Naslovnica Info Press info Marović u Senatu Francuske: Vrijeme je za suštinske reforme u Crnoj Gori

Marović u Senatu Francuske: Vrijeme je za suštinske reforme u Crnoj Gori

“Vrijeme je da se nakon 10 godina pregovaranja, u Crnoj Gori intenziviraju suštinske reforme u cilju odblokiranja procesa evropske integracije, naročito u oblasti vladavine prava gdje se konkretne reforme još očekuju”,poručila je potpredsjednica Vlade i ministarska evropskih poslova Jovana Marović na okuglom stolu u francuskom Senatu u okviru inicijative „Balkanski dijalozi“.

Izrazila je nadu da će EU prepoznati uložene napore u regionu, te da će uskoro uslijediti otvaranje pregovarackog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, čime će se poslati snažna podsticajna poruka Zapadnom Balkanu.

Dodatno, naglasila je potrebu za konkretizacijom sprovodjenja nove metodologije, koja bi po principu zasluga trebalo nagraditi, ali i sankcionisati zemlje kandidate u skladu s poštovanjem osnovnih principa demokratije, vladavine prava i zajedničke vanjske i bezbjednosne politike.

“Posebno je zadovoljstvo razgovarati o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana danas kada slavimo Dan Evrope. Upravo je Pariz odgovarajuće mjesto da se prisjetimo vrijednosti na osnovu kojih je izgrađena Evropska unija”, kazala je Marović.

Na događaju u Parizu pod nazivom “Ponovno promišljanje evropske integracije Zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu”, Marović je govorila na panelu “Uticaj rata u Ukrajini na proces evropske integracije”.

Ona je poručila da je agresija u Ukrajini bila poziv za buđenje cijeloj Evorpi, a naročito Zapadnom Balkanu kojem su aktuelne okolnosti potvrdile da je evropski put jedini garant prosperiteta i bezbjednosti regiona.

Cilj događaja u Parizu je definisanje i predlaganje prioriteta evropskih integracija regiona i ispitivanje uloge spoljnih aktera.

Diskutovalo se i o energetskoj bezbjednosti i zavisnosti regiona, porastu uticaja autoritarnih stranih i domaćih aktera, kao i kako će ukrajinska kriza i ruska agresija uticati na regionalni razvoj i evropsku perspektivu regiona.

Događaj je okupio predstavnike državnih institucija i istraživačkih centara iz regiona Zapadnog Balkana (ZB6), predstavnike francuskih, evropskih i američkih institucija, stručnjake međunarodnih think-thankova i akademija sa ciljem da se postavi osnova za dinamičnu i konstuktivnu diskusiju o pomenutim temama i pomogne povećanju i produbljivanju razumijevanja, uz izgradnju povjerenja između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas.

Događaj je organizovala Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Atlanski Savet i VoisinageS uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Senata Francuske i Balkanskog fonda za demokratiju.

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...