Naslovnica Info Press info Marović na sjednici Odbora za evropske integracije: Vlada ima podršku evropskih partnera...

Marović na sjednici Odbora za evropske integracije: Vlada ima podršku evropskih partnera da ubrza pristupanje Crne Gore EU

„Četrdeset treća Vlada je formirana da bi ubrzala proces evropske integarcije Crne Gore, a uspostavljanjem Ministarstva evropskih poslova, nakon deset godina pristupnih pregovora, koordinaciju smo podigli na viši nivo. Ministarstvo koordinira radom svih institucija i samom pregovaračkom strukturom“, kazala je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na 16. sjednici Odbora za evropske integracije.

Marović je kazala da aktuelni momenat ide na ruku Crnoj Gori, prije svega zato što Vlada ima podršku evropskih partnera. „Ona je najinkluzivnija do sada i svi signali koje dobijamo jeste da, bez obzira na različitite orijentacije političkih partija koje su u samoj Vladi, postoji jedinstvena želja i cilj svih partija da ubrzamo proces evropske integarcije i to je na prvom mjestu prioriteta Vlade“, kazala je Marović.

Poručila je da drugi bitan faktor predstavlja geopolitički kontekst koji podrazumijeva rat u Ukrajini i zbog čega Crna Gora neće imati olakšice na putu evropskih integracija, ali da EU ima drugačiji tretman u odnosu na države kandidate, da je prisutnija na terenu i ozbiljnije shvata cijelu situaciju koja je nastala uslijed rata u Ukrajini.

Treći element, bitan za Crnu Goru, kako je kazala potpredsjednica je da je procesu proširenja potrebna neka vrsta revitalizacije, te da svi posmatraju Crnu Goru koja je najviše odmakla u procesu, kao potencijanu uspješnu priču koja je potrebna i samoj Evropskoj uniji da bi pokazala da je proces proširenja živ.

Marović je kazala da je u prethodnih skoro stotinu dana rada Vlade napravljen mini akcioni plan za rješavanje preostalih obaveza u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 sa vremenskim okvirom do 1. oktobra.

Istakla je da je uspostavljen Savjet za vladavinu prava koji ima i predstavnika NVO sektora, i započeta rekonstrukcija kompletne pregovaračke strkture.

Kako je kazala, na sljedećoj sjednici Vlade se očekuje donošenje odluka o pregovaračkoj strukturi, kao i o radnim grupama za poglavlja 23 i 24, dok će ostale odluke biti donijete u septembru.

„Sam princip po kojem cijeli ovaj proces rekonstruišemo i ubrzavamo jeste da vrednujemo princip zasluga. Stručnost nam je na prvom mjestu. Želimo da čuvamo institucionalnu memoriju, želimo da zadržimo sve one kadrove koji su od početka u samom procesu pregovora, ali naravno, cilj nam je da dovedemo i mlade kadrove koji će ovaj proces izvesti do kraja i koji će unaprijediti samu pregovaračku strukturu“, kazala je Marović.

Govoreći o sprovođenju Ipe, Marović je kazala da je usvojen okvirni sporazum za korišćenje Ipa III sredstava, kao i da su imenovani Nacionalni IPA koordinator i nacionalni službenik za ovjeravanje .

Kada je rijč o inicijativi „Otvoreni Balkan“, potpredsjednica je istakla da će Ministarstvo evropskih poslova biti koordinator radne grupe, te da je u toku proces identifikacije institucija koje će da čine Radnu grupu, a biće raspisan i konkurs za dva predstavnika NVO-a.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Crna Gora nastavila da radi na ispunjavanju svojih obavezau oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i...

0
Crnogorske institucije su, tokom proteklog perioda, nastavile da rade na ispunjavanju svojih obaveza i dostizanju evropskih standarda u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva....

Mašković: Institucije odlučne da ostvare kredibilne rezultate

0
„U skladu sa novom metodologijom koju je Crna Gora prihvatila, naš ključni prioritet ostaje postizanje mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, uprkos aktuelnoj...

Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

0
„Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvarivanju napretka u pregovaračkom procesu, bez obzira na političku neizvjesnost u...

Dvanaesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku i  petnaesti...

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku i  petnaesti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i Crne...

Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze

0
Petnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održaće se u utorak, 4. oktobra 2022, u hibridnom formatu. Sastanak...