Naslovnica Info Press info Ministarka Gorčević razgovarala sa ambasadorima Francuske i Njemačke

Ministarka Gorčević razgovarala sa ambasadorima Francuske i Njemačke

Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, imala je danas sastanke sa ambasadorima Francuske i Njemačke i u Crnoj Gori, An Mari Maske i Peterom Feltenom.

Ministarka Gorčević je upoznala sagovornike sa planovima Vlade i Ministarstva evropskih poslova u pogledu ispunjavanja preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, posebno u oblasti vladavine prava, kao i sa daljim koracima usmjerenim na snaženje pregovaračke strukture i jačanje administrativnih kapaciteta neophodnih da se pregovarački proces iznese do kraja i na najbolji način.

„Spremni smo da, zajedno sa svim institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i sa našim partnerima iz država članica i institucija EU, radimo na ubrzanju reformi. Mi u Vladi i Ministarstvu detaljno analiziramo ocjene iz Izvještaja, kako bismo pristupili izradi Akcionog plana koji će doprinijeti da se sve nezavršene i preostale obaveze ispune u što skorijem roku“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila ambasadorima na bilateralnoj i ekspertskoj podršci koju vlade Francuske i Njemačke pružaju Crnoj Gori u procesu evropske integracije doprinoseći na taj način kvalitetnijem sprovođenju ukupnih  reformi i unapređenju standarda i kvaliteta života svih građana Crne Gore.

Ambasadori su čestitali ministarki Gorčević na preuzimanju funkcije u Vladi Crne Gore istakavši da resor evropske integracije očekuje puno posla u predstojećem periodu.

Ambasadorka Francuske An Mari Maske je iznijela očekivanje da će nova Vlada intenzivirati dinamiku ispunjavanja preostalih obaveza iz pregovaračkog procesa i ubrzati pristupanje EU. Naglasila je da je, za ispunjavanje preporuka iz Izvještaja EK, potrebna sinergija i odlučnost sve tri grane vlasti i istakla da će Francuska nastaviti da prati  i snažno podržava evropski put Crne Gore.

Ambasador Njemačke Peter Felten je iznio očekivanje da su se, nakon konstituisanja Skupštine i formiranja Vlade, stvorile sve pretpostavke da se ubrzanim tempom krene u sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza. Poručio je da je važno da Crna Gora ubrzo pokaže vidljive pomake u poglavljima 23 i 24, jer od njih zavise rezultati i u ostalim poglavljima i ukupan ritam napredovanja prema članstvu u EU.

„Imate punu podršku Njemačke da sprovedete sve neophodne reforme i budete naredna članica EU“, poručio je ambasador Felten.

Felten je izrazio svoja očekivanja da Crna Gora ubrzo sprovede ratifikaciju otvorenih sporazuma iz Berlinskog procesa i da igra aktivnu ulogu u cilju unapređenja regionalne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...