Naslovnica Info Press info Marović i Miler: Dobrim rezultatima potvrđujemo da je Crna Gora kredibilan partner...

Marović i Miler: Dobrim rezultatima potvrđujemo da je Crna Gora kredibilan partner EU

„Nova Vlada je odlučna da sprovede sve neophodne reforme i isporuči mjerljive rezultate. Na taj način potvrđujemo da je Crna Gora kredibilan partner EU i državama članicama“, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović na sastanku sa šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske Komisije za susjedstvo i politiku proširenja, Majklom Milerom.

Marović je kazala da je ključni prioritet Vlade ispunjavanje obaveza koje vode dobijanju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 do kraja godine, a što će, kako je kazala, ubrzati kompletan pregovarački proces i omogućiti napredak u privremenom zatvaranju ostalih poglavlja.

Ona je prenijela da je Vlada spremna da radi na stvaranju šireg konsenzusa u Skupštini Crne Gore s ciljem donošenja ključnih odluka potrebnih za ispunjenje obaveza s EU agende.

U tom kontekstu je istakla da su nezavisne sudske i tužilačke institucije ključne za izgradnju društva koje funkcioniše po evropskim principima i standardima.

„Evropska integracija je ujedinjujući faktor crnogorskog društva i svih političkih činilaca i na tome ćemo graditi osnovu za obezbjeđenje konsenzusa za sprovođenje ključnih reformi u procesu pristupanja EU“, kazala je Marović.

„Dobar je momenat i u Crnoj Gori i u Evropskoj uniji u EU da vaša država pokaže mjerljive rezultate na planu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“ poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske Komisije za susjedstvo i politiku proširenja, Majkl Miler.

On je pozdravio usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i pridruživanje sankcijama prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Miler je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa dobrim rezultatima istakavši sremnost da dobre poruke iz Crne Gore predstavi državama članicama i institucijama EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...