Naslovnica Info Press info Marović na sjednici Odbora za evropske integracije: Vlada ima podršku evropskih partnera...

Marović na sjednici Odbora za evropske integracije: Vlada ima podršku evropskih partnera da ubrza pristupanje Crne Gore EU

„Četrdeset treća Vlada je formirana da bi ubrzala proces evropske integarcije Crne Gore, a uspostavljanjem Ministarstva evropskih poslova, nakon deset godina pristupnih pregovora, koordinaciju smo podigli na viši nivo. Ministarstvo koordinira radom svih institucija i samom pregovaračkom strukturom“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na 16. sjednici Odbora za evropske integracije.

Marović je kazala da aktuelni momenat ide na ruku Crnoj Gori, prije svega zato što Vlada ima podršku evropskih partnera. „Ona je najinkluzivnija do sada i svi signali koje dobijamo jeste da, bez obzira na različitite orijentacije političkih partija koje su u samoj Vladi, postoji jedinstvena želja i cilj svih partija da ubrzamo proces evropske integarcije i to je na prvom mjestu prioriteta Vlade“, kazala je Marović.

Poručila je da drugi bitan faktor predstavlja geopolitički kontekst koji podrazumijeva rat u Ukrajini i zbog čega Crna Gora neće imati olakšice na putu evropskih integracija, ali da EU ima drugačiji tretman u odnosu na države kandidate, da je prisutnija na terenu i ozbiljnije shvata cijelu situaciju koja je nastala uslijed rata u Ukrajini.

Treći element, bitan za Crnu Goru, kako je kazala potpredsjednica je da je procesu proširenja potrebna neka vrsta revitalizacije, te da svi posmatraju Crnu Goru koja je najviše odmakla u procesu, kao potencijanu uspješnu priču koja je potrebna i samoj Evropskoj uniji da bi pokazala da je proces proširenja živ.

Marović je kazala da je u prethodnih skoro stotinu dana rada Vlade napravljen mini akcioni plan za rješavanje preostalih obaveza u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 sa vremenskim okvirom do 1. oktobra.

Istakla je da je uspostavljen Savjet za vladavinu prava koji ima i predstavnika NVO sektora, i započeta rekonstrukcija kompletne pregovaračke strkture.

Kako je kazala, na sljedećoj sjednici Vlade se očekuje donošenje odluka o pregovaračkoj strukturi, kao i o radnim grupama za poglavlja 23 i 24, dok će ostale odluke biti donijete u septembru.

„Sam princip po kojem cijeli ovaj proces rekonstruišemo i ubrzavamo jeste da vrednujemo princip zasluga. Stručnost nam je na prvom mjestu. Želimo da čuvamo institucionalnu memoriju, želimo da zadržimo sve one kadrove koji su od početka u samom procesu pregovora, ali naravno, cilj nam je da dovedemo i mlade kadrove koji će ovaj proces izvesti do kraja i koji će unaprijediti samu pregovaračku strukturu“, kazala je Marović.

Govoreći o sprovođenju Ipe, Marović je kazala da je usvojen okvirni sporazum za korišćenje Ipa III sredstava, kao i da su imenovani Nacionalni IPA koordinator i nacionalni službenik za ovjeravanje .

Kada je rijč o inicijativi „Otvoreni Balkan“, potpredsjednica je istakla da će Ministarstvo evropskih poslova biti koordinator radne grupe, te da je u toku proces identifikacije institucija koje će da čine Radnu grupu, a biće raspisan i konkurs za dva predstavnika NVO-a.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...