Naslovnica Info Press info Marović: Uz jaču ulogu civilnog društva doprinijeti snažnom razvoju infrastrukture

Marović: Uz jaču ulogu civilnog društva doprinijeti snažnom razvoju infrastrukture

„Imajući u vidu da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Crne Gore razvoj infrastrukture u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom (EIP), značajan faktor za solidno planiranje investicija, pripremu projekata, kao i njihovu uspješnu realizaciju je uključivanje civilnog sektora u blagovremenu identifikaciju i implementaciju najznačajnih infrastrukturnih projekata, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Potpredsjednica Marović je učestvovala na online panelu „Obezbjeđivanje održivih i otpornih investicija u infrastrukturu“ u okviru ,,Foruma civilnog društva i istraživačkih centara 2022“, koji je organizovan od strane njemačkog Instituta Aspen i Udruženja jugoistočne Evrope.

Panel je imao za cilj da obezbjedi platformu za razmjenu najboljih praksi za umrežavanje civilnog sektora u okviru kojeg su istaknute ključne poruke o potrebi stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj nevladinih organizacija, uz osnaživanje kapaciteta javne uprave za efikasno učešće civilnog društva u cjelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata.

Pored potpredsjednice Marović, na panelu su učestvovali i istraživač u Institutu Alternativa u Podgorici Marko Sošić, direktor istraživanja i koordinator Foruma za povezivanje u Tirani Ardian Hackaj, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim, referent u Zajednici za saobraćaj u Beogradu Nedim Begović i ekonomista na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, Branimir Jovanović.

Na panelu je ukazano da je u cilju prevazilaženja efekata različitih kriza sa kojima se danas suočavamo neophodno uspostaviti jak sistem za planiranje i implementaciju investicija u održivu i otpornu infrastrukturu. Uključivanje civilnog sektora u navedenu oblast kroz pružanje adekvatne ekspertize je od krucijalnog značaja i svakako veći stepen inkluzivnosti civilnog sektora je konstruktivan i koristan segment u prevazilaženju važnih izazova u implementaciji infrastrukturnih projekata.

„Zajedničkim radom i visokim nivoom uključenosti svih struktura u društvo, uz maksimalnu iskorišćenost EU sredstava možemo obezbjediti solidnu osnovu zrelih infrastrukturnih projekata. U odnosu na organizacije civilnog sektora, neophodno je fokusirati se na uspostavljanje strukturnog dijaloga između relevantnih organizacija civilnog sektora i institucija zaduženih za infrastrukturne projekte, kako bi se doprinijelo praksi snažnijeg učešća organizacija civilnog sektora na nacionalnom nivou“, navela je Marović.

Kada je u pitanju razvoj infrastrukture u sektorima saobraćaja i energetike, potpredsjednica Marović je poručila da ulaganja u željezničku infrastrukturu i dalje ostaju značajna na duži rok, posebno zbog ekološkog uticaja ovog vida transporta.

Istakla je da Crna Gora ima ogromne potencijale u energetskom sektoru u pogledu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, koji još uvijek nisu u potpunosti iskorišćeni. Kako je naglasila, to postaje sve važnije jer su države Zapadnog Balkana snažno pogođene energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini.

U tom kontekstu, Marović je pozdravila namjeru EU da pruži podršku u ublažavanju efekata krize, reprogramiranjem bespovratnih EU sredstava kroz IPA III perspektivu.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...