Naslovnica Info Press info Marović u Senatu Francuske: Vrijeme je za suštinske reforme u Crnoj Gori

Marović u Senatu Francuske: Vrijeme je za suštinske reforme u Crnoj Gori

“Vrijeme je da se nakon 10 godina pregovaranja, u Crnoj Gori intenziviraju suštinske reforme u cilju odblokiranja procesa evropske integracije, naročito u oblasti vladavine prava gdje se konkretne reforme još očekuju”,poručila je potpredsjednica Vlade i ministarska evropskih poslova Jovana Marović na okuglom stolu u francuskom Senatu u okviru inicijative „Balkanski dijalozi“.

Izrazila je nadu da će EU prepoznati uložene napore u regionu, te da će uskoro uslijediti otvaranje pregovarackog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, čime će se poslati snažna podsticajna poruka Zapadnom Balkanu.

Dodatno, naglasila je potrebu za konkretizacijom sprovodjenja nove metodologije, koja bi po principu zasluga trebalo nagraditi, ali i sankcionisati zemlje kandidate u skladu s poštovanjem osnovnih principa demokratije, vladavine prava i zajedničke vanjske i bezbjednosne politike.

“Posebno je zadovoljstvo razgovarati o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana danas kada slavimo Dan Evrope. Upravo je Pariz odgovarajuće mjesto da se prisjetimo vrijednosti na osnovu kojih je izgrađena Evropska unija”, kazala je Marović.

Na događaju u Parizu pod nazivom “Ponovno promišljanje evropske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu”, Marović je govorila na panelu “Uticaj rata u Ukrajini na proces evropske integracije”.

Ona je poručila da je agresija u Ukrajini bila poziv za buđenje cijeloj Evorpi, a naročito Zapadnom Balkanu kojem su aktuelne okolnosti potvrdile da je evropski put jedini garant prosperiteta i bezbjednosti regiona.

Cilj događaja u Parizu je definisanje i predlaganje prioriteta evropskih integracija regiona i ispitivanje uloge spoljnih aktera.

Diskutovalo se i o energetskoj bezbjednosti i zavisnosti regiona, porastu uticaja autoritarnih stranih i domaćih aktera, kao i kako će ukrajinska kriza i ruska agresija uticati na regionalni razvoj i evropsku perspektivu regiona.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija i istraživačkih centara iz regiona Zapadnog Balkana (ZB6), predstavnike francuskih, evropskih i američkih institucija, stručnjake međunarodnih think-thankova i akademija sa ciljem da se postavi osnova za dinamičnu i konstuktivnu diskusiju o pomenutim temama i pomogne povećanju i produbljivanju razumijevanja, uz izgradnju povjerenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas.

Događaj je organizovala Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Atlanski Savet i VoisinageS uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Senata Francuske i Balkanskog fonda za demokratiju.

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...