Naslovnica Info Press info Marović: EU da pronađe efikasnije modele za jačanje demokratije na Zapadnom Balkanu

Marović: EU da pronađe efikasnije modele za jačanje demokratije na Zapadnom Balkanu

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović učestvovala je na panelu „Odgovorna javna uprava za jače demokratije u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi i Srednjem Istoku i Sjevernoj Africi – fokus na Ukrajinu“, u okviru globalnog foruma „Izgradnja povjerenja i jačanje demokratije“, koji je održan u Luksemburgu.

Marović je ukazala na važnost dosljedne primjene Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU, te potrebe uvođenja sankcija prema onima koji je ne poštuju, a žele biti članica.

Kako je kazala, EU mora govoriti jednim glasom i pronaći efikasnije modele kako bi očuvala demokratske tekovine koje baštini od svog osnivanja. U tom kontekstu, ona je ukazala na važnost pune integracije država Zapadnog Balkana, kroz bolju i efikasniju primjenu nove metodologije pristupanja i konkretnije benefite za građane država koje su u procesu pristupanja.

Na marginama foruma, potpredsjednica Marović se sastala sa ministarkom pravde Luksemburga Samantom Tanson sa kojom je razmijenila mišljenje u vezi sa reformama koje Crna Gora sprovodi u oblastima koje se odnose na vladavinu prava.

Marović je ukazala na jasan proevropski kurs Crne Gore, ali i potrebu za dodatnom podrškom EU da se proces ubrza. U tom kontekstu, potpredsjednica je istakla punu posvećenost i odlučnost Vlade u ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24,  bez obzira na političke prilike koje, kako je navela, onemogućavaju postizanje konsenzusa političkih aktera u Skupštini Crne Gore za donošenje ključnih odluka u vezi sa pravosudnim sistemom.

Ona je, takođe, podsjetila na punu usaglašenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, na temelju koje je  Crna Gora uvela sankcije Ruskoj Federaciji i stala u red zemalja koje apsolutno osuđuju rusku agresiju u Ukrajini.

Ministarka Tanson je istakla da Luksemburg snažno podržava reformske napore Crne Gore u pravcu ispunjenja uslova za dostizanje punopravnog članstva u EU. Ona je izrazila zabrinutost zbog političke situacije u Crnoj Gori i ukazala na potrebu postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u cilju nastavka integracionog puta Crne Gore ka EU.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa konkretnim mehanizmima podrške EU u rješavanju postojeće političke krize sa ciljem deblokade rada institucija pravosuđa i nastavka integracionog puta.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Uspješno završena ekspertska misija na temu nezavisnih i regulatornih tijela

0
Završnim sastankom okončana je misija Evropske komisije o nezavisnim i regulatornim tijelima koja će omogućiti sveobuhvatnu procjenu institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija....

Crna Gora bilježi odlične rezultate i posvećena je daljem uspješnom korišćenju EU fondova i...

0
,,Nastavak pravovremene implementacije projekata i dobra koordinacija svih aktera u sistemu za upravljanje fondovima EU od izuzetne je važnosti u cilju ispunjenja obaveza iz...

Konferencija „Zelena tranzicija na Mediteranu“ povodom završetka programa Interreg MED

0
Povodom završetka projekata koji su podržani kroz Interreg Mediteranski program 2014-2020 (Interreg MED), Ministarstvo evropskih poslova u petak 16. decembra organizuje konferenciju pod nazivom...

Nove donacije Evropske unije – 40 miliona eura za razvoj infrastrukture

0
Crnoj Gori je za 3 nova infrastrukturna projekta odobreno dodatnih 40 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije, odlučeno je na drugom sastanku Operativnog odbora...

Peer review misija Evropske komisije u Crnoj Gori od 5. do 9. decembra

0
Peer review misija Evropske komisije boraviće u Crnoj Gori od 5. do 9. decembra, s ciljem analize institucionalnog okvira nezavisnih nadzornih ili regulatornih institucija, radi procjene...