Naslovnica Info Press info Marović: Uz jaču ulogu civilnog društva doprinijeti snažnom razvoju infrastrukture

Marović: Uz jaču ulogu civilnog društva doprinijeti snažnom razvoju infrastrukture

„Imajući u vidu da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Crne Gore razvoj infrastrukture u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom (EIP), značajan faktor za solidno planiranje investicija, pripremu projekata, kao i njihovu uspješnu realizaciju je uključivanje civilnog sektora u blagovremenu identifikaciju i implementaciju najznačajnih infrastrukturnih projekata, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Potpredsjednica Marović je učestvovala na online panelu „Obezbjeđivanje održivih i otpornih investicija u infrastrukturu“ u okviru ,,Foruma civilnog društva i istraživačkih centara 2022“, koji je organizovan od strane njemačkog Instituta Aspen i Udruženja jugoistočne Evrope.

Panel je imao za cilj da obezbjedi platformu za razmjenu najboljih praksi za umrežavanje civilnog sektora u okviru kojeg su istaknute ključne poruke o potrebi stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj nevladinih organizacija, uz osnaživanje kapaciteta javne uprave za efikasno učešće civilnog društva u cjelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata.

Pored potpredsjednice Marović, na panelu su učestvovali i istraživač u Institutu Alternativa u Podgorici Marko Sošić, direktor istraživanja i koordinator Foruma za povezivanje u Tirani Ardian Hackaj, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim, referent u Zajednici za saobraćaj u Beogradu Nedim Begović i ekonomista na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, Branimir Jovanović.

Na panelu je ukazano da je u cilju prevazilaženja efekata različitih kriza sa kojima se danas suočavamo neophodno uspostaviti jak sistem za planiranje i implementaciju investicija u održivu i otpornu infrastrukturu. Uključivanje civilnog sektora u navedenu oblast kroz pružanje adekvatne ekspertize je od krucijalnog značaja i svakako veći stepen inkluzivnosti civilnog sektora je konstruktivan i koristan segment u prevazilaženju važnih izazova u implementaciji infrastrukturnih projekata.

„Zajedničkim radom i visokim nivoom uključenosti svih struktura u društvo, uz maksimalnu iskorišćenost EU sredstava možemo obezbjediti solidnu osnovu zrelih infrastrukturnih projekata. U odnosu na organizacije civilnog sektora, neophodno je fokusirati se na uspostavljanje strukturnog dijaloga između relevantnih organizacija civilnog sektora i institucija zaduženih za infrastrukturne projekte, kako bi se doprinijelo praksi snažnijeg učešća organizacija civilnog sektora na nacionalnom nivou“, navela je Marović.

Kada je u pitanju razvoj infrastrukture u sektorima saobraćaja i energetike, potpredsjednica Marović je poručila da ulaganja u željezničku infrastrukturu i dalje ostaju značajna na duži rok, posebno zbog ekološkog uticaja ovog vida transporta.

Istakla je da Crna Gora ima ogromne potencijale u energetskom sektoru u pogledu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji još uvijek nisu u potpunosti iskorišćeni. Kako je naglasila, to postaje sve važnije jer su države Zapadnog Balkana snažno pogođene energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini.

U tom kontekstu, Marović je pozdravila namjeru EU da pruži podršku u ublažavanju efekata krize, reprogramiranjem bespovratnih EU sredstava kroz IPA III perspektivu.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Zenović: Apsolutni prioritet je da ubrzamo reforme i ispunimo uslove za članstvo Crne Gore...

0
„Apsolutni prioritet Crne Gore je da ubrza reforme i u što skorijem roku ispuni sve neophodne uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji“, poručio...

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

0
Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i...

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...