Naslovnica Info Press info Medicinski radnici posljednji atom snage ulažu da sačuvaju zdravlje i živote

Medicinski radnici posljednji atom snage ulažu da sačuvaju zdravlje i živote

Kažu da teška vremena rađaju jake ljude. Kad odabereš posao koji voliš ništa ti nije teško. Više od godinu su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. I posljednji atom snage ulažu da sačuvaju zdravlje i živote. Naši heroji, zdravstveni radnici stalno nam poručuju da jedino zajedno, odgovornim pristupom možemo uspjeti i da u ratu protiv koronavirusa nema primirja, jer nas svako opuštanje može skupo koštati.

Glavna sestra Interne klinike u Kliničkom centru Crne Gore Sanja Minić radi na odjeljenju gdje se primaju pacijenti sa najtežom kliničkom slikom covid infekcije iz cijele Crne Gore.

„Trudili smo se da brinemo o pacijentima, ali i da sačuvamo svoje i zdravlja svoje porodice.Bilo je mnogo straha, nezvjesnosti, mnogo neprospavanih noći. Napravljena je nova organizacija posla, starije kolege su radile u necovid odjeljenju, mlađe u covid odjeljenju“, rekla je Minić.

Kazala je da su se medicinski radnici u hodu prilagođavali trenutnoj situaciji.

„Nismo znali šta nas čeka. Najstresnije je bilo kada je poslije svega nekoliko sati preminuo prvi pacijent sa covid infekcijom koji je primljen na kliniku. A najzadovoljniji smo bili kada smo prvog pacijenta, poslije 32 dana, skinuli sa respiratora. To je bila velika pobjeda, naša i njegova“, ispričala je Minić.

Poručila je da dalje možemo samo zajedno, zajedničkim zalaganjem, zajedničkom borbom, poštovanjem mjera i vakcinacijom.

„Samo tako će ishod biti pozitivan“, zaključila je Minić.

Od prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori prosvjetnim radnicima bilo je jako teško, jer se dogodio veliki preokret. Postali su 24 sata dostupni djeci, roditeljima, upravi, školi. A dodatno opterećenje je strah za svoje i zdravlja svoje porodice.

Učiteljica u Osnovnoj školi „Milorad Musa Burzan“ Sandra Radulović, već dvije godine u petom razredu predaje matematiku. Kroz dugogodišnje iskustvo uvijek je djecu savjetovala da budu kao braća, kao porodica, da se druže.

„Međutim, sadašnja situacija me je navela da im dajem potpuno drugačije savjete – držite distancu, ne prilazite jedni drugima, vodite računa o maski. To je u suprotnosti sa mojim dosadašnjim savjetima, međutim moramo tako za dobrobit djece i svih nas.Bilo je teško i zbunjujuće“, rekla je Radulović.

Nastavu u učionicama su zamijenile viber grupe preko kojih su prosvjetni radnici slali nastavne materijale i sadržaje, pregledali domaće zadatke i davali termine za individualne konsultacije za pomoć djeci kojoj je to bilo potrebno.

„Bilo je teško, ne samo nama, već i djeci i roditeljima. Međutim, ono što je najbitinije je da se svi trudimo da izađemo što prije iz ovakve situacije, ali nadam se da ćemo se svi složiti da živu riječ ništa ne može zamijeniti“, istakla je Radulović.

Poručila je građanima da se pridržavaju mjera koje je izdao Institut za javno zdravlje, kao i Ministarstvo zdravlja, kao i da se vakcinišu, navodeći da je to ona uradila prije mjesec.

Kad je nastupila epidemija koronavirusa prije više od godinu, mjere koje su uvele nadležne institucije, među kojima je i zaključavanje grada, za komunalne radnike nisu značile prestanak rada ni kraće radno vrijeme. Oni su nastavili da obavljaju svoj posao, održavaju čistoću naših gradova, rizikujući svoje zdravlje koje je naročito ugroženo nepravilnim odlaganjem medicinskog otpada, maski i rukavica, koje koristimo svakodnevno kako bismo se zaštitili u borbi protiv koronavirusa.

Komunalni radnik u preduzeću Čistoća Podgorica, Enver Dukelaj posao u toj firmi obavlja gotovo deceniju, njegov radni dan traje sedam sati, a zadužen je za reon užeg centra Glavnog grada.

„Kad je počela epidemija koronavirusa, imao sam strah kao i svi. Firma nam je obezbijedila zaštitnu opremu za posao, maske i rukavice, a vodlili smo računa i o distanci. Epidemija koronavirusa me nije omela u obavljanju posla, jednako sam radio i radim kao i prije“, rekao je Dukelaj.

Kazao je da mu je važno da sačuva sebe od virusa, a samim tim i moju porodicu i uspio sam u tome.

„Kako bismo se vratili normalnom životu, važno je da se vakcinišemo, nosimo masku i držimo distancu. Jedino ćemo zajedničkim snagama, uspjeti da se izborimo sa epidemijom. Takođe, na sugrađane bih apelovao da vode više računa o životnoj sredini i vode računa gdje odlažu smeće“, istakao je Dukelaj.

Video kampanja „Naši heroji“ ima za cilj da skrene pažnju na zanimanja koja su u toku epidemije koronavirusa naročito doprinijele da crnogorsko društvo ostane na svom putu, promovišući najbitnije vrijednosti EU, kao što su solidarnost i jedinstvo, a dio je projekta EU4ME koji finansira Evropska unija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...