Naslovnica Info Press info Marović i Felten: Crna Gora da ostane čvrsto na svom evropskom putu

Marović i Felten: Crna Gora da ostane čvrsto na svom evropskom putu

Bez obzira na aktuelnu situaciju, Crna Gora mora ostati na evropskom putu i nastaviti sa sprovođenjem reformi koje će je priremiti za punopravno članstvo u EU, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom.

„Prioriteti Vlade u tehničkom mandatu ostaju imenovanja članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, ali i ispunjenje ostalih prioritetnih mjerila, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje državnih institucija i obezbijedili uslovi za regularno održavanje parlamentarni izbora“, kazala je Marović.

Kako je navela, ukoliko u tome uspijemo i napravimo napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, očekivanja je da će Evropska komisija to uzeti u obzir prilikom finalizacije godišnjeg izvještaja za Crnu Goru.

Ona je informisala ambasadora o rekonstrukciji pregovaračke strukture, istakavši da je proces zaokruživanja svih radnih grupa u finalnoj fazi, što će doprinijeti da se kompletna struktura za vođenje pristupnih pregovora učini efikasnijom i lakšom za koordinaciju, uz zadržavanje ekspertskog kadra i uključivanje stručnjaka iz civilnog sektora.

Marović je istakla važnost posvećenosti Njemačke Zapadnom Balkanu, kako politički, tako i ekspertski i poželjela ambasadoru uspješan mandat u Crnoj Gori.

Ambasador Felten je prenio zainteresovanost Njemačke za ukupna kretanja i političku situaciju u Crnoj Gori istakavši da je u ovom trenutku neophodno da se ne uzgubi važnost strateškog pravca – puta u Evropsku uniju. Istakao je da je Crna Gora godinama predvodnik u procesu pristupanja i da je važno da nastavi tim putem kako bi materijalizovala dosadašnje napore i rezultate.

„Očekujemo da Crna Gora isporuči konkretne rezultate kako bismo ubrzali proces pristupanja EU, bez obzira na političke okolnosti u zemlji“, kazao je ambasador.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnim dešavanjima u zemlji i EU i zajednički naglasili značaj Berlinskog procesa za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na putu prema EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Crna Gora nastavila da radi na ispunjavanju svojih obavezau oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i...

0
Crnogorske institucije su, tokom proteklog perioda, nastavile da rade na ispunjavanju svojih obaveza i dostizanju evropskih standarda u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva....

Mašković: Institucije odlučne da ostvare kredibilne rezultate

0
„U skladu sa novom metodologijom koju je Crna Gora prihvatila, naš ključni prioritet ostaje postizanje mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, uprkos aktuelnoj...

Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

0
„Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvarivanju napretka u pregovaračkom procesu, bez obzira na političku neizvjesnost u...

Dvanaesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku i  petnaesti...

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku i  petnaesti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i Crne...

Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze

0
Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održaće se u utorak, 4. oktobra 2022, u hibridnom formatu. Sastanak...