijalnog državnog tužilaštva.

„Suština problema nije u kvantitetu procesuiranih slučajeva nego u njihovom kvalitetu“, poručio je potpredsjednik Vlade, navodeći da rezultati moraju biti bolji sve i da se ništa nije mijenjalo u zakonodavstvu.

On je kazao da je pri kraju formiranje specijalizovanog odeljenja Višeg suda u Podgorici za suđenje u predmetima korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Formiranje Agencije za spriječavanje korupcije realizuje se, kako je naveo Marković, kako je planirano.

On je najavio da će Agencija 90 dana od osnivanja izabrati direktora, a 60 dana nakon tog izbora biće doneseni akti za rad te intstitucije.

Marković je ukazao na to da, kada je riječ o njenim nadležnostima, pitanje pristupa bankarskim računima Agencije ostaje otvoreno.

Kada je u pitanju pravosuđe, on je rekao da će rezultati pokazati koliko su bile uspješne reforme na zakonodavnom i institucionalnom nivou.

„U ovoj fazi pregovora sa postojećim kapacitetima sigurno razvijamo uvjerljivi bilans početnih rezultata, posebno kada je riječ o organizovanom kriminalu“, ocijenio je Marković.

On je ukazao da je na kraju 2014. godine zabilježen podatak o ukupno jednoj toni i 346 kilograma zaplijenjenih narkotika što je, kako je naveo Marković, 30,55 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Predsjednik Odbora za antikorupciju, Predrag Bulatović smatra da je, kada je u pitanju Agencija za borbu protiv korupcije, potrebno precizirati šta podrazumijeva radno iskustvo.

„Potrebno je stvoriti pretpostavke da Agencija formalno počne sa radom do januara naredne godine“, poručio je on.

Branko Čavor iz Demokratske partije socijalista (DPS) je kazao da su vidni ostvareni rezultati u toj oblasti, navodeći je Vlada odgovorno odradila posao oko Evropske unije.

“Podržavam onaj dio priče koji se odnosi na Agenciju za spriječavanje korupcije- treba je dovesti do kraja veoma osmišljeno, dobro planirano i stvoriti sve kapacitete“, rekao je on.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta (DF) smatra da je Agencija „lizalica koju ovaj režim nudi Evropi“.

On je kazao da je ista priča bila i sa specijalnim tužilaštvom i ustavnim amandmanima.

„Stanje bezbjednosti i stanje u pravosuđu gore je nego prije tri godine i reforme su nevidljive, a posebno one obavještajno bezbjednosnog sektora“, ocijenio je Pavlović, navodeći da je riječ o papirnim reformama, kozmetičkim promjenama i stanju koje je zabrinjavajuće.

On je, govoreći o o pitanju bankovnog računa u vezi sa Agencijom, kazao da nigdje u Evropi ne postoji taj problem sa agencijama tog tipa.

„Ima kod nas zbog toga što je Sveto Marović imao one pare na računu, pa sada treba nekako to da se zaustavi i stanje na njegovim računima proglašeno je tajnim“, kazao je Pavlović.

On smatra da su NATO kriterijumi značajno spušteni.

„Valjda da nisu toliko niži od briselskih kriterijuma, NATO ne bi primio Albaniju“, ocijenio je Pavlović.

On smatra da je bezbjedonosni problem Crne Gore “mafijaška, a ne islamska država”, objašnjavajući da ne želi da minimizira opasnosti od terorističkih uticaja.

Zoran Miljanić iz Kluba samostalnih poslanika kazao je da u opoziciji nema razloga za zadovoljstvo, jer, kako je naveo, nema rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Sve dok ne bude presuda za korupciju na visokom nivou, mi ćemo biti nezadovoljni“, poručio je Miljanić.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović kazao je da je Agenciji potrebno dati šansu iako, kako je naveo, ima ogromnih razloga za sumnju.

“Mi očekujemo konkretne rezultati na tom polju, a najveći dio posla treba da obave državne institucije”, kazao je on.

Pajović smatra da te institucije imaju kapacitete za ostvarivanje mjerljivih rezultata.

“Nemamo u državi ključnu poruku da se korupcija u Crnoj Gori ne isplati”, zaključio je Pajović.

Milan Knežević iz DF-a kazao je da je akcioni plan za sproveđenje strategije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala za period 2013/2014. godine podsjeća na “prepariranog pauna”.

“Iz daljine izgleda prelijepo, sav u raskoši i sjaju, čini se da će da poleti. Što se više približavamo tom paunu uviđamo da je pun papira, žvaka i čega sve još ne što je korišćeno u tom prepariranju”, kazao je Knežević.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...