Naslovnica Info Press info Miler: Odlučan i opipljiv napredak u vladavini prava hitno potreban u 2023....

Miler: Odlučan i opipljiv napredak u vladavini prava hitno potreban u 2023. godini

„Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci,” poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler. On je to kazao otvarajući dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost koji se u hibridnom formatu održava u Podgorici.

 „Potrebna je fokusirana i kredibilna usredsrijeđenost na ovaj cilj od strane izvršne vlasti, Skupštine i pravosuđa kao potpora nastojanju da Crna Gora napreduje na svom putu ka EU. Evropska komisija je ključni partner Crne Gore i spremna je da pruži podršku,“ rekao je Miler.

Prevazilaženjem institucionalnog zastoja, sada smo u poziciji da usmjerimo sve naše napore i pojačamo aktivnosti kako bismo ispunili preostala privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 i dali novu dinamiku procesu evropske integracije u cijelosti, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Milena Žižić.

Ona je naglasila da nedavni izbor troje sudija Ustavnog suda, iako je potrajao, potvrđuje da smo u mogućnosti da pokažemo političku zrelost i odgovornost pronalaženjem kompromisa koji je u interesu društva u cjelini i istakla da imenovanje četvrtog sudije Ustavnog suda, ostaje na vrhu liste prioriteta.

“Imenovanje preostalih visokih sudijskih funkcija – četvrtog sudije Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, vansudskih članova Sudskog savjeta, kao i imenovanje predsjednika Vrhovnog i Privrednog suda – ostaje na vrhu liste naših prioriteta. Duboko smo svjesni da je to preduslov za dalje jačanje nezavisnosti, profesionalizma i odgovornosti pravosuđa, kao i nesmetanog i stabilnog funkcionisanja sistema vladavine prava”, objasnila je Žižić.

Osvrćući se na urađeno u proteklom periodu, državna sekretarka Žižić je istakla da stabilan i fokusiran operativni rad organa za sprovođenje zakona već daje dobre rezultate na terenu, ali da su u Vladi svjesni da su potrebni dalji napori u borbi protiv korupcije i nekim ključnim oblastima organizovanog kriminala, uključujući oduzimanje imovine i poboljšanje korišćenja sporazuma o priznanju krivice.

“Ovaj pozitivan trend potvrđuje i najnovija akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalne jedinice policije koja je sprovedena prije nekoliko dana, a kojom je određen pritvor za ukupno 17 osumnjičenih, od kojih su većina bivši i aktivni policajski službenici. Oni su osumnjičeni za krijumčarenje tri tone kokaina, kao i za više drugih teških krivičnih djela, poput pranja novca, izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja”, podsjetila je Žižić.

Na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i Evropske komisije koji se održava 22. i 23. marta u hibridnom formatu, predstavnici Evropske komisije i relevantnih crnogorskih institucija analizirali su ostvarene rezultate i razmatrali ključne naredne korake u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, koje se odnose na reformu pravosuđa, temeljna prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosudnu saradnju, saradnju u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga i protiv terorizma, kao i migracije i upravljanje granicama.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAwLYp

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...

Objavljena brošura o programima prekogranične i teritorijalne saradnje

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore objavilo je dvojezičnu brošuru o programima prekogranične i teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora tokom programskog okvira IPA...