Naslovnica Info Press info Medijski radnici dali nemjerljiv doprinos u suzbijanju epidemije koronavirusa

Medijski radnici dali nemjerljiv doprinos u suzbijanju epidemije koronavirusa

Značaj medija u oblikovanju i doživljaju stvarnosti posebno raste u kriznim vremenima. Sveobuhvatno, pravovremeno i tačno izvještavanje medija u vrijeme zdravstvene krize, kao što je pandemija koronavirusa, ključno je za informisanje građana, koji se u skladu sa dostupnim informacijama, prilagođavaju novim životnim okolnostima. Medijski radnici u vrijeme epidemije koronavirusa dali su nemjerljiv doprinos u njenom suzbijanju, donoseći najnovije informacije i priče u naše domove, a pritom izlažući svoje zdravlje i život.

Dijana Drašković je novinarka informativne redakcije Javnog servisa, a njen radni dan u prosijeku traje deset sati.

 „Kad je počela epidemija koronavirusa, sve se promijenilo, osjećali smo strah od nepoznatog. Za razliku od ostalih, nismo imali vremena da paničimo i da sjedimo kući, već smo redovno obavljali radne zadatke, uz maksimalno moguće poštovanje mjera“, navela je Drašković.

Ona je kazala da im je naročito bilo izazovno praćenje događaja kao što su protesti i druge vrste okupljanja, koji su predstavljali veliki epidemijski rizik, a u nekim situacijama je bilo nemoguće održati distancu sa sagovornicima.

„Dešavalo mi se da snimim sagovornika koji mi poslije dva ili tri dana kaže da je pozitivan na koronavirus. To su situacije u kojima čovjek pretrpi stres i strah za sebe i svoje bližnje. Poštovanje mjera i vakcinacija su jedini način da suzbijemo epidemiju i vratimo se normalnom životu“, istakla je Drašković.

Rad zaposlenih u policiji naoročito je bio značajan u toku epidemije koronavirusa, kad su svakodnevno vodeći računa o poštovanju mjera građana, dali veliki doprinos u cilju suzbijanja koronavirusa. Policijska patrola djeluje kako preventivno, tako i represivno. Zaposleni u patroli postupaju po konkrentnim zadacima, koji podrazumijevaju dovođenje i sprovođenje lica, obilazak reona, uručivanje poziva, postupanje po naredbama, pružanje asistencije drugim organima ukoliko je potrebna.

Ksenija Kovačević radi u sektoru za saobraćaj u Centru bezbjednosti Podgorice dvije godine, a njen radni dan traje osam sati.

„U toku epidemije koronavirusa, trudili smo se da probudimo svijest kod građana koliko je značajno poštovanje mjera i koliko je cijela pandemija ozbiljna. Svakodnevno smo bili raspoređeni na različim pozicijama u gradu i podsjećali građane na poštovanje mjera“, navela je Kovačević.

Posao koji bavlja u policijskoj patroli je dinamičan i izazovan, a u toku obavljanja zadataka se trude da trude da maksimalno poštuju mjere.

„Najvažnije je da se probudi svijest građana o ozbiljnosti situacije. Jako je bitno da se pridržavamo preporučenih mjera i vakcinišemo se, kako bi zajednički uticali na suzbijanje koronavirusa“, poručila je Kovačević.

Nemjerljiv je doprinos koji su volonteri Crvenog krsta Crne Gore pružili društvu od početka epidemije koronavirusa. Njih 450 je bilo angažovano od početka epidemije, podijeli su 92 hiljade paketa sa hranom i higijenskim artiklima, za 6.270 osoba su pružili podršku, odradili oko 6.000 nabavki, zbrinuli 1,5 hiljada starijih osoba, a pružali su i psiho-socijalnu pomoć, dijelili tople obroke i nabavljali hranu za one koji su bili u samoizolaciji.

Studentkinja druge godine arhitekture Jana Mitrović volontira u Crvenom krstu Crne Gore od prvog razreda srednje škole i smatra da je volonterizam iskustvo koje bi svaka mlada osoba trebalo da prođe.

„Uživam u pomaganju drugima, to me ispunjava i mnogo mi znači. Kad je počela epidemija, koliko god imala obaveza na fakultetu, željela sam da budem tu, jer sam znala koliko je pomoć u tom trenutku potrebna. Kroz aktivnosti Crvenog krsta, u početku sam radila u magacinu, gdje smo pakovali pakete i pripremali ih za distribuciju onima kojima su u stanju potrebe. Osim pakovanja, pakete smo i raznosili od vrata do vrata i donosili pomoć ljudima kojima je bila potrebna“, rekla je Mitrović.

 Kad je počela epidemija, Jana je kazala da je osjećala strah od nepoznatog.

„Moja porodica je osmočlana i bilo me je strah, kako zbog roditelja, tako i izbog braće i sestre da se ja ne zarazim i na taj način im prenesem zarazu. Tu su dolazili u sukob želja da pomognem nekome, i želja da ne ugrozim svoju porodicu. Ali trudila sam se da se distanciram od ostatka ljudi u tom periodu pa sam u periodu volontiranja u toku epidemije, svela broj kontakata na minimum“, navela je Mitrović.

Janina želja da pomogne drugima je preovladala nad strahom.

„Najvažnije je da nastavimo da budemo solidarni, da vodimo brigu o poštovanju mjera i da se vakcinišemo“, poručila je Mitrović.

Video kampanja „Naši heroji“ ima za cilj da skrene pažnju na zanimanja koja su u toku epidemije koronavirusa naročito doprinijele da crnogorsko društvo ostane na svom putu, promovišući najbitnije vrijednosti EU, kao što su solidarnost i jedinstvo, a dio je projekta EU4ME koji finansira Evropska unija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...