Naslovnica Info Press info Marović: Crna Gora njeguje snažno partnerstvo sa Turskom i Mađarskom

Marović: Crna Gora njeguje snažno partnerstvo sa Turskom i Mađarskom

Intenzivni susreti na najvišem političkom nivou, redovna i dobra saradnja u bilateralnom, političkom i ekonomskom kontekstu svjedoče dobrim, prijateljskim i sadržajnim odnosima Republike Turske i Crne Gore, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Marović je izrazila je zahvalnost na podršci koju je Turska, kao jedna od najvažnijih saveznica NATO Alijanse, pružala Crnoj Gori na njenom putu ka viziji evroatlantske države.

“Jako su nam značajni i brojni projekti i investicije turskih kompanija u Crnoj Gori, kao i dalja saradnja u ekonomskoj, ali i sferi kulture i nauke”, poručila je Marović.

Ambasadroka Ozan je izrazila uvjerenje da će dvije države nastaviti i produbiti dosadašnju dobru saradnju, posebno u ekonomskom kontekstu, ali i naglasila nedvosmislenu podršku budućnosti Balkana u Evropskoj uniji.

“Turska podržava stremljenja nove Vlade da uključi sve relevantne predstavnike građana Crne Gore i time pokaže da je zajedništvo i multinacionalno biće Crne Gore jedan od njenih prioriteta”, zaključila je Ozan.

Na sastanku potpredsjednice Marović sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem potvrđena je snažna podrška ove države evropskoj integraciji Crne Gore.

“Mađarska ostaje veliki prijatelj Crne Gore i nastaviće da joj pruža kako političku, tako i ekspertsku podršku na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručio je ambasador Nađeši.

Marović je podsjetila da je Mađarska tradicionalan partner Crne Gore na njenom reformskom putu, a politička podrška Mađarske u procesu pregovora sa EU je od izuzetnog značaja. 

“Pojednostavićemo pregovaračku strukturu i učiniti je efikasnom kako bi adekvatno odgovorili na preostale obaveze iz pregovaračkog procesa, približili ga građanima i ponovo učinili živim”, objasnila je Marović.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i dogovorili konkretizaciju modela buduće saradnje na polju evropske integracije.

Saopštenja

CG još nije dobila Non pejper, poruke Brisela jasne

0
Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da taj resor još nije formalno dobio nezvanični dokument Evropske unije (EU) o poglavljima 23 i 24...

Marović u Briselu: Naše evropsko opredjeljenje potvrđujemo konkretnim rezultatima

0
„Ciljevi i prioriteti ove Vlade su jasni kad je pristupanje Crne Gore EU u pitanju. Svi raspoloživi kapaciteti će biti iskorišćeni kako bismo na...

Uskoro prvi poziv za program Interreg IPA Južni Jadran: online info dan 26. maja

0
Zajednički sekretarijat novog programa Interreg IPA Južni Jadran za period 2021–2027. godine organizovaće u četvrtak 26. maja online info dan kako bi se potencijalni...

Vlada ostaje otvorena za regionalnu i makroregionalnu saradnju

0
“EUSAIR predstavlja dodatnu vrijednost i podršku procesu pristupanja olakšavanjem usvajanja EU acquis-a, jačanjem administrativnih kapaciteta, uspostavljanjem i razvojem sinergije sa programima Evropske teritorijalne saradnje...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

0
Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju  i ministrica evropskih poslova dr Jovana Marović boraviće od sjutra...