Naslovnica Info Press info Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar Mašković tokom sastanka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Tejmurazom Džanžaliom.

Mašković, na poziv Džandžalie, boravi u bilateralnoj posjeti Gruziji tokom koje je imao više sastanaka sa predstavnicima Vlade i Parlamenta te države na temu evropske integarcije.

U razgovoru sa Džanžaliom, Mašković je podvukao da je evropska integracija, put koji zahtjeva sveobuhvatne i sustinske reforme u cilju stvaranja zdravog demokratskog temelja na kom će razvijati građanski prosvijećeno društvo. Upoznao je sagovornika sa koordinacijom pregovaračkog procesa, ulogom i radom tima Ministarstva evropskih poslova, istakavši da im Ministarstvo stoji na raspolaganju za dijeljenje ekspertize i najboljih praksi.

Džanžalia je istakao da je podrška Crne Gore, kada je u pitanju pregovarački proces s EU, od izuzetnog znacaja za Gruziju koja očekuje da dobije status kandidata na proljeće sljedeće godine. Istakao je, da je Gruzija spremna da, osim procesa evropske integracije, uspostavi i jača saradnju na poljima infrastrukture i bezbjednosti i, u tom pravcu, predložio konkretne incijative u tim oblastima.

Tokom posjete Gruziji, državni sekretar se sastao i sa direktoricom Centra za informisanje o EU i NATO, Tamarom Tsuleskiri i njenim saradnicama s kojima je razmijenio iskustvo u oblasti informisanja javnosti o evropskim i euroatlantskim integracijama i uključivanju civilnog sektora u te procese.

Tsuleskiri je predstavila način informisanja javnosti u Gruziji, kao i izazove sa kojima se na tom polju susreću.

„Građane je o EU procesu potrebno informisati na transparentan i razumljiv način kako bi se upoznali sa kompleksnim reformskim procesima i koristima koje im oni donose“, poručio je Mašković.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...