Naslovnica Info Press info Marović i Felten: Crna Gora da ostane čvrsto na svom evropskom putu

Marović i Felten: Crna Gora da ostane čvrsto na svom evropskom putu

Bez obzira na aktuelnu situaciju, Crna Gora mora ostati na evropskom putu i nastaviti sa sprovođenjem reformi koje će je priremiti za punopravno članstvo u EU, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom.

„Prioriteti Vlade u tehničkom mandatu ostaju imenovanja članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, ali i ispunjenje ostalih prioritetnih mjerila, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje državnih institucija i obezbijedili uslovi za regularno održavanje parlamentarni izbora“, kazala je Marović.

Kako je navela, ukoliko u tome uspijemo i napravimo napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, očekivanja je da će Evropska komisija to uzeti u obzir prilikom finalizacije godišnjeg izvještaja za Crnu Goru.

Ona je informisala ambasadora o rekonstrukciji pregovaračke strukture, istakavši da je proces zaokruživanja svih radnih grupa u finalnoj fazi, što će doprinijeti da se kompletna struktura za vođenje pristupnih pregovora učini efikasnijom i lakšom za koordinaciju, uz zadržavanje ekspertskog kadra i uključivanje stručnjaka iz civilnog sektora.

Marović je istakla važnost posvećenosti Njemačke Zapadnom Balkanu, kako politički, tako i ekspertski i poželjela ambasadoru uspješan mandat u Crnoj Gori.

Ambasador Felten je prenio zainteresovanost Njemačke za ukupna kretanja i političku situaciju u Crnoj Gori istakavši da je u ovom trenutku neophodno da se ne uzgubi važnost strateškog pravca – puta u Evropsku uniju. Istakao je da je Crna Gora godinama predvodnik u procesu pristupanja i da je važno da nastavi tim putem kako bi materijalizovala dosadašnje napore i rezultate.

„Očekujemo da Crna Gora isporuči konkretne rezultate kako bismo ubrzali proces pristupanja EU, bez obzira na političke okolnosti u zemlji“, kazao je ambasador.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnim dešavanjima u zemlji i EU i zajednički naglasili značaj Berlinskog procesa za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na putu prema EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...