Naslovnica Info Press info Marović: Crna Gora njeguje snažno partnerstvo sa Turskom i Mađarskom

Marović: Crna Gora njeguje snažno partnerstvo sa Turskom i Mađarskom

Intenzivni susreti na najvišem političkom nivou, redovna i dobra saradnja u bilateralnom, političkom i ekonomskom kontekstu svjedoče dobrim, prijateljskim i sadržajnim odnosima Republike Turske i Crne Gore, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Marović je izrazila je zahvalnost na podršci koju je Turska, kao jedna od najvažnijih saveznica NATO Alijanse, pružala Crnoj Gori na njenom putu ka viziji evroatlantske države.

“Jako su nam značajni i brojni projekti i investicije turskih kompanija u Crnoj Gori, kao i dalja saradnja u ekonomskoj, ali i sferi kulture i nauke”, poručila je Marović.

Ambasadroka Ozan je izrazila uvjerenje da će dvije države nastaviti i produbiti dosadašnju dobru saradnju, posebno u ekonomskom kontekstu, ali i naglasila nedvosmislenu podršku budućnosti Balkana u Evropskoj uniji.

“Turska podržava stremljenja nove Vlade da uključi sve relevantne predstavnike građana Crne Gore i time pokaže da je zajedništvo i multinacionalno biće Crne Gore jedan od njenih prioriteta”, zaključila je Ozan.

Na sastanku potpredsjednice Marović sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem potvrđena je snažna podrška ove države evropskoj integraciji Crne Gore.

“Mađarska ostaje veliki prijatelj Crne Gore i nastaviće da joj pruža kako političku, tako i ekspertsku podršku na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručio je ambasador Nađeši.

Marović je podsjetila da je Mađarska tradicionalan partner Crne Gore na njenom reformskom putu, a politička podrška Mađarske u procesu pregovora sa EU je od izuzetnog značaja. 

“Pojednostavićemo pregovaračku strukturu i učiniti je efikasnom kako bi adekvatno odgovorili na preostale obaveze iz pregovaračkog procesa, približili ga građanima i ponovo učinili živim”, objasnila je Marović.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i dogovorili konkretizaciju modela buduće saradnje na polju evropske integracije.

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...