Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Miločer: Saradnja u procesu evropske integracije snaži evropsku perspektivu regiona

Miločer: Saradnja u procesu evropske integracije snaži evropsku perspektivu regiona

U Miločeru je danas završena dvodnevna bilateralna radionica Crne Gore i Srbije na temu „Pregovori o poglavlju 23: Iskustva Crne Gore i Srbije“. Radionicu su organizovali Ministarstvo pravde Srbije, Ministarstvo pravde i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, uz podršku Programa za pravne i pravosudne reforme u Srbiji i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a učestvovali su članovi pregovaračke strukture dvije države.

Dvodnevna radionica je organizovana u okviru plenarne sesije i pet tematskih radnih sesija koje su bile posvećene sljedećim oblastima: nezavisnost, kvalitet i odgovornost pravosuđa; efikasnost pravosuđa; prevencija i represija korupcije i osnovna prava.

Cilj bilateralne radionice je bila razmjena iskustava i naučenih lekcija u pravcu jačanja operativnog nivoa pregovaračkih struktura, daljeg intenziviranja saradnje i poboljšanja rezultata u ovoj oblasti. S obzirom na značajno iskustvo i rezultate ostvarene u ovom poglavlju, predstavnici crnogorske strane su srpske kolege detaljno upoznali s realizovanim, tekućim i planiranim aktivnostima u okviru ovog poglavlja. U fokusu razgovora je bila priprema Akcionog plana za 23. poglavlje, kao i reformske aktivnosti na zaokruživanju zakonodavnog okvira, izgradnji i snaženju institucija i jačanju kadra za preuzimanje evropskih obaveza.

 
Na plenarnoj sesiji, kao i u radu tematskih sesija su učestvovali Svetlana Rajković, šef Pregovaračkog tima Crne Gore za poglavlja 23 i 24 i generalna direktorka Direkcije za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu pravde Crne Gore, Branka Lakočević, šef Radne grupe za Poglavlje 23 Crne Gore i generalna direktorka Direkcije za pravosuđe Crne Gore u Ministarstvu pravde Crne Gore, Čedomir Backović, rukovodilac Pregovaračke grupe Republike Srbije za Poglavlje 23 i pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodne projekte u Ministarstvu pravde Republike Srbije, i Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Republike Srbije.

U okviru radionice je organizovana i panel diskusija za medije: “Poglavlje 23: koji su predstojeći koraci za Srbiju i šta Srbija može da nauči iz iskustva Crne Gore?”. Na panelu su, osim uvodničara iz plenarne sesije, govorili i državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šefica tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević.

Glavni pregovarač ambasador Pejović je istakao važnost saradnje u procesu pristupanja EU i podvukao spremnost Crne Gore da znanje i iskustvo iz pregovora s EU podijeli sa susjedima.

Ambasador Pejović je naglasio da sve zemlje na putu prema EU imaju iste obaveze i zadatke i da saradnja u procesu pristupanja doprinosi da evropske obaveze ispunjavamo brže, efikasnije i lakše. On je posebno naglasio značaj saradnje u kontekstu snaženja zajedničke evropske perspektive, poboljšanja imidža i razvojnih šansi cijelog regiona.

Šefica tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju EU Tanja Miščević je istakla da na evropskom putu treba vrednovati pojedinačne napore i ostvarene rezultate svake države. Naglasila je značaj saradnje u procesu pregovora, međusobne razmjene znanja i iskustva, kao i mogućnosti podjele posla u cilju lakšeg dostizanja standarda kojima stremimo.

Koordinatorka GIZ programa za pravne i pravosudne reforme Ljubica Pavlović je istakla da će GIZ i u narednom periodu nastaviti da podržava pregovarački proces s EU u objema zemljama, u regionalnim, bilateralnim ili nacionalnim okvirima. U tom pravcu GIZ je spreman da podrži inicijative za saradnju u raznim oblastima, a naročito one usmjerene na jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta država za pregovore u poglavlju 23.

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...