Naslovnica Info Press info Marović u Alpbahu: Jedini put pred regionom je put evropskih i evroatlantskih...

Marović u Alpbahu: Jedini put pred regionom je put evropskih i evroatlantskih integracija

„Crna Gora čvrsto vjeruje da je jedini put pred regionom put evropskih i evroatlantskih integracija i dalje jačanje otpornosti naših država i naših društava“, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je, na poziv organizatora Evropskog foruma u Alpbahu, učestvovala na panelima „Uloga Evrope u novom svjetskom poretku“ i „Šta rat u Ukrajini znači za proces proširenja EU?“.

Paneli su bili prilika da se, u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, razmjene mišljenja o ulozi i budućnosti Evrope, kao i regiona Zapadnog Balkana.

Potpredsjednica Marović je kazala da se u ovom trenutku Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, kao i da EU mora igrati ključnu ulogu i aktivnije prisustvo u našem regionu kako bi se izbjegli negativni spoljni uticaji.

„Svima nam je potrebna ista hrabrost i vizija koju su lideri EU imali dok su transformisali Centralnu i Istočnu Evropu kroz proces demokratizacije. EU i NATO moraju imati konkretnu strategiju za Zapadni Balkan koja ne smije ostati  na političkim govorima, već na konkretnoj finansijskoj, tehničkoj i ekspertskoj podršci. Odsustvo uticaja EU, koja igra suštinsku ulogu u podršci reformskim procesima, može stvoriti distancu između Unije i regiona, koju kasnije mogu iskoristiti drugi geopolitički akteri“, kazala je Marović.

Učesnici panela su ocijenili da EU, ukoliko želi da se pozicionira kao važan geopolitički faktor, u ekonomskom i političkom smislu, prvo mora da ulaže u zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, kao i da je politika proširenja dodatni instrument za jačanje te pozicije.

Zaključeno je da su novonastale okolnosti izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu istakle značaj i neophodnost politike proširenja, čiji je doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana neupitan.

Na marginama Evropskog foruma u Alpbahu, potpredsjednica Marović se sastala sa saveznom ministarkom pravde Austrije Almom Zadić. Na sastanku je istaknut značaj pitanja proširenja EU na države Zapadnog Balkana.

Potpredsjednica Marović je prenijela uvjerenje da će Crna Gora ostati istrajna kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz evropske agende, posebno u poglavljima 23 i 24.

Ministarka Zadić je pozdravila dosadašnje reforme i prenijela da Crna Gora može računati na snažnu podršku Austrije u nastavku pregovora s EU.

Potpredsjednica Marović je, učestvovala i na panelu „Zapadni Balkan i EU – potrebno je dvoje za tango“, u organizaciji stipendista i alumnista Alpbah foruma, kao i na neformalnom radnom događaju Erste fondacije na kojem su učestvovali brojni analitičari,  donosioci odluka, kao i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...