Naslovnica Info Press info Marović: EU da pronađe efikasnije modele za jačanje demokratije na Zapadnom Balkanu

Marović: EU da pronađe efikasnije modele za jačanje demokratije na Zapadnom Balkanu

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović učestvovala je na panelu „Odgovorna javna uprava za jače demokratije u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi i Srednjem Istoku i Sjevernoj Africi – fokus na Ukrajinu“, u okviru globalnog foruma „Izgradnja povjerenja i jačanje demokratije“, koji je održan u Luksemburgu.

Marović je ukazala na važnost dosljedne primjene Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU, te potrebe uvođenja sankcija prema onima koji je ne poštuju, a žele biti članica.

Kako je kazala, EU mora govoriti jednim glasom i pronaći efikasnije modele kako bi očuvala demokratske tekovine koje baštini od svog osnivanja. U tom kontekstu, ona je ukazala na važnost pune integracije država Zapadnog Balkana, kroz bolju i efikasniju primjenu nove metodologije pristupanja i konkretnije benefite za građane država koje su u procesu pristupanja.

Na marginama foruma, potpredsjednica Marović se sastala sa ministarkom pravde Luksemburga Samantom Tanson sa kojom je razmijenila mišljenje u vezi sa reformama koje Crna Gora sprovodi u oblastima koje se odnose na vladavinu prava.

Marović je ukazala na jasan proevropski kurs Crne Gore, ali i potrebu za dodatnom podrškom EU da se proces ubrza. U tom kontekstu, potpredsjednica je istakla punu posvećenost i odlučnost Vlade u ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24,  bez obzira na političke prilike koje, kako je navela, onemogućavaju postizanje konsenzusa političkih aktera u Skupštini Crne Gore za donošenje ključnih odluka u vezi sa pravosudnim sistemom.

Ona je, takođe, podsjetila na punu usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, na temelju koje je  Crna Gora uvela sankcije Ruskoj Federaciji i stala u red zemalja koje apsolutno osuđuju rusku agresiju u Ukrajini.

Ministarka Tanson je istakla da Luksemburg snažno podržava reformske napore Crne Gore u pravcu ispunjenja uslova za dostizanje punopravnog članstva u EU. Ona je izrazila zabrinutost zbog političke situacije u Crnoj Gori i ukazala na potrebu postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u cilju nastavka integracionog puta Crne Gore ka EU.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa konkretnim mehanizmima podrške EU u rješavanju postojeće političke krize sa ciljem deblokade rada institucija pravosuđa i nastavka integracionog puta.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...