Naslovnica Info Press info Marović i Miler: Dobrim rezultatima potvrđujemo da je Crna Gora kredibilan partner...

Marović i Miler: Dobrim rezultatima potvrđujemo da je Crna Gora kredibilan partner EU

„Nova Vlada je odlučna da sprovede sve neophodne reforme i isporuči mjerljive rezultate. Na taj način potvrđujemo da je Crna Gora kredibilan partner EU i državama članicama“, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović na sastanku sa šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske Komisije za susjedstvo i politiku proširenja, Majklom Milerom.

Marović je kazala da je ključni prioritet Vlade ispunjavanje obaveza koje vode dobijanju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 do kraja godine, a što će, kako je kazala, ubrzati kompletan pregovarački proces i omogućiti napredak u privremenom zatvaranju ostalih poglavlja.

Ona je prenijela da je Vlada spremna da radi na stvaranju šireg konsenzusa u Skupštini Crne Gore s ciljem donošenja ključnih odluka potrebnih za ispunjenje obaveza s EU agende.

U tom kontekstu je istakla da su nezavisne sudske i tužilačke institucije ključne za izgradnju društva koje funkcioniše po evropskim principima i standardima.

„Evropska integracija je ujedinjujući faktor crnogorskog društva i svih političkih činilaca i na tome ćemo graditi osnovu za obezbjeđenje konsenzusa za sprovođenje ključnih reformi u procesu pristupanja EU“, kazala je Marović.

„Dobar je momenat i u Crnoj Gori i u Evropskoj uniji u EU da vaša država pokaže mjerljive rezultate na planu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“ poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske Komisije za susjedstvo i politiku proširenja, Majkl Miler.

On je pozdravio usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i pridruživanje sankcijama prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Miler je ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa dobrim rezultatima istakavši sremnost da dobre poruke iz Crne Gore predstavi državama članicama i institucijama EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...