Naslovnica Info Press info Ministarka Gorčević razgovarala sa ambasadorima Francuske i Njemačke

Ministarka Gorčević razgovarala sa ambasadorima Francuske i Njemačke

Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, imala je danas sastanke sa ambasadorima Francuske i Njemačke i u Crnoj Gori, An Mari Maske i Peterom Feltenom.

Ministarka Gorčević je upoznala sagovornike sa planovima Vlade i Ministarstva evropskih poslova u pogledu ispunjavanja preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, posebno u oblasti vladavine prava, kao i sa daljim koracima usmjerenim na snaženje pregovaračke strukture i jačanje administrativnih kapaciteta neophodnih da se pregovarački proces iznese do kraja i na najbolji način.

„Spremni smo da, zajedno sa svim institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i sa našim partnerima iz država članica i institucija EU, radimo na ubrzanju reformi. Mi u Vladi i Ministarstvu detaljno analiziramo ocjene iz Izvještaja, kako bismo pristupili izradi Akcionog plana koji će doprinijeti da se sve nezavršene i preostale obaveze ispune u što skorijem roku“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila ambasadorima na bilateralnoj i ekspertskoj podršci koju vlade Francuske i Njemačke pružaju Crnoj Gori u procesu evropske integracije doprinoseći na taj način kvalitetnijem sprovođenju ukupnih  reformi i unapređenju standarda i kvaliteta života svih građana Crne Gore.

Ambasadori su čestitali ministarki Gorčević na preuzimanju funkcije u Vladi Crne Gore istakavši da resor evropske integracije očekuje puno posla u predstojećem periodu.

Ambasadorka Francuske An Mari Maske je iznijela očekivanje da će nova Vlada intenzivirati dinamiku ispunjavanja preostalih obaveza iz pregovaračkog procesa i ubrzati pristupanje EU. Naglasila je da je, za ispunjavanje preporuka iz Izvještaja EK, potrebna sinergija i odlučnost sve tri grane vlasti i istakla da će Francuska nastaviti da prati  i snažno podržava evropski put Crne Gore.

Ambasador Njemačke Peter Felten je iznio očekivanje da su se, nakon konstituisanja Skupštine i formiranja Vlade, stvorile sve pretpostavke da se ubrzanim tempom krene u sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza. Poručio je da je važno da Crna Gora ubrzo pokaže vidljive pomake u poglavljima 23 i 24, jer od njih zavise rezultati i u ostalim poglavljima i ukupan ritam napredovanja prema članstvu u EU.

„Imate punu podršku Njemačke da sprovedete sve neophodne reforme i budete naredna članica EU“, poručio je ambasador Felten.

Felten je izrazio svoja očekivanja da Crna Gora ubrzo sprovede ratifikaciju otvorenih sporazuma iz Berlinskog procesa i da igra aktivnu ulogu u cilju unapređenja regionalne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Saopštenja

Objavljen Prvi poziv u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata

0
Program Dunavskog regiona objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Instrumenta za podršku razvoju projekata (Seed Money Facility), koji će biti...

Gorčević razgovarala sa Bilčikom i Lajčakom

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas u Briselu odvojene sastanke sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i...

Gorčević sa Varheljijem: Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, razgovarala je danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo, Oliverom Varheljijem. Evropski komesar je kazao da Crna...

Cilj je visok kvalitet života koji uživaju građani EU 

0
Crna Gora i sa državnog i sa lokalnog nivoa mora dati jedan novi snažan zamah, odnosno jednu jaku energetsku infuziju procesu evropskih integracija, poručila...

Brisel: Crnoj Gori oko 413 miliona eura iz Plana rasta za uvećanje stope ekonomskog...

0
„Vlada Crne Gore je snažno opredijeljena da, zajedno sa Evropskom komisijom, kroz instrument Plana rasta, radi na planiranju i praćenju sprovođenja reformi, koje će...